lauantai 14. maaliskuuta 2015

Kaunis ja luultavasti onneton prinsessa


Minä onneton esteetikko, kauneuden ja siinä sivussa myös naisten palvoja, jään usein koukkuun joihinkin kasvoihin. Kun marraskuussa kirjoitin juttuja farao Ekhnatonin aikaisesta suurkuvanveistäjästä Thutmosiista, hänen kauniit kuvansa faraon tyttäristä jäivät minua vaivaamaan. Varsinkin yllä oleva kuva Louvren kokoelmista oli minun mielestäni - 3500 vuoden iästä huolimatta -  aivan nykyaikaisen ja jopa kovin tutun näköinen. Yleisen käsityksen mukaan se esittää faraon vanhinta tytärtä Meritatonia, jonka elämänvaiheista on aika vähän tietoja, mutta sen enemmän arveluita ja tulkintoja. Saattaa olla että hänestä tuli vähäksi aikaa jopa Egyptin kuningatar.

Veistosten valokuvaaminen on ongelmallista. Pienen pienet valaistuserot saattavat olla ratkaisevia. Onneksi tuosta pikku muotokuvasta löytyy muitakin kuvia, jotka vain lisäävät sen antamaa kauneuden vaikutelmaa:
Nuoren naisen kasvot noudattavat muuten hyvin tarkkaan minulle tärkeää geometristä mallia, jossa tasasivuinen kolmio hallitsee silmiä, nenää ja suuta. Siinä syntyy aivan erityinen muodollinen harmonia, mielestäni. Mutta koska prinsessan kasvot ovat niin tuoreen näköiset, korvasin hänen aikoinaan muodikkaan oikealle puolelle sijoittuneen hiuslisäkkeensä(?) tavallisella nykyaikaisella puolilyhyellä otsatukalla. Ja katso: veistoksen 3500 vuoden aikana kärsimiä pikku vaurioitakaan ei tarvitse tasoitella, eikä mitään meikkiä lisäillä. Tässä meillä on sievä suomalainen nuori nainen, joka voi milloin tahansa kävellä tiellä vastaan! Sitäpä jäänkin sitten odottelemaan...


2 kommenttia:

  1. Mites on, ovatko nyky Egyptiläset mitään sukua pyramiidien rakentajille,
    vai ovatko he muslimivalloittajia.

    VastaaPoista
  2. Nykyiset koptit puhuvat vielä muinaisegyptistä muuntunutta kieltä. Egypti ehti kristillistyä ennenkuin islamilaiset arabit sen valtasivat. Ja alkoivat vainota kristittyä koptikirkkoa ja kopteja yleensäkin. Vaino jatkuu yhä, ja koptien mukana katoaa maailmasta muinaisegyptin viimeinenkin kaiku.

    VastaaPoista