Uutisissa kerrottiin, että Kouvolan tienoilla on ollut sarja pieniä maanjäristyksiä. Ne ovat kuulemma tuntuneet enemmän paukkeena kuin tärähtelynä. Osoitteessa http://www.seismo.helsinki.fi/EQ-search/query.php voi käydä katsomassa missä päin järisee, Googlen tietokannan mukaan. Yllä on kartta Hämeen alueelta. Ylen vähäisiä järistykset ovan tämän vakaan heimon alueilla, isoimmat Kuhmoisissa 1991 (2,1 magnitudia) ja Kalvolan ylängön koillisreunalla 1886 (1,7 magnitudia). Hädin tuskin huomattavia siis. Mitähän siellä 8 kilometrin syvyydessä puuhaillaan?
Isoin määrä järistyksiä näyttää olevan Perämeren tienoilla, Pohjanmaalla ja Kainuussa. Myös Orimattilan ja Kouvolan välimaastossa on ollut pientä jytinää. Skandinavian valtamerellisillä tienoilla on myös tärissyt.
Olkaamme siis onnellisia siitä etteivät esi-isämme eksyneet mannerlaattojen rajoille, eivätkä myöskään kosteankuumille alueille petojen, tautien ja myrkkyeläinten keskelle!
Olen onnellinen noista kaikista! Enkä vähiten Suomen (toistaiseksi) kylmistä talvista, jotka vähentää inhottavien öttiäisten määrää ja on käteviä lutikoidenkin hävityksessä.
VastaaPoistaMikä suhde mahtaa olla tuolla magnitudilla ja Richterin asteikolla? Mäntsälässä oli 2011 2,8 richteriä, ja sehän rikkoi ikkunoita ja rakenteita ja jyrisi meillä asti.
Magnitudi on juuri se Richterin asteikko. Meneppäs tuolle sivustolle, ja keskitä ympyrä Mäntsälään. Sieltä selviää, että järistys tapahtui 5 km syvyydessä. Paljon lähempänä pintaa tapahtui juuri äsken, Jussin päivänä pienempi järistys, noin 1 magnitudin verran.
VastaaPoista