sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Mätäjoki ja Turun tie

Suuren Vanajan latvoilta, vedenjakajalta, lähtee kohti eteläistä suolamerta muinoin tärkeä liikenneväylä, Vanaantaan eli lyhemmin Vantaan joki. Ensi alkuun se ei purkautunut mereen Helsingin koskien kautta, vaan suoremmin Huopalahteen. Kun vesi mursi itselleen nykyisen uoman, vanha uoma mätäni Mätäjoeksi, nykyisin Mätäojaksi. Helsingin pohjoisrajan tuntumassa on vielä jäljellä komeita maisemanpalasia muistona vanhasta lasku-uomasta.

Ruskeasuon ja Haagan välisessä liikenteen puristamassa puistonpahasessa Mätäoja risteää toisen muinaismuiston kanssa. Muinainen Turun tie kääntyi juuri tässä kohdassa päin etelää, kohti niemelle rakentumassa olevaa tulevaa pääkaupunkia. Puistokäytävä Mätäojan ylittävine siltoineen on ainoa Stadissa säilynyt jäännös tästä maineikkaasta tiestä, jota pitkin Turusta Viipuriin matkustaneet saattoivat pistäytyä pienessä Helsinginkosken kaupungissa ja sen saarille rakennetussa Ruotsinlinnan merilinnoituksessa.

1960-luvulla etsin ja kuvasin näitä Helsingin vanhoja historiallisia sirpaleita. Kuvat Mätäjoen sillasta ovat vähän sävyttömiä ja tylsiä. Mutta sitten keksin fotoshoppailla niitä vähän graafisemmiksi - ja kas, nyt ne kelpaisivat vaikka johonkin historiateokseenkin! Tässä on juuri grafiikan hienous. Se jättää pois joutavia yksityiskohtia, ja keskittyy olennaiseen. Kuvani ovat tässä:Jotta helpommin paikannatte tuon tien, sillan ja joen, Google Earth näyttää saman kohdan ilmasta käsin:

1 kommentti:

  1. Löysin tämän kirjoituksesi kuvineen lähes yhdeksän vuotta sen kirjoittamisen jälkeen. Valitettavasti joudun kuitenkin toteamaan, että kuvat eivät esitä sitä paikkaa, jota väitit niiden esittävän. Olet sekoittanut Mätäjoen (eli -ojan) ja Mätäpuron.
    Kuvissa näkyy Mätäpuro, joka myöhemmin on saanut uuden (?) nimen Haaganpuro. Se laskee Pikku-Huopalahteen. Entinen Turuntie, joka sillä kohdalla on muutettu puistokäytäväksi, ylittää sen noissa kuvissa olevaa siltaa myöten. Mutta tämä puro ei ole tiettäästi koskaan ollut Vantaanjoen alajuoksuna.
    Sen sijaan muutaman kilometrin lännempänä on toinen puro, jolla on varsin samantapainen nimi: Mätäjoki eli Mätäoja, joskin sille on ehdotettu myös nimeä Piijoki. Eipä ihme, että ne saatetaan sekoittaa toisiinsa. Se laskee Isoon-Huopalahteen, ja juuri se, ei Haaganpuro, on muinoin muodostanut Vantaanjoen alajuoksun.
    Kyllä vanha Helsingin-Turun tie ylittää siltaa myöten myös sen, siltä kohdalta nykyisin Strömbergintien nimisenä. Paikka on Pitäjänmäen yritysalueella aivan ABB-Strömbergin tehtaan vieressä. Siinä sillan alla on pato, niin että sen yläpuolelle on muodostunut lampimainen vesialue. Kyllä siitäkin kohdasta voisi silti aika hienon kuvan saada. Ja varsinkin eräästä toisesta sillasta ja padosta vielä siitä hieman merelle päin, mistä onkin kuva Wikipediassa: https://fi.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4t%C3%A4joki

    VastaaPoista