tiistai 15. helmikuuta 2011

Skeidanpuhumisen oppikirja 2

Jatkanpa Tage Danielssonin skeidanpuhumisen oppikirjan esittelyä, mutta totean ensin, että juuri Danielsson teki tuon kulttielokuvan Picasson seikkailut (Picassos äventyr, nähtävänä monina pätkinä mm. YouTubessa - siellä on myös tämä kuuluisa päättymätön "suomalaistango" Näin laitta kalakuckoa).

Muoto-opin jälkeen Danielsson ryhtyy käsittelemään hölynpölykielen syntaksia eli lauseoppia. Hän muistuttaa ensin muutamista yleispätevistä säännöistä, joita ovat mm. "Niin on jos siltä näyttää", "Vanhat viisaudet pätevät yhä", "Kukin on mitä on", "Mikä ei ole valkoista on mustaa" ja "Liian hätäisiä johtopäätöksiä ei olekaan". Näiden yleissääntöjen avulla voidaan luoda esimerkiksi seuraavan kaltaisia, vähän ajankohtaistettuja mutta puhtaita hölynpölylauseita:

"Miehellä kuuluu olla solmio!"
"Jos on varas niin on varas - ainakin tulee sellaiseksi!"
"Joka ei ole meidän puolellamme, on meitä vastaan!"
"Jos sinulle tulee ryppyjä silmäkulmaan, minä otan eron!"
"Joka ei usko Jumalaan, painukoon Helvettiin!"
"Jaaha, sinusta Leningrad-sinfonia on hyvä, senkin kommari!"

Kaikenlaisten asioiden kuvailussa on muistettava valita vain sellaisia faktoja jotka sopivat kulloiseenkin tarkoitukseen. "Churchill oli paksukainen joka harrasti huonoa amatöörimaalausta, poltti aivan liikaa ja näytti hassulta heilutellessaan niitä kahta sormea ilmassa". "Valjunkeltainen väri seinissä luo rauhoittavan vaikutelman, sängyt eivät ole liian pehmeitä, ikkunaan paistava aurinko luo seinille pittoreskeja ristikkokuvioita, ja mahtavien muurien ulkopuolella aukenevat Kakolanmäen uljaat maisemat!"

Keskustelun sabotoiminen kuuluu skeidanpuhujien tärkeimpiin tavoitteisiin. Siinä voi käyttää monia keinoja, kuten jatkuvat vastakysymykset, puheenaiheen vaihtaminen, tahallinen väärinymmärtäminen tai väkivaltainen toisen keskeyttäminen. Esimerkkejä:

- Maon kulttuurivallankumous Kiinassa oli mielenkiintoinen osoitus...
- Siitä tulikin mieleen että tapasin Villen tänä aamuna.

- Mitä sinun isäsi teki työkseen?
- Jos tuolla tarkoitat että minun pitäisi hävetä kun tulen vain tavallisesta työläisperheestä, niin painu helvettiin!

- Mikä säteilevä aamu! Elämä on ihanaa!
- Oletko tosiaan sitä mieltä?
- Kyllä, kaikki huolet ovat kuin pois pyyhkäistyjä!
- Vai niin. Samaan aikaan tuhannet asunnottomat värjöttelevät yömajajonoissa, alkoholismista on tullut kansansairaus, Afrikan maissa on sotia ja nälänhätiä, suurvallat voivat aseillaan milloin tahansa tuhota ihmiskunnan sukupuuttoon, ja kaiken kukkuraksi iltapäiväksi on luvassa sadetta!

- Menetkö naimisiin kanssani?
- Miksi sitä kysyt?

Yleistykset ovat luonnollinen pohja skeidanpuhumiselle. Kannattaa tehdä päivittäisiä yleistämisharjoituksia, esimerkiksi tähän tapaan:

Jotkut ihmiset ovat laiskoja.
Jotkut neekerit ovat laiskoja.
Jotkut valkoiset eivät ole laiskoja.
Jotkut neekerit ovat hyvin laiskoja.
Jotkut valkoiset ovat ihan vähän laiskoja.
Neekerit ovat yleensä laiskoja.
Valkoiset ovat harvoin laiskoja.
Maailmassa on paljon laiskoja, varsinkin neekereitä.
Neekerit ovat laiskoja.
Olet laiskan tuntuinen - oletko neekeri?
Tuossapa ahkera neekeri - hänen täytyy olla valkoinen!

(Lapsen luontainen yleistysmetodi)
Ai, nyt löin varpaan tuolinjalkaan!
Tuoli on tyhmä.
Tuolit ovat tosi tyhmiä.
Pöydät ovat vielä tyhmempiä kun ne ovat isompia.
Piironki vasta tyhmä onkin.
Huonekalut ovat tyhmintä koko maailmassa.
Setä puuseppä, te vasta teettekin paljon tyhmyyksiä!

Landru murhasi paljon ihmisiä.
Ihmiset ovat pahoja.

Fransiskus Assisilainen ruokki lintuja.
Ihmiset ovat hyviä.
Hei sinä massamurhaaja, lopeta nyt se lintujen syötteleminen!

Vanhempien hölynpöly on kasvatuksellisesti äärimmäisen tärkeätä. Skeidanpuhujaksi on syytä opetella jo pienestä pitäen. Kun lapset kyselevät välillä hankaliakin kysymyksiä, moniko vanhempi on jättänyt syöttämästä lapselleen täyttä skeidaa? Danielsson esittää joukon hykerryttävän tosia vastauksia sellaisiin kysymyksiin kuin "Äiti, mistä minä olen tullut?" tai "Isä, onko Jumala olemassa?" Tähän vain lyhyt pedagoginen pätkä:

- Isä, miksi sotia on?
- Sen vuoksi että sinä saisit kysellä. Syö nyt ruokasi loppuun ja lue sitten läksyt!

Otan tähän lopuksi vielä esimerkkejä itsekeskeisestä skeidasta:

- En minä mikään kalju ole, minulla vain ei ole tukkaa.
- Ruotsi voitti 18 - 0, mutta meillä oli aloite kaiken aikaa käsissämme.
- Obama ja minä synnyimme muuten samana vuonna.
- Hei, katos, terve terve, kuten Loiri sano minulle taannoin.
- Aattelin tuota Hamletin monologia, sehän on niinkuin minä itse olisin sen kirjoittanut. On se kumma miten samalla tavalla tässä ajatellaan!
- Minä olen Karpaattien Nero ja Ajatusten Tonava! - Hei... mitä te siinä buuaatte...

1 kommentti:

 1. KR: luin molemmat skeidanpuhumista koskevat jutut - nehan ovat riemastuttavat referaatit tuosta todella riemastuttavasta Grallimmatik:sta ja niin tiiviita, etta niiden lukemiseen ja skeidaesimerkkien ’sisaistamiseen’ meni aikansa. Huomaan, ettei niita ole kukaan kommentoinut, viela. Johtuukohan se ’tuhdista’ paketista? Sita itseansa, ehtaa tavaraa tavaraa, taytyy sanoa. Yksi ajatus tuli mieleen, skeidanpuhuminen on kuin myohempien aikojen buzzword bingo [rumasti sanottuna 'bull***t bingo]:
  Toinen ajatus oli, etta tuo taidokas Grallimmatik olisi hyva vaitoskirjana ;-)
  Kolmas ajatus oli, etta onpas hyva, etta hamalaistyttokin oppi ja nurisematta oppi ruotsia, silla siita on vaikkapa noiden Grallimmatikin kuvien ja kuplien selvittamisessa aika paljon apua. Onneksi silloin ei puhuttu pakkoruotsista, en nytkaan sita kiivailua ymmarra! Hyva on, kun osaa tyydyttavasti toista kansalliskieltamme, on perilla monesta fennougrisuuden ulkopuolisesta. Voi silloin erottaa myos toisella kotimaisella kirjoitettua 'puppua', muunmuassa, silla onhan hyva ymmartaa, milloin puppua puhutaan myos toisella kotimaisella. Ajatella, etta kohta Suomessa on akateeminen(kin) sukupolvi, joka ei ole joutunut kuluttamaan penkkia ruotsin opiskelussa. Ehka sentaan taitokoe yliopistolla vaaditaan. Viela yksi ajatus: tuo Grallimmatik palvelisi myos hyvin, nyt vaaleja odottaessamme, poliittisen pupunpuhumisen manuaalina, aivan siihen malliin kuin puhekuplissa: 'keskustapuolue'...rattvisfordelning...battre villkor...framstegsvanlig politik...
  Mainiot kaaviokuvat kuin myos kansikuva kiinnittivat huomiota. Kansikuvassa kurkun, nenan ja suun tuntumassa liikuskeleva 'skeida' nuolien muodossa katoaa tweed-takin sisaan [miksi tweed, [mita siihen sisaltyy?] ja paassa on kynttila? Toisessa kaaviiokuvista aivot ovat kuin pieni katosta roikkuva lamppu, toisessa taas valuvat ulos suusta [kun nyt olisi joku semiootikko, saisi tuostakin selvan?]

  Viela Gtallimmatikista voi ammentaa ihania holynpolylauseita sopivassa tilanteessa kaytetavaksi, ja sehan kai on tarkoituskin, kuten "Jaaha, sinusta Leningrad-sinfonia on hyvä, senkin kommari:, varmaan etenkin silloin, jos ei ole edes keskusteltu sinfoniasta tai Leningradista. Ja, ellen olisi saanut vihia Picassos aventyrista, olisin jaanyt paljosta vaille.

  VastaaPoista