lauantai 14. heinäkuuta 2012

Because. Vanessa Mae soittaa BeatlesiaJos sanon pitäväni Beatlesten musiikista, ollaan yleisesti sitä mieltä että minulla on kelvollinen maku. Jos sanon pitäväni Vanessa Maen soittamasta Because-kappaleen versiosta, moni pitää minua täysin turmeltuneena. Makeaa, toki on makeaa. Mutta on myös puhdasta makeaa. Klassinen viulunsoitto ei lopultakaan ole kovin kaukana Lennonin musiikista, ja Maen versiossa Becausea käsitellään kunnioittaen.

Vanessa Mae soittaa tämän kappaleen Beatles-tuottaja George Martinin levyllä In My Life (1998), jossa on mitä merkillisimpiä Beatles-versioita lisää. Mutta Because on niistä kyllä hienoin. Lennon itse väittää tehneensä kappaleen Beethovenin Kuutamosonaatin innoittamana, mutta varsinaista sointukulun lainausta se ei väitteistä huolimatta sisällä. Kappaleen "kesken" jäävä loppu on mainio. Vähennetty mollisointu riittää hämmästyttävän hyvin loppusoinnuksi, eikä korva jää kaipaamaan sen purkautumista.

Love is old, love is newLove is all, love is youBecause the sky is blue, it makes me cry...

 Nerokas kappale. Kesälämmintä odotellessa: olkaa hyvä!

6 kommenttia:

 1. Kiitos tästä, tämä oli hyvä bongaus, en ollut kuullutkaan tätä versiota!

  VastaaPoista
 2. Koko levy on erinomainen - kappaleilla on yllättäviä, melkeinpä outoja esittäjävalintoja, mutta tulos on loistava. Kuka muu tietäisi herrojen itsensä lisäksi noiden kappaleiden sielun yhtä hyvin kuin George Martin, joka valitsi esittäjät ja ohjasi tarkasti kohti "oikeaa" tulosta.

  Sama tilanne toistui tuon Martinin haikean surumielisen jäähyväislevyn jälkeen, kun kuin katharsiksena elämälleen Martin sai vuonna 2006 tehdäkseen vielä kerran aidon Beatles-levyn (Love). Kukaan muu ei olisi tiennyt, mitä kaikkia aarteita Abbey Roadin kellareista löytyy. Jopa elossa olleet beatlet ällistyivät, että tehtiinkö me tuollainenkin ja ne kappaleiden yhdistelmät...

  VastaaPoista
 3. Eli siis vaikka Vanessa Mae soittaa upeasti, niin sovitus ja ohjaus George Martin, ja erittäin uskollisena alkuperäiselle. Kuinkas muuten!

  VastaaPoista
 4. Maailmassa on yllättävän paljon hienoa musiikkia, kun jättää ennakkoluulot sikseen.
  Ollaanhan tässä sinunkin blogissasi joskus sivuttu tiettyjä musiikkimiehiä, jotka ahdasmielisyydellään ovat miltei saaneet talon riitautumaan itsensä kanssa.

  VastaaPoista
 5. Kiitos mielenkiintoisesta linkistä. Abbey Roadilta löytyvä Because on äärimmäisen herkkä ja kaunis laulu olematta imelä. Vanessan versio on myös laadukas. Minulla on aikoinaan mennyt ohi tuo George Martinin In my life -levy. Se pitää nyt hommata...

  VastaaPoista
 6. Kiitos mielenkiintoisesta linkistä. Abbey Roadilta löytyvä Because on äärimmäisen herkkä ja kaunis laulu olematta imelä. Vanessan versio on myös laadukas. Minulla on aikoinaan mennyt ohi tuo George Martinin In my life -levy. Se pitää nyt hommata...

  VastaaPoista