tiistai 4. marraskuuta 2014

Faraon uusi kaupunki (Thutmosis, jatkoa)


 Vuoden 1350 tienoilla e.Kr. valtaan noussut farao Amenhotep IV pani heti tuulemaan, muutti nimekseen Akhen-Aten tai Ekhnaton (kuva vieressä), ja alkoi rakennuttaa itselleen uutta hallituskaupunkia Niilin rannalle. Siitä oli tuleva yksijumalaisen Atonin-palvonnan keskus, ja sai nimekseen Akhet-Aton, "Atonin taivaanranta (tai horisontti)". Rakennustyöt sujuivat ripeästi, kiitos uuden rakennus-tekniikan, ja kestivät vain noin kolme vuotta. Tekniikka perustui massatuotantona valmistettuihin (talatat-)kiviharkkoihin, joiden mitta oli 1/2 x 1/2 x 1 egyptiläistä kyynärää, eli 27 x 27 x 54 cm.
Kevyiden määrämittaisten harkkojen käyttö toimi sitten myöhemmin, muutaman kymmenen vuoden päästä toisinkin päin: vanhoillisten saatua vallan uusi kaupunki pystyttiin hävittämään nopeasti, ja harkot viemään muualle rakennuskiviksi tai jopa täytemaaksi.
Seuraavat kuvat olen löytänyt kiintoisilta Amarna Projectin sivuilta.

Tässä on Akhet-Atonin eli nykynimeltään Amarnan kaupungin ydinosien yleis-kartta. Pääsatama on suoraan palatsin (3) edessä, ja kuninkaan asuintalo on sen takana, juhlakadun ylittävän sillan avulla julkisiin tiloihin kytkettynä. Kummankin puolen ovat Auringonjumalan temp-pelit. Vanhoista poiketen ne eivät olleet suljettuja ja pimeitä, vaan avoimia jumalan säteille.
Useilla taloilla oli oma puutarha ja kaivo. Ruoan tuotanto tapahtui kaupungissa, ja sitä varten oli olemassa myös kastelujärjestelmiä.
Kuvanveistäjä Thutmosiin talo (8) on aika kaukana keskustasta, ylintä pitkit-täistietä kulkien noin kilo-metrin päässä kuninkaan talosta. Veistäjien ja käsi-työläisten taloja on useita.
Lisäksi kaupungissa oli ns. pohjoinen palatsi, joka oli varattu kuningattarille (Nefertiti ja sittemmin tytär Meritaton) ja kuninkaan haaremille.



Tässä on Amarnasta tehdyn pienoismallin keskeinen pitkäkatu, jota pitkin Thutmosis on epäilemättä myös saattanut kulkea. Rattaillaan, sillä asuntokompleksiin kuului myös talli. Kadun päässä häämöttää valkoisena pienempi Aton-temppeli ja sen takana kuninkaan asuintalo.
Tässä kuvassa on keskellä kunin-kaan asuintalo, josta johtaa silta palatsiin. Takana on pienempi Atonin temppeli.
Tässä kuvassa laivat saapuvat palat-sin laitureille. Tästä myös faraon ulkomaalaiset vieraat tulivat kaupunkiin.












 Tässä on Thutmosiin talon pohjapiirros, josta suuri osa hänen säilyneistä töistään on löydetty.
Ja tässä talosta tehty pienoismalli.














Ja lopuksi vielä muutama veistosluonnos Thutmosiin työpajasta:

Kije, Ekhnatonin toinen vaimo?

Amenhotep III, Ekhnatonin isä?

Tuntematon vanha nainen

Meritaton (tosi nätti ja tutunnäköinen nuori nainen!)

Kesken jäänyt reliefi jossa Nefertiti? kaataa viiniä Ekhnatonin? maljaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti