maanantai 2. huhtikuuta 2012

Pyydän anteeksi Eva Wahlströmiltä

Eva Wahlström on tuore nyrkkeilyn Euroopanmestari. Lisäksi hän on naisellinen, älykäs ja hauska, kaunis ja jopa suloinen, ja puhuu äidinkielensä ruotsin lisäksi ainakin täydellistä suomea. Minä onnittelen häntä innokkaasti.

Ja nyt minun on heti vedettävä sanani takaisin. Edellä loukkasin Eva Wahlströmiä, ja hänen kauttaan naisia yleensäkin. Luin näet Iltalehdestä Helsingin yliopiston sukupuolentutkimuksen lehtorin Venla Olkkosen tieteelliseltä pohjalta kumpuavan lausunnon, jonka mukaan "kommentit Wahlströmin 'kauneudesta' ja 'suloisuudesta' vähättelevät hänen urheilullisia saavutuksiaan, koska suloisuus ja kauneus mielletään yleensä fyysisen voiman ja taidon vastakohdaksi".

Tutkijan mielipide on otsikoitu: "Naisnyrkkeily koetaan uhkaavana". Lahjomattoman tieteellisesti tutkija katsoo, että miehet syyllistyvät Wahlströmin kauneutta kehuessaan vähättelyyn. Hän ei maitoile, eikä väitä että 78 tai 12 prosenttia miehistä vähättelee Wahlströmiä, eikä myöskään että 78 tai 12 prosenttia miehistä mieltää "kauneuden ja suloisuuden" fyysisen voiman vastakohdaksi. Kun tutkija puhuu "miehistä", hän tarkoittaa kaikkia miehiä, myös minua.

Jos sattuisin kohtaamaan Eva Wahlströmin autiolla kujalla, kokisin tilanteen todella uhkaavana. Pelkäisin nimittäin että saattaisin pahimmassa tapauksessa vaikka ihastua häneen.

Ja varmuuden vuoksi ilmoitan myös lehtori Olkkoselle, että minulle ei juolahtaisi mieleenkään solvata häntä "kauniiksi" tai "suloiseksi". Niin suuresti arvostan hänen akateemista pätevyyttään.

3 kommenttia:

 1. KR

  hitto siun kanssais - eihän meillä vain olis samanlainen n.maku!
  Lyhennän sanan kun nykyään ei tiedä saako sitäkään sanaa käyttää.

  Voi noita tutkijoita! Onneksi alumnitrilla on vapaammat kädet, toisenlainen puntari. :)

  VastaaPoista
 2. Olipa kerran jääkiekkoileva Monosen veljespari, joista toista - erotusdiagnostisesti ja näkyvästä syystä - nimitettiin Lauri "Leuka" Monoseksi, millä nimellä Wikikin näkyy hänet tuntevan. Kysymys: On täysin fiktiivinen henkilö Seija Kivinen, jolla on sama fyysinen ominaisuus. Miten sukupuolettomuustutkimukse​n lehtori suhtautuisi, jos joku alkaisi kutsua häntä Seija "Leuka" Kiviseksi?

  (Kari- W,voit jättää tämän julkaisemattakin, jos niin katsot!)

  VastaaPoista
 3. Veli paukkis, minä julkaisen mielelläni pöhköfeminismiä pilkkaavia juttuja! Sitä paitsi kysymyksesi on aiheellinen ja mielenkiintoinen! :)

  VastaaPoista