tiistai 7. kesäkuuta 2016

Pimeää energiaa Jerevanissa


Aluksi pari puujalkavitsiä.

Rikas mies kehuskeli köyhälle sukulaiselle saaneensa 1 000 000 euroa  yllätysvoittona arpajaisissa. Köyhä sukulainen vetosi häneen että kyllä yksikin euro ilahduttaisi häntä. Rikas mies sanoi kirjanpitäjälleen: "No anna hänelle yksi". Myöhemmin rikas mies kysyi kirjanpitäjältään, paljonko hänellä on vielä voitostaan jäljellä. "Ei mitään, katsokaa vaikka: 000 000!" Rikas mies kauhistui, mutta kirjanpitäjä sanoi: "Itsehän käskitte antaa yhden pois!"

*

Firman yhteistyökumppani kyseli johtokunnalta kuinka suuren osan firma haluaa hänen suorittamansa liiketoimen voitosta. Yksi jäsenistä sanoi: "Kyllä meidän kolmasosa pitäisi saada". Toinen siihen: "Ei hyvänen aika, ainakin neljäsosa meidän pitää saada, ellei enemmänkin!" Kolmas ehdotti: "No viidesosa sitten!". Silloin asiaan puuttui johtokunnan puheenjohtaja, monissa huutokaupoissa karaistunut mies: "Kymmenesosa!". Yhteistyökumppani tyytyi siihen. Jälkeenpäin johtokunnan jäsenet kehuivat keskenään: "On tuo meidän pomo sitten kova jätkä!"

*

Tähdet ja avaruus -sivustolla julkaistiin uutinen, jonka mukaan pimeä energia saattaa olla syy siihen, että aika kulkee eteenpäin, eikä taaksepäin."Tähtien tai galaksien kehittymistä tutkittaessa aikaa ei kuitenkaan voi kääntää. Tästä pitää huolen termodynamiikan toinen perussääntö, jonka mukaan entropia eli epäjärjestyksen määrä kasvaa aina suljetussa systeemissä. Siksi ajalla on selkeä suunta".

Mutta nyt tulee Jerevan apuun. Ei Radio Jerevan, mutta sille varmaan läheinen Jerevanin yliopisto. Sen tutkijat ovat sitä mieltä, että syynä saattaa olla tuo kuuluisa pimeä energia. "Jos pimeää energiaa ei ole, planeetta kiertää tähteä ikuisesti samalla tavalla. Tällöin aika ei tietyssä mielessä kulu ollenkaan, sillä menneisyydeyttä ei pysty erottamaan tulevaisuudesta".

Jos menneisyyttä ei pysty erottamaan tulevaisuudesta, vika on kyllä havaitsijassa. Hänenhän pitäisi tarkkailla planeettaa ainakin kaksi eri kertaa, jolloin hänellä kuluu sitä aikaa ihan tavalliseen tapaan. Ehkäpä tähteä kiertävää planeettaa seuraa fiksumpikin tarkkailija, joka laskee planeetan kierroksia sen syntymisestä lähtien. Tylsä työ, jos mikään ei muutu, mutta kyllä laskuriin napsahtaa aina uusi luku kun planeetta on täyttänyt kierroksensa. Toivottavasti hänen laskurinsa ei mene rikki, niin että se esimerkiksi vähentää saamaansa kierroslukua kierros kierrokselta. Sehän saattaa lopulta napsahtaa nollaan, mutta planeetta kiertää siltikin...

Tämän hetken arvion mukaan maailmankaikkeuden massasta on noin 5 % näkyvää, havaittavaa valoa lähettävää ainetta. 20% massasta on sitten pimeää ainetta, josta ei oikeastaan tiedetä yhtään mitään. Loput 75% onkin sitten sitä pimeää energiaa, josta ei tiedetä senkään vertaa, joten se onkin aivan erinomainen syntipukki ihan mille tahansa asialle.

Kaveri tulee kotiin rahattomana. Vaimo tivaa minne raha on kadonnut. "Pimeä energia vei", vastaa kaveri. Todistapa toisin.

Jos asiaa josta ei tiedetä yhtään mitään perustellaan toisella asialla josta myöskään ei tiedetä yhtään mitään, mitä sanoisimme menetelmästä? Esimerkiksi näin: NOLLALLA EI VOI JAKAA.

*
Onhan meillä toki loogisiakin syitä sille että aika kulkee eteenpäin. Syyn ja seurauksen ajatus esimerkiksi. Haluaisinpa nähdä sen bladi pimeän energian, joka muuttaa munakkaan takaisin kananmuniksi "ja muiksi luonnollisiksi aineiksi", kuten muuan mainos sanoisi.

Minä toki pystyn siihen. Tein asiasta jopa televisiodokumentin 60-luvulla. Siinä otin lasin pöydältä, asetin sen suulle, ja oksensin sen täyteen maitoa. Vielä parempi temppu oli ottaa banaaninkuori pöydältä, asettaa se suun eteen, ja dramaattisen hitaasti vetää siihen suusta kokonainen banaani. Ja sitten mystisellä kädenlikkeellä sulkea banaaninkuori niin, ettei siihen jää pienintäkään jälkeä.

Toivottavasti Radio Jerevan kertoo milloin tutkijat ovat saaneet pimeän energian hännästä kiinni. Sitten voinkin lähteä paikan päälle katsomaan, pärjääkö se energia minulle.

1 kommentti:

 1. Hyvä KR

  Suuressa viisaudessasi olet osannut kaivautua asian ytimeen, suorastaan mustaan aukkoon !

  Kuten me kaikki varttuneemmat muistamme, musta aukko syntyi, kun Neukkulassa, aivan Prypjatin taajaman liepeillä se ydin pääsi epähuomiossa halkeamaan, ja suuri musta aukko porautui neuvostoukrainalaiseen maaperään.

  Vaikka Putin-setä sittemmin on kovasti haikaillut Ukrainan maaperää itselleen, niin eipä tuota pimeää kolkkaa ole huolinut. Ei vaikka silmälle näkymätöntä sädettä tuppaa ilmoille yhäkin. Ellei ihan pimeää ainetta niin hämärää kumminkin. Johon Riippuliitäjä on niin tykästynyt.

  Olisihan tässä siis kysymyksessä varteenotattava kilpailija kunnon Kurkioppaalle, Nevan Nerolle itselleen, Mustan Vyön ja Mielen Mestarille, Hämärähommien Huijarille, Isä Pimeälle Uhkalle !

  Jerevanissapa ei enää nykyaikana tarvitse Moskovan toilauksia selitellä.
  Mutta tulkita toki voi.

  Otetaanpa vaikka esimerkiksi tämä Venäjän ns. talous.

  Jotta jokin, siis vaikka tuo mainittu ns. talous, voisi loputtomasti olla vapaassa pudotuksessa, täytyy sen olla planeettaa kiertävällä radalla.
  Joko etuperin, tai sitten takaperin.
  Tai vaihtoehtoisesti matkalla mustaan aukkoon.

  Isä Pimeä Uhka voi tietysti vielä yrittää pelastaa tilanteen soveltamalla sitä banaanitemppua.
  Toki sovellettuna.
  Banaanipotkuna, jossa kierteinen potku palauttaa pallon omaan maaliin.

  Nollalla jakaminen voi siis sittenkin onnistua !

  VastaaPoista