torstai 5. kesäkuuta 2014

Auringonlasku


Kansanedustaja, maaherra, oikeusasiamies ja Euroopan neuvoston viisaitten jäsen Jacob Söderman on tiettävästi sanonut auringonlaskua katsellessaan, että "tuota ei ainakaan kunnallisjärjestön päätöksellä ole aikaansaatu". Viisaasti sanottu, mutta myös vähän kryptisesti. Mitäköhän Söderman oikein tarkoitti?

Juttelin Facebookissa erään asiaa tuntevan kaverini kanssa. Hän huomautti, että monilla on se käsitys että Söderman olisi tarkoittanut "joitakin korkeampia voimia", ja ehdotti puolueen keskuskomiteaa. Tämä tuntuu kovin uskottavalta, mutta kaatuu heti loogiseen mahdottomuuteen. Entäpäs jos järven takana häämöttävät rannat kuuluvatkin kepu-johtoiseen kuntaan? 

Ei, kyllä päätöksenteon on oltava ylempänä. Tämä oli saamieni nimettömien vihjeitten mukaan yksi niistä asioista, joista väännettiin kättä hallitusneuvotteluissa suljettujen ovien takana. Siellähän olivat kaikki puolueet, tulevaa oppositiota myöten. Erityistä huolta kannettiin taloustilanteen mahdollisesti vaatimista leikkauksista, ja monet pelkäsivät, että myös näyttävät auringonlaskut saattoivat olla vaarassa. Lapin edustajat lisäsivät neuvottelun aiheeksi myös revontulet, ja vihjailivat että Lappi itsenäistyy, jos niihin kosketaan. Timo Soinia arveluttivat auringonlaskuissa usein havaittavat sateenkaarivärit, mutta hän ymmärsi että nyt on kysymys isommista asioista, eikä sanonut mitään.

Ja niin päätettiinkin liittää hallitussopimukseen salainen lisäpykälä, jonka takana olivat myös oppositioon jättäytyvät neuvottelijat. Siinä sanottiin, että vaikka talous menisi kokonaan kuralle, auringonlaskuihin (ja revontuliin) ei koskettaisi. Arhinmäki iloitsi mielessään, että näinhän nuo sitten jäisivät Lännen eli USA:n vajoamisen symboleiksi, mutta muisti sitten että juuri nyt ei ehkä ollut kuitenkaan kaikkein soveliain aika muistuttaa mieliin, miten "Itä on punainen". Kääriäinen tokaisi lähtiessään puolileikillään demareille, että "Tätä ette sitten käytä vaalipropagandassanne!" Yhtä leikillään Jutta vastasi: "Älä pelkää, kuka sitä nyt haluaisi auringonlaskun puolueeksi profiloitua!"

Näin tässä on täytynyt käydä. Ja auringonlaskuthan toimivat tänäänkin kutakuinkin virheettömästi. Jos saisimme vielä jonkun Islannin tulivuorista posahtamaan, ne auringonlaskut voisivat muuttua vieläkin komeammiksi. Luulisi islantilaisten tietävän, käviväthän he taannoin aivan pohjalla taloutensa kanssa. Heidän hullut pankkiirinsa eivät sentään olleet niin hulluja, että olisivat myyneet auringonlaskuista taiottuja johdannaisia. Odotamme mitä jenkit keksivät asian tiimoilta.

1 kommentti:

  1. Maailman kauneimmaksi väitettyä auringonlaskua olen ollut ihailemassa Kreikassa Santorinin saarella. Siellähän aikoinaan tulivuori posahti ja tuhosi silloisen kreetalaisen kulttuurin. Sittemmin Kreikassa on posahtanut moni muukin asia, kuten me EUlaiset tiedämme.

    Auringon laskiessa ihmiset taputtivat käsiään. Mielestäni asiallisempaa olisi taputtaa, kun aurinko nousee - kaikesta huolimatta.

    VastaaPoista