lauantai 28. heinäkuuta 2012

Minne katosivat pyöriteltävät renkaat?


Minne katosivat nuo pyöriteltävät rengaslelut, joista tässä on muutama varastostani löytynyt kuva? Omasta lapsuudestani en sellaisia muista. Toki saatoimme joskus pyöritellä irtonaista polkypyörän vannetta, jos sellainen tuli eteen. Mutta ei tällä tavoin juosten.Viimeinen kuva on varsin tuore, jonkun saksalaisen koulun urheilupäivän kilpailuista. Myöskään tällaiseen kilpailumuotoon en ole omassa lapsuudessa törmännyt, enkä kyllä myöhemminkään.


3 kommenttia:

 1. Se oli silloin, kun pyörän keksimisestä ei vielä ollut kulunut niin kauan aikaa - oli vielä uutuuden viehätystä...

  VastaaPoista
 2. Itse en ole koskaan tajunnut tämän lelun ideaa. Jotain siinä täytyy olla, koska kyseessä on yleismaailmallinen ilmiö. Japanilaislapset ovat leikkineet näin ainakin vielä 50-luvulla. Afrikasta muistelen nähneeni hyvinkin tuoreita kuvia renkaan perässä juoksevista nassikoista. Ehkä kyse on ainakin osittain juuri köyhyydestä; kun ei ole mahdollisuutta tietokonepeleihin tms. mutkikkaisiin ja kalliisiin värkkeihin, on ilo otettava irti yksinkertaisemmin konstein.

  VastaaPoista
 3. Jukolan veljekset löivät nummella kurraa. Se on vähän eri asia, mutta maassa pyörimällä liikkuva esine kuitenkin.

  "Niin haastellen he päättivät viimein atriansa ja läksivät rakentamaan kiekkotarhaa. Sen raivasivat he juoksemaan halki ahon ja vielä matkan pitkin nummen kamaraa ahon itäisellä puolella. Ja muutaman tunnin päästä seisoivat he valmiina leikkiin, kourissa vahvat koivuiset kanget; ja seisoivat he jaettuina kahteen joukkoon: Juhani, Simeoni ja Timo toisella puolella, mutta toisella Tuomas, Aapo ja Eero. Alkoi kiekko lennellä heidän välillänsä, ja kauas kajahteli tienoo, koska kanget iskelivät vasten visasta pyörää, joka huminalla juoksi edestakaisin."

  Myöhemmin sitten pyöritettiin Hula-hoop-rengasta mahan ympärillä.

  VastaaPoista