keskiviikko 23. kesäkuuta 2010

Omat arkistot avautuvat: lisää Pandaa

Löysin omista papereistani yllättäen lisää tietoa Panda-sarjakuvan alusta Uudessa Suomessa. Olin joskus muinoin lukenut lehteä mikrofilmeiltä, ja kirjoittanut samalla muistiin Pandan alkuvaiheet. Julkaiseminen alkoi 1.4.48, ja ensimmäisen tarinan nimi oli Panda ja kuningas Emmerikin aarre. Hokkuspokkus esiintyy jo tässä tarinassa, tosin nimellä Kettu Repolainen. Hän ainakin esiintyy aatelismiehenä, ja onkin ehkä sellainen (Maupertuusin paroni). Hän näet käy esi-isiensä linnassa, jonka salalaitteet ovat hänelle tuttuja. Tarinassa oli 83 strippiä, ja se päättyi 13.7.48.

Toinen sarja alkoi US:ssa 18.7.48, ja oli nimeltään Panda ja salakuljettajat. Tässä tarinassa oli jo mukana Sherlock-hattuinen salapoliisi Jacobus suurennuslaseineen (hänen nimensä vaihtui jossain vaiheessa). Tämä joutuu yhtenään köysiin, mutta kiitos oppilaansa Pandan selvittää lopulta timanttisalakuljettajien liigan. 89 strippiä.

Kolmas sarja alkoi 2.11.48, ja sen nimi oli Panda ja Lentonen. Jälkimmäine on mestarilentäjä, joka osallistuu maailmanympärilentokilpailuun. Sarja oli erittäin väkivaltainen. Myös Panda kalauttelee, mm. temppelipapin ja roistolentäjä Keon. Lentonen varastaa toisen lentäjän moottorin. Useita murhayrityksiä, syöksyjä ym. Ehkäpä alla oleva kuva on tuon sarjan kannesta.

Panda ja Astraali, jonka alun edellä julkaisin, oli tarina 95. Tässä netistä löytyneitä strippejä aikaisemmista sarjoista.


Minulla ovat enemmän tai vähemmän täydellisinä lisäksi sarjat 97 (Panda ja Yli-ihminen), 108 (Panda ja mestarikuvaaja), 110 (Panda ja valheenpaljastaja), 111 (Panda ja arkajalka), 112, 113 (Panda ja rallimestari), 114 (Panda ja mestaritaikuri), sekä 115 (Panda ja mestarisalapoliisi, jonka nimi nyt on Pat O'Nozzle).

Jos muistan oikein, puhekuplien mukana piirrostyylikin muuttui, Pandasta tuli isopäisempi ja ikäänkuin söpömpi, ja tarinoista tuli tylsempiä. Jos olen oikein havainnut netistä, Pandan julkaiseminen loppui 1988. Jos olisin nuorempi, alkaisin keräilyn... Mutta jos olisin keräilyiässä, minulla ei olisi nettiä tai tietokonetta kätettävissäni... Helpotuksen huokaus.

1 kommentti:

  1. Panda ja Prinssi Rohkea olivat lapsuuteni suosikkisarjakuvat. Molemmathan ilmestyivät Uudessa Suomessa. Kolmas oli Flash Gordon! Pandasta muistan sarjan, jossa oli kummallinen kone. Se paketoi kaiken muovipusseihin. Pusseja ei voinut avata mitenkään. En vain muista, miten juttu ratkaistin. Muutamat nykyajan pakkaukset ovat samaa sukua...

    VastaaPoista