keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Lisää lapsisäveltäjiä: Anna-Maija Siro


Tässä on kolmas näyte alle 10-vuotiaitten oppilaitteni sävellyksistä 1960-luvun Helsingin Yhtenäiskoulusta. Vuorossa on Anna-Maija Siro, jonka Kirsi Kunnaksen tekstiin tekemä laulu Aa aa lapsoseni kulkee komean sibeliaanisesti 5/4-rytmissä. Sääli että laulu jää kesken, mutta syy on ehdottomasti Kirsin. Mitä meni sotkemaan rytmiä jatkossa! Sama vika on monissa muissakin lasten tekemissä lauluissa. Kun runo yhtäkkiä alkaa tehdä temppuja, lapselta olisi vaadittu paljon enemmän kokemusta ja taitoa pulmien selättämiseksi.

Mutta sen verran olen onnistunut lähteitä tutkimaan, että vertailu lasten ja kilttien lastenlaulutätien kesken päättyy kaikin tuomariäänin lasten hyväksi. Tällä videolla olevan Anna-Maija Siron laulun Äidin ruusu sanat ovat Lasten omasta aapisesta, mutta tyttö tekee siitä monin kerroin sulavamman ja kauniimman laulun kuin muuan täti jonka nimeä en tässä henno sanoa.

Edellisillä videoilla on kaksi keinulaulua. Toinen Keinu (Sano tahdotko keinussa keinahtaa) on alun perin R.L.Stevensonin teksti, jonka Aale Tynni suomensi. Senkin on muuan täti julkaissut sävellettynä, mutta Kirsi Heleniuksen sävelmä on monin verroin lennokkaampi ja hallitumpi kuin tuon aikuisen. Toinen Keinu (Pilviä päin) on tuttu Aaron-Raution pianokoulusta, mutta sen sävelmä ei millään osa-alueella pärjää pikkuneiti Liisa Forsiuksen aivan omintakeiselle sävellykselle.

Tämän voi todistaa myös meidän mainion musiikkikirjastomme täti, joka oli aivan häpnaadilla päähän lyöty, kun soitin hänelle ensin aikuisen tekemän sävellyksen, ja sitten alakoululaisen lapsen.

Entäpä jos yrittäisin julkaista näitä lauluja, joitakin ehkä varovasti täydentäen? Ensimmäiseksi olisi selvitettävä nuorten säveltäjien tämänhetkinen henkilöllisyys. Heidänhän tuo tekijänoikeus on perimmältään. Mielessäni muhii mahdollisuus käyttää Googlea ovelasti tähän tarkoitukseen...  

3 kommenttia:

 1. Muutaman euron sijoituksella osoitetiedot saa varmemmin Väestörekisterikeskuksen puhelinpalvelusta (ainakin ennen 0600 1000). Tässä tapauksessa tiedät syntymävuoden aika tarkasti ja asuinpaikan lapsena, joten riittänee yksiselitteiseen tulokseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä on tietysti vain se juttu, että tytöt ehkä ovat vaihdelleet sukunimiään... Saanen kuitenkin yhteyden erääseen poikaan, joka myös kuuluu tähän säilyneeseen säveltäjäjoukkoon... :)

   Poista
  2. Nimenomaan Väestörekisterikeskuksen kautta välttää sukunimivaihdosproblematiikan, sillä heillä on muutoksista (tietenkin) tieto.

   Poista