Äskettäin löytyi hautakammio, joka näyttää olevan kuuluisan muinaisegyptiläisen kurtisaanin Nefer-nefer-neferin kuolemaa varten tehty. Hänestähän egyptologi Mika Waltari on kertonut tutkielmassaan Sinuhe.
Kammion seinillä on osittain aika roisejakin maalauksia, mutta joukossa on myös Egyptin muinaisesta musiikkielämästä sensaatiomaisesti kertova kuva maan ensimmäisestä tyttöbändistä. Käsitykseni mukaan hieroglyfit on luettava näin: Sū-tiss-tipu Hss-hau-baboon. Ensimmäiset kolme merkkiä kertovat ilmeisesti bändin varsinaisen nimen, ja loput on laskettava lisänimeksi. Se saattaa tulla Sūtisstipujen saamista arvosteluista, hss-hau-baboon, jonka voisi suomentaa esim. "Senkin käärmeet, koirankuonolaiset ja paviaanit". Tämä viittaisi suuresti siihen, että esimerkiksi faraoksi noussut kenraali Horemheb, jolla oli Waltarin mukaan sontaa varpaiden välissä, mutta ehkä enemmänkin myös päässä, olisi kironnut uudenaikaisen musiikin ja varsinkin Suutisstipujen bändin, ja että tämä lisänimi olisi liitetty alkuperäisen jatkeeksi myöhemmin. Saattaa toki olla niinkin, että bändi olisi piruuttaan itse lisännyt nuo varsin suorasukaiset tölväisyt.
Fresko kertoo myös siitä, kuinka samanlaista bändipalvonta oli tuolloin ja nyt. Ojennettuihin käsiin voisi helposti kuvitella tupakansytyttimet tai älypuhelimet. Kuvan yläreunassa on ilmeisesti kuvakertomus tanssibileistä bändin musiikin tahdissa.
Muinaisen Egyptin kulttuurihistoria on nyt saanut ainutlaatuisen lisän, kiitos selvittämäni tyttöbändin kuvan ja nimen!
Hauska tarina! Hieroglyfeissä tosiaan lukee "suu tiss tipu"! Yleisö näyttäisi heiluttavan käsiään niin, että kämmenet osittavat vuoroin itseä, vuoroin soittajia kohden. En ollut ennemmin kiinnittänyt siihen huomiota.
VastaaPoistaJani