perjantai 3. kesäkuuta 2016

Haluatko olla Hyvä Ihminen? Tässä sinulle yksi keino.


Näin mainostaa Punainen Risti somessa. Somesta onkin tullut varsinainen aatteitten taistelukenttä, jolla tärkeimmät aseet ovat syyllistäminen, järjetön liioittelu, omahyväinen paheksuminen ja yhteensopimattomien asioiden kytkeminen toisiinsa.

Monet ihmiset ovat alttiita tällaisille hyökkäyksille. Monella on herkkä omatunto, ja moni on herkkä lähtemään mukaan milloin mihinkin toimintaan joka ehkä lievittää omantunnon kolotusta. Äskettäin leviteltiin näppärää instant-keinoa ennalta ehkäistä omantunnon kivistystä ja parantaa pääsyä Hyvien Ihmisten joukkoon: "Auta lopettamaan lapsimorsianten käyttö!" jossakin Afrikan maassa, "Tykkää ja jaa!" tätä paheksuvaa kannanottoa. Klik! ja siitäkin pahuudesta selvittiin!

Yhtään vähättelemättä Punaista Ristiä totean, että se kuten monet muutkin humanitääriset avustusjärjestöt ovat myös suunnaton bisnes, niillä on raskas byrokratia ja ainainen rahapula. Monet rahaa keräävät järjestöt ovat myös sekaantuneet hämäriin bisneksiin kohdemaissa. Mitkään rahasummat eivät periaatteessa riitä niiden toimintaan. Raha kyllä liikkuu, mutta vähemmän puhutaan toiminnan perustoista, siitä mitkä teot loppujen lopuksi tuottavat toivottua tulosta.

Kun Punainen Risti nyt yrittää syyllistää tavallista tuutin ostajaa, voin kyllä yhtyä julkilausuman kohtaan "Tavassamme toimia on jotakin perustavanlaatuisesti vialla". Yhtä mielivaltaisesti voisi valita melkein minkä tahansa toiminnan, ja verrata sitä jalon avustustoiminnan kuluihin. 

Syötkö jäätelöä tyytyväisin mielin? Olet paha ihminen, kun et anna näitäkin kolikoita meille! Somessa kiertelevät "pahan ihmisen" erilaiset, välillä keskenään ristiriitaisetkin tunnusmerkit muodostavat jo suunnattoman pitkän listan. Käytännön metelinpidossa ne alkavat sen vuoksi jo muuttua merkityksettömiksi. Niitä voidaan jo hyvin verrata kiihkomielisten herätyssaarnaajien uhoon, että kaikki muut (paitsi he itse) ovat syntisiä, ja pelastuvat vain jos pilkulleen noudattavat saarnaajan ehtoja.

Hyvä lukija! Tein tässä sinulle hyvän teon. Ansiostani voit nyt tuntea itsesi ainakin paremmaksi ihmiseksi kuin minä! Aion huomennakin näet ostaa jäätelön, mutta sinä, Hyvä Ihminen, älä sitä tee! Kilvoittele moraalisi puhtaudella ja jaloudella, niin voit vielä nousta monien muidenkin yläpuolelle, ja nukkua yösi tyytyväisenä. 

4 kommenttia:

 1. Punainen ristipä voisi kohentaa imagoaan ja talouttaan markkinoimalla omaa jäätelömerkkiään :-)

  Olen iät ajat maksanut Punaisen ristin jäsenmaksua.
  Joskus noin vuosi sitten oli Venäjällä suuria Pro-Putin -mielenosoituksia. Hyvin masinoituja. Oli Venäjän Punainen Ristikin saatu mukaan :-(
  Ilmeisesti siis Punainen Ristikin sai korruptioroponsa, tai sitten vain ihan aatteen vuoksi oli mukana Putin -marssilla !
  Nashi-nuorison ja Yön Susien joukossa näyttivät ristisaattolaiset olevan !

  Kyselin Suomen Punaisesta Rististä syitä moiseen sotarikollisen kannatuspläjäykseen.
  Ei osattu suomalaisella punaristisuulla asiaa varsinaisesti kommentoida. Jonkinlaista yleishöpinää sain vastaukseksi.
  Lieneekö ollut punaisella ruplateipillä suu ristiin teipattu ?

  En vielä tähän episodiin lopettanut jäsenmaksun maksamista. Kun on tuo pinna niin pitkä.
  Ehkä olisi pitänyt ...

  Täytyy nyt mediasta seurata Putinin jäätelönsyöntiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. VP, sir

   punastelivat varmaan punaisessa ristissä?

   Kehottasin kansaa liittymään paikalliseen Sydänyhdistykseen kera Liittoon. Julkaisevat sentään jonniilaista asialehteä, Sydän, verrattuna Punaisen Ristin lehtiriepuun!

   Noista poliitikoista ei sielläkään pääse eroon: vasta valitsivat pääsihteeriksi Tuija Braxin, ja hallituksen puheenjohtajaksi Paula Risikon.
   Että hallintokulut melkomoiset, voi arvata. Mikä lienee Braxinkin palkka?
   Mutta toimiipahan ainakin Suomen alueella joten ei tarvitse Sveitseihin eikä pitkin maailmoja levitellä hallintopalkkioita ja -palkkoja kuten SPR:n.
   (Ks. Pär Stenbäck: https://www.punainenristi.fi/blogi/par-stenback-aanestettiin-punaisen-ristin-pysyvaan-komissioon)

   Poista
  2. Lähimmäistä voi auttaa suoraan ilman välikäsiä, joskus myös ilmaiseksi.

   Ostamalla kotimaista jäätelöä lähimmäisellekin tukee samalla suomalaista työtä.

   Jani

   Poista
 2. Totta. Mutta samalla kun syyllistetään pienituloista yksilöä niin on syytä muistaa myös tämä : Maailman maat käyttivät aseisiin vuonna 2011 yhteensä 1 738 miljardia dollaria. Yhdysvallat käyttää rahoista yli 42 %. .......... Allle 4 % aserahoista riittäisi siihen, että köyhyys ja nälänhädät poistuisivat maailmasta..... Lähde: Yle Uutiset, Reuters, AP

  -Riikka-

  VastaaPoista