keskiviikko 19. elokuuta 2015

Olen genomiltani viikinkien sukua!

Eräs sukututkija pyysi minua osallistumaan DNA-analyysiin, ja suostuin tietysti. Nyt sain tuloksen, ja se liittää minut pohjolan ihmisten joukkoon, niihin jotka eräässä vaiheessa tulivat tunnetuiksi viikinkeinä. Haploryhmäni on I-M253, vanhemmalla nimellään I1, joka erään kartan mukaan vallitsee seuraavilla alueilla:


Tämä mutaatio, tiettyjen emäsparien vaihtuminen DNA-ketjussa, on arvion mukaan syntynyt jossain Tanskan kaulan tienoilla 4000-5000 vuotta sitten, ja on osoittautunut ilmeisen elinvoimaiseksi. Jo varhaisessa vaiheessa se levisi läntiseen Suomeenkin. Kiintoisaa on, että sen osuus väestöstä on siinä 40 prosentin paikkeilla Satakunnassa, ja tiheämpi sellainen esiintyminen on vain läntisellä Göötanmaalla.

Amerikkalaisen tutkimuslaitoksen kartta nykyihmisten tutkitusta genomisukulaisuudesta kanssani on mielenkiintoinen:


Vastaavuuksien tiheä löytyminen Skotlannista ja Englannista saattaa tietysti johtua siitäkin, että siellä testejä on tehty useammille, mutta toisaalta viikinkien massiivinen muutto saarille on silti kaiken takana. Samoin on muuttoliike Amerikkaan ollut taustana näille pääasiassa itärannikolla esiintyville vastaavuuksille:


Tämä I-M253 -klaani on muunnelma siitä ihmisperimästä jota on merkitty I-kirjaimella. Se on ilmeisesti syntynyt 25000-30000 vuotta sitten Kaakkois-Euroopassa, ja sitä pidetään vanhimpana puhtaana eurooppalaissyntyisenä muunnelmana. Tässä on kartta sen levinneisyydestä:


Uusi tietomme on jo nyt tarkentanut tai jopa muuttanut historiakäsityksiämme. Mitä tulevaisuudessa selvinneekään, kun data lisääntyy ja menetelmät paranevat?

Mikä minun uusi "identiteettini" siis olisi? En ole perus-suomalainen, sillä täällä on silti enemmistönä itäinen N-genomityyppi, Itä-Suomessa vallankin vahva. Mutta olen siis ylpeä I, perus-eurooppalainen, vieläpä sitä alalajia josta mahtavat viikingitkin kehittyivät.

Tässä on yleinen kartta maailman haplotyypeistä. Kuva kuten muutkin levinneisyyskartat Wikipediasta. Jotta merkinnät näkyisivät, kannattanee kopioida kartta sieltä suurimmassa muodossaan.Ja jotta saisin mukaan vähän ajankohtaista rasismia, ilmoitan että meillä perus-eurooppalaisilla on jotakin jota mustilla afrikkalaisilla ei ole! Tosin niin lienee kutakuinkin kaikilla muillakin Afrikasta lähteneillä cromagnon-ihmisillä Aasiassa ja Amerikassakin. Meillä on se muutama prosentti Neandertalin ihmisen perimää, ja se puuttuu afrikkalaisilta. Lällällää... Katsotaanpa mikä mediasirkus tästä syntyykään...


3 kommenttia:

  1. hienoa! DNA ei valehtele. hmm.. Olen aina pitänyt sukututkimusta jollain tapaa itsepetoksena. Aina löytyy vieraissa kävijöitä ja pettäjiä kautta historia. Voin olla nimellisesti jonkun jälkeläinen mutta.. sillä ei ole enää mitään väliä loppujen lopuksi. Toki sukututkimus on hauskaa puuhaa.

    VastaaPoista
  2. Tämä selvensi tätä koko geenitutkimushässäkkää paljon paremmin kuin moni muu esitys. Kiitos!

    VastaaPoista
  3. Oi, onnekasta! Tahtoisin tietää, paljonko kannan mukanani neandertalin tai denisovanihmisen perimää... maksaa vain ihan liikaa teettää tutkimusta huvin vuoksi. Sen verran on tutkittu Suomen terveydenhuollon piikkiin, että ei ole geenivirhettä, joka aiheuttaa Duchennen lihasdystrofiaa. Ja periaatteessa voisi olla mahdollista kantaa vaikka tuota viikinkigeeniäkin, kun äidinpuoleiset suvut tuli Ruotsista ja Norjasta.

    VastaaPoista