sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Susanna kylvyssä

Katselin tässä taas varastoani klassisen maalaustaiteen "modernisoiduista" tai ironisoiduista vitsiversioista. Tämän pippurisumutemainoksen (?) kuvan tunnistin jo kaukaa: se oli lempitaiteilijani Artemisia Gentileschin (1593-1653) maalaus Susanna ja heimonvanhimmat.

Tarina on Danielin kirjasta. Siinä kaunis ja siveä rikkaanmiehenvaimo käy puutarhassaan pesulla, kun kaksi tuomaria iskee silmänsä häneen. Äijät vaativat Susannalta seksiä, muuten he syyttäisivät häntä keksitystä aviorikoksesta. Nainen kieltäytyy, ja joutuu tuomiolle. Äijillä on valta tuomita Susanna kuolemaan, mutta neuvokas Daniel keksii ristikuulustella heitä. Heidän valheensa paljastuu, ja he kokevat saman kohtalon jota valmistelivat Susannalle.

Inhottava, mutta hyvin päättyvä tarina oli tietysti herkullinen aihe eroottissävyisille alastonkuville. Tässä joukko sellaisia, miesmaalareitten tulkitsemana. 

Allori
Stanzione



Coello

Santerre

Lastman

Batoni

Rembrandt

Chasseriau
Kuten huomataan, miesten kuvissa Susanna on monesti jopa hieman keimaileva, eikä tilanteen kauhistuttava todellisuus juurikaan käy kuvista ilmi. Alastonkuvissahan ei sinänsä ole mitään kauhisteltavaa, mutta juuri tähän tarinaan yhdistettyinä ne ovat joskus jopa makaabereja ja harhaanjohtavia. Artemisia taas tiesi tarkkaan mistä oli kysymys. Hänen maalausopettajansa raiskasi tytön hetimiten, ilmeisesti kaverit myös, ja kun asiasta nostettiin juttua, tämä syytti tyttöä prostituutiosta. Häntä kidutettiin, ja hänet alistettiin häpeälliseen ruumiintarkastukseen. Vaikka totuus paljastui, hän joutui silti huonoon maineeseen, ja pakeni Firenzeen. Siellä häntä arvostettiin suuresti, ja hän oli ensimmäinen taideakatemiaan kutsuttu nainen.

Tein Artemisialle kerran kunnianosoitukseksi tällaisen kollaasin. Oikea puolisko on Gentileschin omakuvasta, vasen taas on Julia-fraktaali, tietokoneajan matematiikansovellus joka kertoo tavattoman kauniisti eräistä estetiikan perusasioista. Teksti on japanilaismittainen Haiku, 5+7+5 tavuinen miniatyyri.

Rydman


1 kommentti: