maanantai 17. joulukuuta 2012

Marin kasvot ja kartioleikkaukset


Tämä Ville-Petteri Määtän ottama kuva ampumahiihtäjä Mari Laukkasesta 2.12.12 Aamulehden sunnuntailiitteessä kiinnitti huomiotani tietysti myös siksi, että nuori urheilija on hyvin viehättävä, kuten yhä useammat naisurheilijat alkavat näinä päivinä olla. Mutta ennen muuta kiinnitin huomiota hänen leukaansa ja poskipäihinsä, sillä olin näkevinäni niissä hyvän esimerkin siitä miten uskon esteettisten vaikutelmien perimmältään syntyvän.

Marin leuassa näkyy hyvin täsmällinen paraabelimuoto. Jos kuvasta näkyisi hänen päälakensa, siitä varmaan löytyisi ellipsimäinen kaari. Poskipäiden ja ohimojen väli vaatisi ehkä vielä jonkun käyrän lisää. Olennaista on, että kartioleikkaukset ovat meille käytännössä ylen tuttuja käyriä: ympyrä, ellipsi, paraabeli ja hyperbeli. Ne ovat jokapäiväisiä ja hyvin täydellisiä muotoja, jotka silmämme oppivat hyvin nopeasti erottamaan.

Munan muodossa yhdistyvät paraabeli ja ympyrä (tai sitä lähenevä ellipsi). Pallon lentorata kädestä toiseen on paraabeli. Siinä yhdistyvät useatkin fysikaaliset ilmiöt, kuten nopeuden muutokset, ja itse asiassa jopa musiikin esittämisessä nuo yksinkertaiset havaintokokemukset ovat hyvin sovellettavissa.


Muita havaintomme perusmuotoja ovat esimerkiksi neliö, sekä monesti liian vähälle huomiolle jäävä tasasivuinen kolmio, joita olen piirtänyt parikin Marin silmien ja suun välimaastoon. Näyttäisi siltä, että näitä geometrisiä kuvioita voisi hyvin soveltaa myös kasvojen profiilin tutkimiseen. 

Marin nenä on suomalaistyyppinen soma nykerö, ja joillakin muilla kansoilla se saattaa olla huomattavasti pitempikin. Minua tämä suomalainen muoto viehättää arvattavasti tottumuksen vuoksi eniten, mutta oletan että myös muiden "rotujen" kasvonpiirteitä voidaan hyvin arvioida ja analysoida näiden esiteltyjen perusgeometrian muotojen avulla.

Meidän havaintomme, esteettiset mukaan lukien, perustuvat samaan fysiikkaan ja geometriaan kuin ympäröivä maailma ja maailmankaikkeus, joiden elementeistä meidätkin on luotu. Näin yksinkertaista se lopultakin on.

4 kommenttia:

 1. Photoshop - tai vastaava - on ihmeellinen ohjelma.

  Tsekkaapa tämä:
  http://suomenkuvalehti.fi/kuvat/2011/03/25/mari-laukkanen-j251752v

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä kuvaajalla oli samankaltaiset ajatukset kuin minulla? :)

   Poista
 2. KR

  vähän samantapainen pyörykkä lukee telkussa Itä-Suomen uutisia täällä päin, vaan täältä päinhän on Marikin.

  ps
  rupesin tässä just innoittamanasi tussilla suttaamaan nukkuvan vaimoni kasvoja - mitähän sanoo herättyään viivat naamalla? ? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kumpi on syypää, se joka yllyttää vai se joka yllyttyy? :D

   Poista