tiistai 17. toukokuuta 2011

Huonot häviäjät ja ylimieliset hienopierut


Herranjestas mitä sieltä tulee... Sieltä tulee 1 - 6 ja maailmanmestaruus! Pekka Tiilikaisen jälkeen suurimman suomalaisen urheilun tulkitsijan Mertsin sanoja muunnellen Leijonien maailmanmestaruus oli ihanaa.

Suomen joukkue osoitti monissa peleissä aivan uudenlaista itseluottamuksen ja kylmäpäisyyden tasoa. Tappion takaa tultiin monta kertaa tasoihin ja ohi. Tällainen henkinen vahvuus on perinteisesti ollut - ruotsalaisilla. Moni on puhunut "kuuluisasta ruotsalaisesta sisusta" aivan tosissaan ja aiheesta. Nyt näytti käyvän päin vastoin. Urheilupsykologia on mielenkiintoinen tutkimisen kohde, olipa sitten kyse yksilö- tai joukkueurheilusta...

Seurailin jo ennen viimeistä peliä Ruotsin lehdistöä, ja tunnustan että ruotsalaisena olisin ollut perin huolestunut ylimielisestä ja suomalaisia halveksuvasta ennakkohehkutuksesta. Sehän viittasi aivan suoraan alitajunnassa kyteneeseen pelkoon ja itseluottamuksen puutteeseen. Pelin päätyttyä varsinkin Aftonbladet ylitti jopa karmaisevan itsensä. Samaan katkeraan voivotteluun syyllistyivät jopa jotkut pelaajatkin; Mikko Koivu pilkkasi koko Ruotsin kansaa pelehtimällä pytyn kanssa, parahti eräs.

Mitä tekivät ruotsalaiset jäällä Suomen tasoituksen jälkeen? Hyökkääjiä ei näkynyt puolustuspäässä, ja puolustajat pysähtyivät katselemaan miten suomalaiset ohittivat heidät. Ei pienintäkään apua maalivahdille, jonka annettiin kaikessa rauhassa masentua ja päästää nöyryyttäviä maaleja. Koko ylistetty joukkue käyttäytyi niinkuin lauma hemmoteltuja mammanpoikia. Ja samaan voihkeeseen yhtyi sitten mediakin Aftonbladetin johdolla. Kommentaattorit kilpailivat halveksuvien luonnehdintojen kirjoittamisessa. "Noita neandertalilaisia ei olisi ikinä pitänyt päästää maahan..."

Heikkoa. Ylen heikkoa. Isoilta lapsilta vietiin tutti...

Mutta ylen suuresti ihmettelen joitakin suomalaisia, varsinkin niitä jotka innokkaasti ja julkisesti halusivat näyttää omaa ylemmyyttään ja henkistä ylivoimaansa. Ei tulisi mieleenkään katsella moista raa'an rahvaan mittelöä! Satatuhatta persua Kauppatorilla! Mistä saisi peilin itsetutkiskelua varten? Yltiöpäiseen hienosteluunsa kompastuvien nousukkaiden toilailujen kuvaileminen on tässä maassa jo perinteinen kansanhuvi.

Toinen ällöttävä tapaus ovat yltiösuvaitsevaiset, jotka näkevät kaikessa mahdollisessa rasismia. Ja totta kai edistyksellinen media kuuntelee heitä innokkaasti. Kolmas, ehkäpä edellisten alalaji ovat ne joiden mielestä lippujen heiluttelu ja Suomi-uho on vastenmielistä. Fasismia suorastaan. Tätä mieltä oli myös eräs Kemppisen blogin kommentaattori, joka osoitti hienoa sivistyneisyyttä loppulauseella "Voi vittu että Suomi on perseestä"...

Soma-pillereitä tarvittaisiin paljon tässäkin maassa, ei vain naapurissa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti