maanantai 4. toukokuuta 2020

Helvettiä ei ole enää

Eräs työelämäni turhauttavimmista kokemuksista oli jatkuva tutustuminen yhä uusiin johtamistaidon ja organisaation konsultteihin. Heidän suurin saavutuksensa oli terminologian sotkeminen ja lomakkeiden uusiminen ja paisuttaminen. Konsulttien lempilauseita oli: "Kaikkinainen muutosvastarinta tullaan armotta murskaamaan!". Isästä Perkeleestä nämä konsultit olivat. Vihapäissäni kiurjoitin tämän kolumnin Helsingin Sanomiin noin vuonna -97. Samoihin aikoihin herätti lievää huomiota erään pastorin uutuuskirja.


MUUAN PASTORI sai vihiä todellisesta scoopista. Hän kirjoitti kirjan, jossa todettiin, että kuolemanjälkeisestä helvetistä ei vähään aikaan ole saatu havaintoja, ja että näin muodoin kaikki ilmeisesti sitten pääsevätkin taivaaseen.

Mitenkä tässä nyt näin kävi?

No, sillä tavalla että nuori ja eteenpäinpyrkivä vt. pääsaakuri sai ensin apulaisperhanan ja sitten itsensä pääpaholaisen vakuuttumaan siitä, että helvetin toimintatapoja oli virtaviivaistettava, tehostettava ja tuloksellistettava. Päätettiin pyytää konsulttiapua maan päältä, ja paikalle tulikin kalvoineen muuan majuri evp., joka turhauduttuaan olemattomiin sodanjohtotehtäviin oli perustanut menestyksekkään liikkeenjohtoinstituutin.

Ensi töikseen konsultti sai firman johdon uskomaan, että kaiken A ja O on riittävä suunnittelukapasiteetti, ja että hetimiten olisi ryhdyttävä profiloimaan koko toimintadiskurssi uudestaan. Helvettiin perustettiinkin uusi suunnitteluvirasto, jonka alaiset osastot loivat projekteja koko yritysidean tehostamiseksi.

SUUNNITTELUVIRASTON TYÖMÄÄRÄ oli hirmuinen, ja suurin osa operatiivisista yksiköistä jouduttiin vetämään maan päältä uudelleenkoulutukseen ja viraston henkilökuntaresursseiksi. Maan päällä tuntui rauhallisemmalta kuin aikoihin, varsinkin kun myös konsulteista yksi toisensa perästä katosi maan aliseen projektiin.

Helvetissä sen sijaan oli entistä kuumempaa, kun virkailijakunta ja operatiivinen johto opetteli uutta terminologiaa. Kyllähän he kaikki ymmärsivät, että tavoitteellisuus ja tuloksellisuus edellyttävät toteutuakseen kokonaan uutta ajattelua, ja kokonaan uusi ajattelu kokonaan uusia sanoja. Mutta kun pahantekoa ei enää saanut sanoa pahanteoksi vaan tulosyksikön avainaluetoiminnaksi, eikä kiusaaminen ollut kiusaamista vaan markkinaponnistelua, niin menihän siitä jo vähäisemmänkin apulaisperhanan pää ihan sekaisin. Kun ennen kehuskeltiin töistä palatessa kaikenlaisella koirankurilla, niin nyt oli täytettävä loputtomia lomakkeita, ja koirankuri jäi sivuasiaksi.

TYÖNTEKO MUUTTUI kivireen vetämiseksi, ja kun johdon oli pakko ryhtyä soveltamaan maan päällä hyväksi havaittua nahanparkitsemiskeinoa "tulos tai ulos", syrjäytyneiden määrä alkoi kasvaa. Monet näistä harkitsivat alan vaihtoa, kuten osallistumista EU- vaaleihin tai siirtymistä Helsingin vaalipiiriin. Ja niin helvetti vähitellen alkoi hajota.
_ _ _ _ _


"Hehheh, tiedotuksemme toimii läpäisyperiaatteella", sanoi majuri evp. luettuaan tämän kertomuksen ja sen pastorin kirjan. "Kestäneepä tovin, ennenkuin väki huomaa meidän siirtäneen toimintamme kokonaan maan päälle."

1 kommentti:

  1. Kiitos postauksestasi Kalvolan Lintumaasta jo vuosia sitten, löysin tänä aamuna sivuillesi. Olin ajautunut kasviharrastusteni takia muistoryppääseen Kalvolan Kalliomaalle metsäpähkämön Stachys sylvatica johdosta, jonka joku muu nyt oli löytänyt muualta. Kalliomaa oli minulle sen kasvin ensimmäinen tuttavuus. Katsellessa googlen kanssa Äimäjärven seutua, joka nimi tuli mieleeni ensimmäisenä, löytyi kirjoituksesi Lintumaasta ensimmäisenä. Senjälkeen löytyi Kari Rydman, jonka tunnistan syntymävuodesta omaksi ikäluokakseni. Kiitos mukavasta aamuhetkestä blogiesi parissa, palaan niihin ja vaikkapa Jukka Kemppiseen myöhemmin monta kertaa. On tosi ilahduttavaa löytää senioreita, jolla on elämän mittaan kertyneen aarrearkun kansi vielä apposen auki, niin että etsiväkin kana löytää jyvän, jota pitkään on haeskellut. Pitkiä antoisia vuosia varrellesi vielä! Terveiset Iitistä, jossa ei kesäkuussa pidetä musiikkijuhlia tänä vuonna, kuten aiemmin. Terttu Haapanen

    VastaaPoista