keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Naiskohtaloita arvattavaksi

Niin mainio apuväline kuin Googlen kuvahaku onkin, vain epäreilu kommentaattori käyttää sitä vastatakseen näihin arvoituksiin. Arvostusta sen sijaan herättää vihjaileva lähestymistapa, vaikka vastaus olisi kuinka väärä tahansa. 

Esittelen tässä muutamia naisia, joilla oli "illustratiivinen" mies, tai jotka muuten ovat jääneet historian lehdille. Keitä he ovat, tai keitä miehiä heidän yhteydestään löytyy?


1. Murheellinen maalaispapintytär, joka 18-vuotiaana tapasi läheisestä yliopistokaupungista maaseuturetkelle lähteneen opiskelijan. Molemmat rakastuivat toisiinsa kiihkeästi, opiskelija valmisti hänelle koristenauhoja ja muita lahjoja, ja innostui siinä sivussa kirjoittamaan rakastetulleen runojakin. Lempeä kesti vain kolme neljännesvuotta, ja opiskelija jätti tytön tylysti kirjeellä. Tätä temppuaan opiskelija katui ja häpesi pitkään. Tytön maailma sortui, eikä hän sen koommin seurustellut kenenkään kanssa, ja pysyi naimattomana koko elämänsä. Kaiken kukkuraksi hän todennäköisesti sai kuulla opiskelijan hänelle kirjoittamia lemmenrunoja suosittuina lauluina. Kuka oli tämä opiskelija?


2. Niin sanottu kreivitär, joka avusti aikanaan kuuluisaksi tullutta alhaissyntyistä valekreiviä tämän silmänkääntö- ja huijausnäytännöissä. Mies uskotteli olevansa kuolematon, tavanneensa Kristuksen ja Egyptin faraoita, perusti "vapaamuurarillisen" loosin itse keksimänsä "egyptiläisen rituaalin" pohjalle, mutta sekaantui lopulta sen verran politiikkaankin, että hänet vangittiin, ja suljettiin lopuiksi vähiksi vuosikseen vamkilalinnoitukseen. "Kreivitärtä" ei rankaistu, koska hän oikeudenkäynnissä todisti miestään vastaan, mutta hänet suljettiin erääseen roomalaiseen nunnaluostariin loppuiäkseen. Kuka mahtoi olla tämä kuuluisa silmänkääntäjä?

3. Wieniläisen rabbin pojantytär, jonka nimi näkyy päivittäin lukemattomien teollisuustuotteitten yhteydessä. Kauniin tytön elämä oli varakkaasta taustasta huolimatta skandaalinkäryinen ja surkea. Ensin hän nai paronin, synnytti tälle kaksi lasta, mutta kun paroni joutui vararikkoon, nainen joutui jopa kerjäämään ruokansa kaduilla. Sitten hän hylkäsi miehensä ja lapsensa, ja nai toisen paronin, mutta kuoli syöpään 39-vuotiaana. Mikä oli tämän juutalaistytön nimi?

4. Erään keskeisen kulttuurikaupungin taidehistorian "yhteinen nimittäjä". Tämän lahjakkaan naisen isä oli kuvataiteilija, ja tyttö halusi säveltäjäksi. Eräs ensimmäisistä rakastajista oli muuan tunnettu juutalainen säveltäjä, mutta erinäisten suhteiden jälkeen nainen avioitui toisen juutalaisen säveltäjän kanssa, ja synnytti tälle kaksi lasta. Suhde oli käytännössä ohi ennen miehen kuolemaa, sillä naisella oli tiivis lemmensuhde kolmannen säveltäjän ja erään kuvataiteilijan kanssa. Toisen avioliittonsa nainen solmi merkittävän arkkitehdin kanssa, ja sai tämän kanssa tyttären. Tämä kuoli 18-vuotiaana, ja eräs tunnettu säveltäjä kirjoitti hänen muistolleen viulukonserton. Toinen avioliitto päättyi nopeasti, sillä nainen synnytti lapsen eräälle kuuluisalle juutalaiselle kirjailijalle, jonka kanssa meni sittemmin naimisiin. Tämä on lyhyt ja yksinkertaistettu versio tämän kuuluisan naisen elämästä lahjakkaitten miesten keskellä. Kuka hän siis oli?

10 kommenttia:

 1. No, ekaan vastaisin, että "Voitolla yöhön" tekijöiden brandi tai logo on sama kuin kysytyn nimkirjaimet, paitsi wee on fau.

  Tokassa silmänkääntäjän nimen loppuosa on läntisen osakunnan alkuosa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt minun itseni piti googlata se ensimmäinen vastaus - ja olihan se täydellinen! :) Ja toinenkin vastaus on oikein. Kas kun et kolmatta koettanut, minun luullakseni se on noista helpoin!

   Poista
  2. Vaikka helppo lie, piti googlata... Hyvä tuuri kävi sillä, joka nimeä hyödyntää. Olishan likka voinut olla vaikka Judith tai Salome. Järjestysluvullisrn valtakunnan päähäiskät hyväksyivät hyödykkeen nimen taustoista huolimatta.

   Poista
 2. Muita en tiedä, mutta n:o 4 on ilmeisestikin Alma Mahler, itsekin lahjakas säveltäjä.

  VastaaPoista
 3. Olisin minäkin tuon kakkosen tiennyt, sen verran selvät vihjeet annoit jo itse kysymyksessä. Mutta jatketaan kariav:n vastausta sen verran, että ko. silmänkääntäjän nimen alkuosasta saa yhden vokaalin vaihtamalla sanan, joka tulee lähelle alatyylisestä italiasta tuttua anatomista termiä...

  (Etkös sinä muuten ole kirjoittanutkin jotain tästä omatekoisesta kreivistä?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voihan p..seen suti, näin on. Ja kyllä täällä blogissa on hänestä selvitystä.

   Poista
 4. Tapaus 1. Tästä elsassilaistytöstä olen kirjoittanut parikin juttua tänne blogiin. Kysymyksessä on suuri salaneuvos, jonka naissuhteet olivat välillä vähän outoja. Yksi tytön saamista runoista oli "Heidenröslein", jonka muutkin kuin Schubert sävelsivät.
  Tapaus 3: Tytön sukunimi oli Jellinek, ja mm. formulafanit lausuvat hänen etunimensä vähän karkealla tavalla.Siitä tulee melkein mieleen perussuomalaiset...

  VastaaPoista