torstai 26. heinäkuuta 2012

Olympialaista pukeutumista

Kuva Iltalehti - SPLASH/AOP

Iltalehti kertoi, että paragualainen keihäänheittäjätär Leryn Franco oli osallistunut Miamissa rantamuodin näytökseen "rohkeassa" asussa. Hän kuulemma osallistuu Lontoon olympialaisiin, mistä heti tuli mieleen kreikkalainen vaatetus:Alempi kuva on huonohko piirros antiikin veistoksesta jossa spartalaistyttö liikkuu sulokkaasti. Kuva hyvin nätistä veistoksesta oli jo koulun historiakirjassa. Vaatteen lähtökohtana on peplos tai khitōn, joka oli joko suorakulmainen tai lieriöksi ommeltu kangas, joka kiinnitettiin soljilla joko toiselta tai molemmilta olkapäiltä. Jos kangas oli pelkkä suorakulmio, sen (yleensä oikea) sivu jäi auki. Tavallisesti vaatetta pidettiin paikallaan vyön tai solkien avulla, tai yllä olevaan tapaan myös rintojen alle kiinnitetyllä kangassuikaleella. Tanssijattaren tai muun esiintyjän kohdalla avoimuus tuotti tietysti sensuellin vaikutelman:  


Tässä on kaavakuva siitä miten khitōn kiinnitettiin:


Ja tässä on veistos, jossa nainen juuri kiinnittää khitōnia oikealle olkapäälleen:


Ja tässä pari veistosta vielä lisää; molemmissa vaate taitaa olla kiinni molemmilla olkapäillä, mutta "kaula-aukko" on jätetty laajaksi.Minusta tällainen pukeutuminen on aivan suloista. Jos naisella - tai miehellä! - on jotain näytettävää, miksi ei näyttäisi? Mutta tuo uutisointi herättää kyllä vähän vakavampiakin mietteitä.

Tämä iltalehtien tapa muka kauhistella ja tirkistellä puolialastomia naisenkuvia on aika merkillinen. Yleisesti ottaen meidän aikamme on tavattoman kahtiajakautunut moraalin ja hyväksyttävien tapojen osalta. Toisaalta julkisuus on yliseksualisoitunut, toisaalta häveliäisyys on lisääntynyt. Pornografia on vaikuttanut häveliäisyyteen merkillisellä tavalla. Naiset saattavat paljastella lantionseutuaan mitä täydellisimmin. He käyttävät stringejä, jotka paljastavat takamusten vaon kuta kuinkin kokonaan, ja uusin villitys on kuulemma anuksen ympäristön vaalentaminen, ettei se erottuisi ympäristöstään.

Toisaalta media menee aivan sekaisin rinnoista, jos vain osakin niistä vilahtaa - "katso kuva!". Jopa kankaan alta häämöttävä nänni on tavaton tapaus. Ajat ovat muuttuneet muutamassa vuosikymmenessä. Ennen naiset saattoivat hyvin olla liivittömiä, ja varsinkin hippiaikoina ja sen jälkeen tämä oli varsin tavallista. Tänään pienetkin rinnat peitetään huolella, ja nännin näkyminen ja erottuminen kankaan alta on mitä hävettävintä.

Kaikki tämä näkyy myös urheilun puolella. Housut kutistuvat, ja joidenkin lajiliittojen johdosta on kuulemma tullut käskyjä vaatteitten vähentämisestä, jotta "medianäkyvyys paranisi". Kovin kaukana ei enää olla antiikin tavoista urheilla alasti. Periaatteessa minulla ei ole mitään sitä vastaan. Alastomuus on luonnollinen asia, eikä siinä pitäisi olla mitään hävettävää. Kaikissa meissä asuu pieni, terve ja vilpitön ekshibitionisti. Mutta silloin kun siitä tulee liiketaloudellinen asia, ollaan kyllä väärällä tavalla liikkeellä. 

7 kommenttia:

 1. KR

  "Toisaalta media menee aivan sekaisin rinnoista, jos vain osakin niistä vilahtaa - "katso kuva!".

  SENKÖ PAHUS ON,
  että teet kaiken tyylikkäämmin vaikka samalla asialla nytkin olemme - minulla liivit ja kaikki=ks. kuva!
  (neuvo:huussin kuvan viereistä nimeä painamalla sinne pääset.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkä huussin kuvan? Missä jutussa? Mitä nimeä? :)

   Poista
 2. KR
  << tuo vihreän puskan takana oleva pömpeli on meijjän mökin huussi. h_j:tä painamalla näet sen liivitytön!!!
  D

  VastaaPoista
 3. Olen yrittänyt painella kaikkea sivuillasi, mutta en löydä puskaa, pömpeliä enkä edes h_j:tä...

  VastaaPoista
 4. KR

  et vain halua nähä kun sillä kuvani urheilijanaisella
  on topattu tuo osa mikä sinun eka kuvassasi on paljas ja avoin! ;)

  VastaaPoista
 5. Hienoahan tuollainen olisi, en intä vastaan. Sopii paremmin tietysti prameammille ihmisille. Kuten kai kaikki muukin.

  VastaaPoista
 6. Alastomuus ei ole mielenkiintoista, vain se alastomuuden salaaminen.

  iisi

  VastaaPoista