perjantai 17. kesäkuuta 2016

Lordi Hamilton, amiraali Nelson - ja Emma

Ylen ykkönen lähettää parhaillaan uusintana radiosarjaani tri Charles Burneyn matkasta Ranskaan ja Italiaan vuonna 1770. Hän tapaa matkallaan valtavan määrän kuuluisuuksia, joista monet ovat kuuluisia yhäkin. Loppupuolella Burney vierailee Napolissa, jossa tutustuu Englannin kuuluisaan lähettilääseen lordi Hamiltoniin, sekä hänen suurenmoiseen pianistivaiomoonsa. Heidän tarinansa ei etene radiosarjassa, sillä Hamiltonin elämän kuuluisin vaihe alkaa vasta 16 vuotta Burneyn vierailun jälkeen. Hänestä tuli aikansa kuuluisin aisankannattaja, mutta nainen tämän takana ansaitsee oman historiansa, jonka tässä kerron lyhyesti.G.Romney: Emma 17-vuotiaana


Chesterin kreivikunnassa Luoteis-Englannissa syntyi sepän tyttärenä 26.4.1765 Amy Lyon. Varhain orvoksi joutuneen tytön oli ansaittava elantonsa piikana. 12-vuotiaana hän oli erään kirurgin palveluksessa, ja vähän tuon jälkeen hän toisen piikatytön kanssa kiinnostui teatterista, ja pyöri näissä piireissä. Sitten, noin 14 ikäisenä hänet otti malliksi ja eräänlaiseksi tanssijattareksi James Graham, “seksiterapian” huijarimainen mutta valtavan suosittu uranuurtaja. Jo tuolloin Amy Lyon tai Emma Hart, kuten hän sittemmin nimesi itsensä, oli oppinut käyttämään hyväkseen viettelevää vartaloaan hädin tuskin peittäviin harsoihin pukeutuneena.
Neljän-viidentoista ikäisenä hänet palkkasi viihdyttäjäkseen (ja rakastajattarekseen) muuan Sir Harry Featherstonhaugh, jolle hän 16 täytettyään synnytti lapsenkin. Amy/ Emma esiintyi kertomusten mukaan vieraille muun muassa tanssimalla alasti ruokapöydällä. Näissä yhteyksissä hän tapasi parlamentin jäsenen, Warwickin jaarlin pojan Charles Francis Grevillen, jonka hoiviin hän 16-vuotiaana siirtyi. Greville antoi tytölle koulutusta, ja tutustutti hänet kuuluisaan muo-
tokuvamaalariin George Romneyhyn. Tämä ihastui tulisesti kauniiseen tyttöön, ja maalasi hänestä kymmeniä muotokuvia niin alasti kuin antiikin sankaritartenkin vaatteissa. Tässä alla on pieni osa näistä hienoista teoksista, joista käy myös ilmi Emman kauneus.Greville oli tulisesti rakastunut Emma Hartiin, mutta hän oli myös suurissa veloissa. Niinpä hän iski silmänsä 18-vuotiaaseen perijättäreen nimeltä Henrietta Middleton. Emma oli saatava pois tieltä, ja niinpä hän 1786 lähetti tytön “lomalle” Napoliin enonsa Sir William Hamiltonin hoiviin. Tämä oli innokas pääsemään eroon huikentelevaisen sisarenpoikansa avustamisesta, mutta oli leskeytynyt 1782, kun hänen rakastettava ja suurenmoinen vaimonsa Catherine oli äkkiä kuollut. Naista vanheneva lordi nyt kiihkeästi kaipasi.
Näin tuli 21-vuotiaasta Emmasta Sir Williamin rakastajatar, mutta myös Napolin kansainvälisen seurapiirin suursuosikki ja kutsujen emäntä. Emma kehitti nyt tanssinsa ja pukeutumisensa lopulliseen loisteliaisuuteen. Erityisenä herkkuna olivat hänen antiikin taruihin liittyvät esityksensä, samanlaiset kuin hänen Romneyn mallina ollessaan.
Johann Wolfgang von Goethe kirjoitti suuren Italianmatkansa päiväkirjaan 16.3.1787:
“Lordi Hamilton, joka yhä on täällä Englannin lähettiläänä, on nyt pitkän taiteen- harrastuksensa ja luonnontutkimuksensa huipuksi löytänyt erään kauniin neitosen. Tämä asuu hänen luonaan, on englantilainen ja noin parissa kymmenissä. On hyvin kaunis ja vartaloltaan hyvä. Hamilton on teettänyt hänelle kreikkalaisen asun, joka pukee tyttöä erinomaisesti, lisäksi tämä antaa tukkansa olla auki, ottaa pari huivia ja vaihtaa asentoja, eleitä, ilmeitä jne., niin että katsojasta lopulta tosiaan tuntuu kuin näkisi unta. Saa katsella sellaista mitä monet tuhannet taiteilijat niin kernaasti olisivat halunneet toteuttaa: tässä nyt liikkeiltään täysin valmiina, yllättävää vaihtelua täynnä. Seisten, polvistuen, istuen, maaten, vakavana, surullisena, oikkuilevana, liioittelevana, katuvana, houkutellen, uhkaillen, peloissaan jne. - kaikkea tätä perätysten, jatkona edellisestä. Jokaiseen eleeseen hän osaa valita ja vaihdella huntunsa laskokset, ja samoilla huiveilla hän loihtii satoja erilaisia päähineitä.
Vanha herra pitelee valaisinta, ja on antautunut asialle koko sielustaan. Tästä naisesta hän löytää kaikki antiikin veistokset, kaikki sisilialaisten rahojen kauniit profiilit, jopa itsensä Belvederen Apollon. Aivan huikea juttu! Tänä aamuna Tischbein maalaa hänestä kuvaa. - - - (Suom. Sinikka Kallio).

Vuonna 1791 jo 60-vuotias Hamilton päätti lopulta avioitua 26-vuotiaan rakastajattarensa kanssa, ja niin Amy Lyonista alias Emma Hartista tuli Lady Hamilton. Aikalaisten kuvaukset vakuuttavat yhtäpitävästi, että nuori lady oli hurmaava nainen, kaunis, hyväntuulinen ja rakastettava, ja hänen läheisimpään ystävätärpiiriinsä kuului mm. Napolin kuningatar.
Maineensa huipulla ollut amiraali Horatio Nelson tuli syyskuussa 1798 Napoliin, Ranskan laivaston voitettuaan. Ennen niin komea mies oli huonossa kunnossa, menettänyt toisen kätensä ja osan hampaistaan. Kauhistunut Emma majoitti hänet Hamiltonin palatsiin, alkoi hoitaa sankaria - ja rakastui häneen tulisesti.
Hamilton, Nelson ja Emma palasivat Englantiin vuonna 1800 Wienin ja Saksan kautta. Wienissä he kuulivat Joseph Haydnin tuoreen messun josta sittemmin tuli kuuluisa Nelson- messun nimellä. Myös laulajana lahjakas Emma on tiettävästi joskus esiintynyt sen yhtenä solistina.
36-vuotias Emma synnytti Nelsonille Horatia-tyttären 31.1.1801. Kolmikko asui Lontoossakin yhä yhdessä. Sitten Sir William kuoli 1803, ja Nelson lähti takaisin sotaan. Emman parhaat vuodet olivat ohitse. Hän oli lihonut, odotti toista lastaan Nelsonille (lapsi kuoli pian syntymänsä jälkeen alkuvuodesta 1804), ja kulutti aikaansa pelaillen ja tuhlaten miestensä rahoja. Toive avioitumisesta Nelsonin kanssa piti häntä kuitenkin koossa, kunnes tuli lokakuun 21. päivä 1805, jolloin amiraali ja kansallissankari haavoittui Trafalgarin taistelussa kuolettavasti.

Emman viimeiset vuodet kuluivat synkissä merkeissä. Hamiltonin rahat loppuivat, eikä Emma kyennyt rakentamaan kodistaan toivomaansa Nelsonin muistopyhäkköä. Lopulta hän alkoholisoituneena ja rutiköyhänä pakeni velkojiaan Ranskan Calaisiin, jossa kuoli tammiku- ussa 1815, ehtimättä täyttää 50 vuottaan. Tytär Horatia nai sittemmin papin, sai tämän kanssa 10 lasta, eli aina vuoteen 1881 - mutta ei koskaan myöntänyt olevansa Lady Emman tytär.


Kolmen hengen asetelmasta tehtiin tietysti pilakuvia. Tässä taiteentuntijan edessä seinällä on neljä taulua: tanssiva puolialaston nainen, merisankari, tulivuori (viittaamassa lordi Hamiltoniin), sekä keisari Claudius, joka oli aikanaan laajalti huhuttu aisankannattajuudestaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti