maanantai 5. lokakuuta 2015

Jukka Kemppinen ryhtyi demonisoijaksi

Professori Jukka Kemppinen julkaisi eilen ilkeän blogin europarlamentaarikko Jussi Halla-ahosta. http://kemppinen.blogspot.fi/2015/10/itsesaali.html
Hän sanoi siinä mm. näin:

Halla-aho ei sittenkään ole riittävän älykäs. Hän ei huomaa, että kirkkoslaavi erikoisalana tuo tietysti mieleen työskentelyn kirkollisten kuvien ja kirjoitusten kanssa, ja siitä ajatukset siirtyvät heti hänen ulkomuotonsa ja valokuvien välittämän mielikuvan kautta uskonnolliseen kiihkoilijaan.

Arvioni Halla-ahosta on, että hän on itsesäälissä kylpevä, vaurioitunut ihminen, joka haluaisi purkaa sielullisia ongelmiaan nykyistäkin laajemmin.

P rofessori Kemppinen on lähtenyt argumenttivirheiden vietäväksi. Hänen inhoamiensa ajatusten esittäjän sättimiseen riittävät jo tämän akateeminen pätevyysala ja ulkomuoto. Näistä lähtien hän argumentoi sortuen ad hominem ja "olkiukko" tyyppisiin klassisiin virheisiin. Kemppinen ei vähimmälläkään tavalla analysoi Halla-ahon ajatuksia sinänsä, vaan pitänee niitä yleisesti tunnettuina ja puhdasta pahuutta edustavina. Toisin ajattelevan ihmisen demonisoiminen huipentuu näin ollen lauseeseen

Maailmasta ei ole koskaan puuttunut ihmisiä, jotka haluavat sydämestään toisille ihmisille kaikkea pahaa. Poliittisten ja oikeusjärjestelmien tarkoitus on estää heitä pääsemästä valtaan. Siinä on usein epäonnistuttu.

Masentavaa tässä sisällissodan alkuvaiheita muistuttavassa vihantäyteisessä ilmapiirissä on, että älykkäinä ja jopa viisainakin pidetyt julkisuuden henkilöt lähtevät mukaan tähän silmittömyyteen. Vastikään kirjailija Tervo julkaisi Ylen sivuilla ärhäkkään kolumnin jossa pilkkasi tyhmäksi ja rappeutuneeksi nimittämäänsä kansanosaa. Tähän vastasi Iltalehdessä kirjailija Lehtola suorasukaisesti. Kirjailija Tervon kommenttiin tästä en viitsi linkkiä liittää. 

Masentavaa tämä on, kaikin tavoin tuskallista.   

2 kommenttia:

 1. Tuohon viimeiseen virkkeeseen on helppo yhtyä.

  VastaaPoista
 2. Minä luin Tervon kolumnin aivan toisin. Hän käänsi ärhäkkäimpien muukalaisvastaisten mielipiteet nurinperin kuin pastissiksi ja veti kaiken yli voimakkaasti liioitellen.

  Kemppisen kirjoitus on eittämättä hyvin vahvoin sanankääntein laadittu. Ymmärrän sen lähinnä vastineeksi Halla-ahon itsensä käyttämään voimakkaan provosoivaan ja vihjailevaan tyyliin. Teksti sinänsä oli sanankäänteissään, hyppelevyydessään ja huumorissaan hyvin kemppismäinen. Mitä Halla-ahon ulkonäköön tuleen, Kemppinenhän viittaa heti seuraavassa Lutherin ulkomuotoon ja pääsee tämän alun mutkan kautta pääasiaan: että Halla-aho ei ole "tosi ihminen", jonka hän sitten käsityksensä mukaisesti määrittelee.

  Paitsi tyylilaji, Tervon ja Kemppisen blogauksia yhdistää myös itseironia, jota Halla-aho ei ainakaan toistaiseksi ole oikein osannut käyttää. Tervo ja Kemppinen eivät ota itseään turhan vakavasti, mitä ominaisuutta aina arvostan ihmisessä.

  Mutta kyllä tämä keskustelu on kaikin puolin masentavaa. Eri mieltä olevat tuntuvat koko ajan puhuvan toistensa ohi, eivätkä näytä mitenkään pääsevän debatoimaan itse asiasta.

  VastaaPoista