sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Baabelin kieltensekoituksesta ja virtuaalimaailmoista

"Sanat ovat kuin avantoja, joiden alla merkitysten kalat uivat omia teitään".

Meillä on paraikaa menossa uusi Baabelin kieltensekoitus, kun yhä suuremmat ihmismassat verkottuvat keskenään, ja jakautuvat toisaalta yhä useammiksi fraktioiksi tai "heimoiksi", joille kehittyy omanlaisensa kielenkäyttö ja jotka luovat merkityksiä omista lähtökohdistaan käsin.

Äskettäin keskusteli fiksu nuori lähisukulainen ystäviensä kanssa portaalikävelyistä, ja siitä miten Ingress tosiaan tekee kaupungista jännemmän. Yritin löytää näistä sanoista jokin järjellisen tuntuisen merkityksen. Portaalikävely tuskin tarkoittaisi kävelyä kaupunkitalojen paraatiovelta toiselle. Jostakin kumminkin on mentävä ikäänkuin sisälle. Sanotaanhan erilaisten aihekokonaisuuksien etusivuja verkossa nykyään myös portaaleiksi.

Samaan sisäänmenoon tuntuisi myös viittaavan tuo ingress. Meillähän ingressiksi sanotaan yleisimmin lehtikirjoituksen sisäänvedettyä johdantokappaletta, mutta sanalla on muitakin alkua tai tunkeutumista kuvaavia merkityksiä - jopa sähkölaitteitten ympäristössään aiheuttamia häiriöitä myöten. Molemmat sanat ovat latinasta lähtöisin, ja esiintyvät tiheään varsinkin englanninkielessä. Sillä monista muista ilmaisuista tunnettuun tapaan on ollut myös sisältöjen ja merkitysten muuttumisen kannalta suuri merkitys.

Onneksi sain ystävällistä valaistusta, jonka lainaan tähän lähdettä mainitsematta:
"Ingress on geokätkeilyn ja lipunryöstön yhdistelmä. Kävellään kaupungilla etsien paikallisesti tunnettuja maamerkkejä (patsaita, muistomerkkejä, arkkitehtuuria, puistoja ym.). Kaksi joukkuetta yrittää (maailmanlaajuisesti) pitää hallussaan mahdollisimman paljon näistä maamerkeistä. Yhdistelee kevyttä kuntoliikuntaa, kulttuurintuntemusta, suunnistusta ja scifipeliä. (Ja se portaali tarkoittaa pelin slangissa mystismaagista hotspottia, jotka ei-niin-sattumalta sijaitsevat juuri näissä kulttuurikohteissa ja maamerkeissä)."

Pelissä tarvitaan android-alusta ja gps-paikannuslaite. Saksalaisesta Wikistä luin varsin laajan selostuksen pelin kulusta. Itse asiassa pelin käytäntö ei siitäkään auennut, mutta saksankielisen sivun valitsin, paitsi minulle jo ikäni vuoksi läheisemmän kielen, myös sen vuoksi että siellä usein terminologia on hiukkasen perinteellisemmin käytettyä, ja anglo-amerikkalaisesta jargongista hiukkasen vapaampaa. Niinpä varsinkin portaalin valinta "hotspottien" kuvaamiseen jää minulle edelleenkin epäselväksi. Jotenkin niistä pisteistä ilmeisesti kuitenkin mennään johonkin "sisään", ja yhdistellään niistä "alueita"?

Kaiken kaikkiaan tämän tyyppiset uusinta teknologiaa soveltavat ja olemassa olevaan ympäristöön erityismerkityksiä lisäävät liikkuvat pelit ovat mielenkiintoisia jo pelkästään ilmiöinä. Reaalimaailmaan syntyy alati muuntuvia lisäulottuvuuksia, ja onpa jo vuosia ollut mahdollista siirtää lähes koko sosiaalinen elinympäristö uuteen virtuaaliseen verkkomaailmaan. Unien rajattomat seikkailumahdollisuudet ovat konkretisoitumassa, romaanikirjailijan mielikuvitusmaailmat alkavat muuttua näkyviksi ja jaettaviksi, ja ihmiset voivat niissä asua ja valita itselleen joko kertojan tai tahdonvapautta nauttivan romaanihenkilön roolin.

Ehkä piankin ihmiset voivat "kadota verkon uumeniin", ja valita itselleen reaalimaailmaa sopivamman ja kiintoisamman maailman elää. Tekoälyn kehittyessä nämä mahdollisuudet tuntuisivat huikeilta. Ehkäpä joskus pelaaja voi saada virtuaalimaailmaan omia jälkeläisiäkin, jotka ovat jopa geneettisesti tunnistettavia yhdistelmiä pelaajan ja hänen valitsemansa ihannepartnerin geenipooleista.

Mitä seurauksia tällaisesta sitten voi olla reaalimaailman yhteiskunnille, jääköön tässä arvailematta. Dystopia tai utopia, vaiko jotain siltä väliltä?

Ingress on geokätköilyn ja lipunryöstön yhdistelmä. Kävellään kaupungilla etsien paikallisesti tunnettuja maamerkkejä (patsaita, muistomerkkejä, arkkitehtuuria, puistoja ym.). Kaksi joukkuetta yrittää (maailmanlaajuisesti) pitää hallussaan mahdollisimman paljon näistä maamerkeistä. Yhdistelee kevyttä kuntoliikuntaa, kulttuurintuntemusta, suunnistusta ja scifipeliä 

(Ja se portaali tarkoittaa pelin slangissa mystismaagista hotspottia, jotka ei-niin-sattumalta sijaitsevat juuri näissä kulttuurikohteissa ja maamerkeissä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti