torstai 1. kesäkuuta 2023

Sähkön ja sontiaisen magiikka

Tapanani on ollut jatkaa päivän fundeerauksia vuoteella, koska unen saaminen silloin on probleemoista vähimpiä. Usein fundeeraukset jatkuvatkin unessa, tavalla tai toisella.


Pohdin usein Egyptin faraoiden kysymyksenasettelua. Niinpä sitten uni veikin minut Thebaan tai Akhet-atoniin selvittämään onnettomalle farao Ekhnatonille miten hänen olisi pitänyt pysytellä hengissä, hänen ja kuulun onnettoman perheensä, jotta hienostunut amarna-taide ja mielenkiintoinen teologinen kokeilu olisi pysynyt elossa pitempään.


Unennäön jälkeen ajatukseni askartelivat aiheen parissa pitkään, ja jatkuivat päivälläkin. Olihan selvää, että 3300 vuoden takaisessa ajattelussa myytteineen ja magioineen oli paljon korjattavaa, aivan käytännön tasolta tietämisen huipulle asti.


Unenkertojani oli jo oivaltanut, että minun ja avustajieni sopisi käytännössä pesiytyä Ammonin temppelin uumenissa, joka saattoi levottomuuksien takia olla osittain tyhjä tai kammoksuttu. Siellä meillä olisi välineistöä jolla tehdä uskottava vaikutus yhteiskunnan johtajiin, ja - kuten aina tämmöisissä tapauksissa - kielitaito olisi ongelmistani vähäisimpiä.


Mutta ajattelin sitten itse tätä muinaista maailmankäsitystä myytteineen ja magioineen. Eroaako nykyinen maailmanselitys oikeastaan paljonkaan faraonisesta? Jos haluan valaista huoneeni, painan maagista nappulaa, ja salaperäinen jumalallinen voima kuljettaa johtoja pitkin minulle tätä valoa led-lamppujen avulla. Pystynkö selittämään tuota kiistämätöntä voimaa, kun sen olemus oli hiukan epäselvä 150 vuoden takaisille tiedemiehillekin?


Lääkäri Semmelweisin ratkaiseva kokemuksellinen oivallus, se että sairaaloissa sopisi pestä käsiä potilaitten hoidon välissä, oli lääkärien enemmistön mielestä puhdasta magiikkaa, ja kaiken lisäksi suorastaan häpäisi heidän kunniaansa. Eihän tuolloin, vaivaiset 170 vuotta sitten, ollut pienintäkään aavistusta bakteereista ja muista pieneliöistä. Ja kuitenkin tämä magiikka toimi, potilaskuolleisuus romahti murto-osaansa. Klassiseen tapaan Semmelweis-ongelmasta selvittiin näppärästi, päättämällä hullun tohtorin päivät sairaalan tehokkailla, vaikkakin raa’oilla tavalla.


Saattaa olla, että joku muinainen egyptiläinen utelias havainnoija olisi nähnytkin pyhän sontiaisen munivan maan uumeniin, mutta eihän sillä lopullisesti olisi ollut mitään varsinaista merkitystä: sontiainen ilmestyi maan ja auringon voimalla pyörittämään symbolista auringonpalloa, ja sille oli varma ja mahtava symbolimerkitys maagisena amulettina ja olemassaolon selityksenä. Uteliaalle havainnoitsijalle näillä lisätiedoilla olisi ollut vain hupaisaa merkitystä tarinan kuvittamiseen.


Kun antiikin insinöörit tulivat keksineeksi höyrykoneen, heille siitä tuli vain maaginen hyöty: kuin itsestään temppelin ovet aukesivat, eikä heidän tarvinnut kuin vähän kuumentaa vettä. Mitä muuta hyötyä tuosta keksinnöstä voisi olla?


Kun kiinalaiset huomasivat, että magneettinen neula pyrki kääntymään aina samaan suuntaan, havainnolla oli merkitystä maagisen temppujentekemisen huipentumana. Olisiko sillä ratkaisevaa merkitystä jollekin muulle asialle, se ei tullut pitkään aikaan kenellekään mieleen.


Kun kolme vuotta sitten puhkesi katastrofaalinen pandemia, suureen yleisöön upposi sen syistä ja olemuksesta mitä ihmeellisimpiä tarinoita ja selityksiä. Eihän niitä pikkuperkeleitä mitenkään voinut nähdä edes suurennuslasilla, ja parempikin niitä tauteja oli selittää magiikalla. Jumalan rangaistus erilaisista synneistä ja vääristä opeista oli niistä ikivanhin, ja yhä mainiosti toimiva.


Tuolla minä siis piileksin Ammonin temppelissä led-lamppuineni, videoineni ja sytkäreineni, ja selitän Ekhnatonille ja hurmaavalle Nefertitille, miten aion korvata heidän harhaisia maagisia uskomuksiaan vähän tuoreistetumpien magiikkojen avulla.

1 kommentti:

  1. Luen juuri Sinuhea, miten sattuikaan. Löysin siitä runsaasti uusia pohdintoja. Kannattaa lukea se kymmenen vuoden välein!

    VastaaPoista