torstai 20. marraskuuta 2014

Philae - Osiriin sydämen sija

Yllä olevan kuvan alaosassa ovat ne seudut, jonne Rosetta-luotaimen Philae-laskeutuja lopulta komeetalla 67P päätyi.  Laskeutumispaikka oli nimetty Agilkiaksi. Useimmille uutisten seuraajille nimiyhdistelmä ei sano mitään. Todellisuudessa se on hyvän yleisarkeologisen sivistyksen osoitus, ja symbolisoi toiveita kokonaisen uuden tiedonalan aukeamisesta.

Mutta miten laskeutujan nimi pitäisi lausua? Amerikkalainen sivusto ilmoittaa ykskantaan "failei", mikä on tietysti täysin päin honkia. Eurooppalaisilla sivustoilla vaihtelevat muodot "filai" ja "filee", ja nämä kaksi sinänsä oikeata ääntämistapaa ovat edustettuina myös Suomen akateemisessa ympäristössä, edellinen Turussa ja jälkimmäinen Jyväskylä-Helsinki-akselilla. Asiasta on enemmän Ylen sivustoilla.

Mutta itse asiassa latinastakin puhuminen on harhaanjohtavaa. Philae on latinalainen väännös kreikkalaisesta nimestä Philai, joka puolestaan on väännös egyptiläisestä saarennimestä, hieroglyfit ovat kuvassa alla.

Vanhimman kreikkalaisen ääntämyksen mukaan nimi on lausuttu P(h)ilai, ja "peellinen" se nimi siis egyptiksikin oli. Saaren on tuhonnut Assuanin pato, mutta sen temppelit on siirretty turvaan korkeammalle Agilkian saarelle. Egyptin mytologiassa Philailla oli erityinen asema. Sieltä jumalatar Isis löysi jumalveljensä Osiriin sydämen. Kuin Lemminkäisen äiti Isis etsi loputkin murhatun veljensä ruumiinosat, ja herätti tämän uudelleen henkiin. Osiris kuitenkin jätti tämän maailman ja siirtyi lännen maille. Isis puolestaan tuli hänestä raskaaksi, ja synnytti haukkajumala Horuksen.

Tällä aikojen lopun saarella sijaitsi myös roomalaisaikainen keisari Trajanuksen pikku temppeli ("Trajanuksen kioski"), jonka reliefeissä nähdään keisari uhraamassa Osiris-jumalalle. Alla on kaksi kuvaa tästä rakennuksesta. Kiinnittäkää huomiota kauniisiin pylväänpäihin, joiden lootuskoristelu tuo hiukan mieleen keisarillisen korinttilais-kapiteelin:



Mutta mikä siis yhdistää luotaimen, laskeutujan ja laskeutumispaikan nimiä?
Philaista löytyi obeliski, jossa Ptolemaioksen ja Kleopatran nimet olivat kaksikielisessä tekstissä. Näin hieroglyfit alkoivat aueta. Ja lopullinen läpimurto tapahtui, kun nuori Champollion onnistui ratkaisemaan hieroglyfien arvoituksen Rosettan kiven avulla. Ja Agilkia oli sitten se paikka jonne Philai, niin saaren temppelit kuin laskeutujakin sitten joutuivat. 

Komeettaseikkailun toivotaan aukaisevan meille uutta tietoa monista asioista, joista vaatimattomina esimerkkeinä mainittakoon aurinkokunnan synty, sekä elämän synty maapallolla. Voimme vain toivoa, että Isis ja Osiris meitä auttaisivat tässä tuikeassa tutkinnassa!

3 kommenttia:

  1. Kiitos nimien historian aukaisusta! Rosetta oli ainoa, joka oli mulle entuudestaan tuttu. Fileeksi mieki sitä oon ajatuksissani sanonut, ja toivon, että se lähemmäs aurinkoa päästessään jälleen herää toimintaan.

    VastaaPoista
  2. Krekkalainen φ äännettiin ns. aspiroituneena p:nä (kuten englannin sanassa pot) vielä varsin myöhään: se muuttui f:ksi vasta joskus 900 vuotta sitten, kukaties 800 vuotta sitten.

    Jos tavoitteena on klassinen latinan ääntämys (esimerkiksi vuonna 50 eaa., Rooman kaupungissa), vanhassa ae-kiistassa on vain yksi voittaja. Caesar hakkautti filhelleeninä piirtokirjoituksia kreikaksi, ja hän kirjoitutti Καῖσαρ, vaikka Κῆσαρ olisi ollut mahdollinen ortografia. Todisteita on monia muitakin. Ääntämysten rekonstruktioita on tutkinut kirjoissaan ansiokkaasti W. Sidney Allen, niin kreikan, latinan kuin sanskritinkin osalta.

    Sitten tulevat vielä vanhat egyptiläiset nimet. Niiden ääntämyksen rekonstruointi, sanotaan noin vuodelle 1500 eaa., on jo paljon vaikeampaa. Koptin, (ääntöasun varsin puutteellisesti säilyttävien) hieroglyfien ja eräiden muiden todisteiden pohjalta voidaan arvata, että Isis olisi tuohon aikaan ollut Ūsat, Ammon Jamānu ja Seth Sūtaḫ. Viiva vokaalin päällä merkitsee pitkää vokaalia, kaari h:n alla vahvasti rahisevaa h:ta, kuten saksassa ch.

    VastaaPoista
  3. Niin,

    Pitkä projekti meni 99% niinkuin suunniteltiinkin. Vain ankkurit eivät tarrautuneet komeetan pintaan, tuli pomppu ja kait toinenkin. Maallikkona vaikea ajatella miten se olisi estetty kun kaikki käytännön kokemukset liittyvät meillä painovoimassa tapahtuneisiin kiinnittymisiin.

    Jos olisi ollut jotain tahmaista pihkaa koko mahanalus niin ei kait se pölyisessä pinnassa olisi sekään auttanut. Lassoutuminen maaston kohoutumiin toimisi vaan jos siinä sattuisi olemaan sopivia kivenmurikoita hollilla.

    VastaaPoista