maanantai 5. lokakuuta 2015

Maassa maan tavalla ja muita juttuja


Vieläkö muistuvat mieleen auvoisat ajat viisi vuotta sitten. Kun ryhdyin siivoamaan lukulistani uumenia, löysin tämän uutisen, jossa silloinen SDP:n puhéenjohtaja puhui rohkeita. Että mitä pitäisi tehdä niille muutamalle sadalle maahanmuuttajalle, jotka silloin herättivät kauhua ja ihmetystä. Jutan kimppuun käytiin heti ilmaisusta "maassa maan tavalla", mutta ei häntä sentään natsikortilla uhattu.

Kotimaisten kielten keskuksen eli Kotuksen sivuilla Olli Löytty tarttui ilmaisuun 30.5.10 (toivon että linkki vielä pelaa). Hän totesi että ilmaisu on varsin moniselitteinen ja tulkinnanvarainen. Mutta lopulta hän päätyi kuitenkin roomalaiseen sananlaskuun menneisyydestä: "Jos menet Roomaan, käyttäydy siellä kuten roomalaiset". Niin on maailma muuttunut, että tuo Urpilaisen lause herättäisi tänään satakertaisen kähinän. Mutta satakertainen on tänne tulvivienkin määrä.

Vaalit olivat tulossa, ja eduskuntaan yrittävät maahanmuuttajat ottivat herneen nenäänsä. MTV:n uutisissa kolme ehdokasta antoi lausuntoja:


Heitä kiinnosti "maan tapojen" muuttaminen heille edullisemmiksi. Vastakkainasettelu oli jo tuolloin aluillaan, mutta rintamalinjat olivat vähän erilaisia silloin. Tänään Jutta Urpilainen saisi nenilleen vielä paljon enemmän.

Vähän samaan aiheeseen liittyy lukulistani vanhin leikesivu, jossa Erkki Toivanen kirjoittaa "hyödyllisistä idiooteista", nyt islamismin auttajina (Uusi Suomi 30.10.07). Koska linkki näyttäisi toimivan, en referoi tämän enempää tätä tänään aivan toivottoman epäkorrektia mutta hienostuneesti argumentoivaa kirjoitusta. Huomaan vain, että pääkoneeni, isoin Mac on siis jo 8 vuotta vanha...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti