Tempo on italiaa ja tarkoittaa aikaa. Suomessa sana on yleisessä käytössä ja tarkoittaa varsinkin jonkun tekemisen nopeutta. Musiikissa tempo voi muuttua hitaammaksi tai nopeammaksi, ja niin se voi tehdä urheilussakin, esimerkiksi juostessa. Normaalikielessä sana taipuu tempo > tempon, tempolla, mutta urheilukielessä on vakiintunut toisenlainen taivutus. Juoksijat tai joukkuepelaajat tekevät suorituksiaan milloin milläkin temmolla. Paitsi että urheilutaivutus sotii kielitajua vastaan, se myös kertoo vähän outoja asioita urheilusuorituksista. Urheilukielenkäyttäjät luullakseni yhdistävät temmon tempomiseen. Kun siis tempo kiihtyy, tempominen lisääntyy. Mutta ymmärtääkseni tämä ei ole kovin hyödyllistä ainakaan jonkinlaista tekniikkaa vaativissa lajeissa. Tempoessa suoritus häiriintyy ja sekoaa. Kuten urheilukielenkäyttäjillekin on käynyt.
Mitä kielentajuun tulee, minua häiritsee myös tekemisen laatua kuvaavien verbijohdoksien jatkuva sekoittaminen. Ensimmäinen esimerkki on
Puuhata - puuhailla - puuhastella.
Minun korvani mukaan 'puuhailla' tarkoittaa useampien asioiden tai tarkemmin määrittelemättömien useiden asioiden tekemistä kuin 'puuhata'. 'Puuhastelu' sen sijaan on näennäistä, epämääräistä ja tuloksiltaan sekavaa toimintaa. Sanaa käytetään mediakielessä nykyään 'puuhaamista' tarkoittavana, mikä kyllä syvästi loukkaa kaikkia kunniallisia puuhamiehiä ja -naisia. Perheenemäntä mieluiten puuhaa tai puuhailee keittiössä, mutta toivottavasti hän ei siellä puuhastele. Kuka ne hommat sitten jälkeen päin tekee tai siivoaa?
Piirtää - piirrellä - piirustella
on saman kaltainen eri merkityksiä määrittelevä sarja, samoin kuin
Maalata - maalailla / Säveltää - sävellellä / Kirjoittaa - kirjoitella.
Kaikissa näissä ensimmäinen muoto tarkoittaa selvästi päämäärätietoista, jopa ammatillista toimintaa. Jälkimmäinen on epämääräisempää tekemistä, harrastelijamaisempaa, epäammattimaista ja ajoittaista.
Monelta graafikolta, maalarilta, kirjailijalta tai säveltäjältä kysellään jatkuvasti, vieläkö hän piirtelee, maalailee, kirjoittelee tai säveltelee. Moisen alentuvan epäkohteliaisuuden jälkeen ainoa kunniallinen ja oikea vastaus on "Ei. Enkä muuten koskaan ole sellaista tehnytkään".
Juurikin näin... (roten också på detta sätt).
VastaaPoistaTässä lisäksi nykyään yleistynyt partitiivin väärinkäyttö:
Neljä hiihtäjää lähtivät kovalla temmolla.
Även roten på detta sätt... :)
PoistaTempolla ei ole minkään urheilun kanssa mitään tekemistä, kuin korkeintaan erittäin hyvällä tahdolla tulkittuna.
VastaaPoistaYksi ilmaisu, joka minua tympäisee tänä päivänä on "juurikin näin."
Juurikin näin, paitsi että kyllä on! :)
PoistaHyvä Kari! Kyseinen "tempoilu" on yleistä myös muusikkopiireissä ja ärsyttää yhtä paljon, kuin "kuulostaa" sanan kirjoittaminen kahdella ällällä.
VastaaPoista