tiistai 14. helmikuuta 2017

Miten suojelet kavereitasi kaikelta siltä roskalta jota koneellesi lähetetään


Tänä ylitsevuotavan tekopyhyyden ja pidäkkeettömän maireuden päivänä sopiikin vähän esitellä kirjoittajan suhdetta sosiaaliseen mediaan. Mutta ennen sitä yksi huomio tästä tykötuppaavasta maireuspäivästä.
Lukemattomien sydänruudullisten joukossa on hyvinkin kolmasosa puhtaita mainoksia. Muutama eteenpäinpyrkivä henkilö on julkaissut oman pönötyskuvansa, johon liittyvät tekstit kertovat kuinka suunnattoman hyväntahtoinen ja ystävähakuinen tämä henkilö on. Vain äänestysnumero puuttuu...
Loput mainokset ovat firmoilta, jotka niinikään kaikki rakastavat meitä tulisesti. Ainakin jos meillä sattuu olemaan rahaa. Mainiota tiedotusta: nyt tiedän ainakin varoa juuri heitä.

Somella tarkoitan tässä Facebookia. Joka kerran kun tulen vahingossa painaneeksi "tykkää"-nappulaa, se tykätty päivitys sinkoaa kaikille fb-kavereilleni. Monet mainostajat ovat lisäksi ovelia. Jos joku on tullut tykänneeksi jostain heidän tarjouksestaan, he lisäävät tykkääjän nimen seuraaviinkin mainoksiin, joita saattaa tulla useita viikossa. Ratkaisu: EN TYKKÄÄ tarpeettomista mainoksista.
Varsinkin nettilehdet ovat ovelia. He näyttävät esimerkiksi kuvan jostain vanhasta esineestä tai työvälineestä, ja kehottavat peukuttamaan, jos lukija muistaa mikä se oli. Ja näin mainos leviää kulovalkean lailla. Ratkaisu: Älä koskaan peukuta ovelaa ja hämäävästi innostavaa mainosta.
Eräät toiset mainostajat käyttävät hyväkseen ihmisten hyväntahtoisuutta ja omantunnontuskia. "Ilmastonmuutos uhkaa meitä. Estät sen antamalla meille rahaa". "Mielipiteenvapautta sorretaan kaikkialla. Anna meille rahaa". "Ethän halua norsujen kuolevan sukupuuttoon? Anna meille rahaa". Ja antamalla rahaa ihmiset keventävät omiatuntojaan, eivätkä turhaan kysele mihin ne rahat menevät. Ratkaisu: Älä koskaan peukuta aatteellista mainosta joka pyytää sinulta rahaa.
Ihmiset jakelevat kuvia koiristaan, kissoistaan ja valmistamistaan ruoista. Nämä kuvat ovat läheisiä ja kiinnostavia vain lähettäjälle itselleen ja heidän lähipiirilleen. Ruokakuvilla on myös toinen tarkoitus: kiillottaa lähettäjän sosiaalista statusta lähes uskonnonkaltaiseksi muuttuneessa ravintokeskustelussa. Ratkaisu: Älä koskaan peukuta kissa-, koira-, tai ruokakuvia, ellei niillä ole aivan erityistä yleistä merkitystä.
Usein käy niin, että kaverisi on tykännyt jostain poliittisesta mielipiteestä. Monesti näissä mielipiteissä on äärimmilleen kärjistetty asetelma, ja tosiasioita on käytetty tietoisen valikoivasti epätotuuksien rinnalla. Viimeistään kommenteissa saatetaan väittää, että hallitusherrat / oppositiovaikuttajat ovat täydellisen pahoja ihmisiä, jotka nauttivat nähdessään uhriensa kärsivän. Ennemmin tai myöhemmin kommentteihin ilmestyy myös kirosanoja tai uhkauksia saunan taakse viemisestä. Ratkaisu: Ole äärimmäisen varovainen poliittisen propagandan edessä. Ennakoi kommentteihin ilmestyvät asiattomuudet, äläkä peukuta, ellet halua sellaisten leviävän kavereittesi ruudulle.
Kullakin kaverilla on omat perheensä ja lähipiirinsä. He julkaisevat kuvia ja kertomuksia perheensä sattumuksista. Jos et tätä lähipiiriä tunne, älä sekaannu sen asioihin. Erota päivityksistä ne jotka ovat selvästi suunnattuja yleiselle kaveripiirille. Niitä voit tapauksesta riippuen kommentoidakin. Poikkeus: Perheensisäisistä syistä voit vapaasti tykätä oman perheesi päivityksistä, sillä sen vuoksi FB myös on olemassa. Minun kaltaiseni etäisä ja -isoisä pitää näin yllä perheen sisäistä koheesiota. Ja sen ymmärtävät muutkin jotka näin tekevät.

Kohtele lähimmäistäsi (ja fb-kaveria) niinkuin toivoisit hänen kohtelevan sinua. Älä lisää heidän sivuilleen joutavaa, pahantahtoista tai törkeää aineistoa. Sitä tulee kaikkialta kuitenkin aivan tarpeeksi muutenkin.

PS. Olen lähtenyt siitä, että ystäväni ovat ystäviäni 365 päivää vuodessa. En ymmärrä miksi tänä yhtenä ainoana päivänä olisi lähdettävä osoittamaan heille ja muille, tuntemattomillekin, erityistä lennokasta spesiaaliystävyyttä. Minä en missään tapauksessa ole kaikkien ystävä, eivätkä kaikki ole minun ystäviäni. Ystävyys on hyvin tärkeä ja henkilökohtainen asia, eikä sitä pitäisi inflatoorisesti laimentaa tältä sisällöltään. Jos minulla tämän kirjoituksen jälkeen on vähemmän ystäviä kuin ennen, voin olla varma että he ovatkin sitten sen parempia ystäviä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti