tiistai 12. helmikuuta 2013

Sanna-Raipe, älä lähde pois!


Putous-ohjelman tämänvuotinen loistava hahmo Sanna-Raipe Helminen (Armi Toivanen) putosi kisasta  monien yllätykseksi viime lauantaina. Iltalehtikielellä sanoen myös minä olin järkyttynyt, suorastaan romahduspisteessä tämän šokkitapauksen johdosta. Toivasen luoma nuoren, sosiaalisesti toistaitoisen ja sulkeutuneen tytön hahmo oli mielestäni nerokas, ja monin tavoin myös tuttu. Miksi tämä hiljainen ja vähän ärtyisä hahmo jäi kovaäänisten ja jatkuvasti omaa showtaan pyörittävien mieshahmojen jalkoihin?

Tiedämme, että näennäisestä improvisatorisuudestaan huolimatta viihdesarja on melko tiukasti käsikirjoitettu ja harjoiteltu. Tämän perusteella voisi myös arvella, että myös yleisön äänestys on vain näennäisesti ratkaiseva, ikäänkuin suuntaa antava, ja että hahmojen pudottaminen on sekin pitkälti suunniteltua. Järjestäjien ja kilpailijoiden kannalta voi olla hyvinkin epäsuotavaa, että Toivanen voittaisi toistamiseen, ja näin hänen putoamisensa piti varmistaa hyvissä ajoin. Takana saattaa olla myös aivan muita, myös näyttelijöistä johtuvia syitä.

Jos taas yleisön äänet todella ratkaisivat, tulee mieleen kaksi pätevän tuntuista syytä. Ensinnäkin meille oli viimeiseen saakka kerrottu Sanna-Raipen olevan vedonlyöjien vahva, jopa ylivoimainen suosikki. Tämän vuoksi monet saattoivat keskittyä pudottamaan epäsuosiossaan olleita mieshahmoja. Todennäköisesti kysymys oli "somelaisen" Karimin ja "turkulaisen" Samppa Linnan välisestä kisasta. 

Jos taas oli kysymys ihan suorasta televisionäkyvyydestä, Sanna-Raipe jäi jo hahmonsakin vuoksi jatkuvaan pimentoon. Hänen nähtiin kyllä seisoskelevan väärään aikaan väärässä paikassa, ihan pallo hukassa, ja koska hahmoon ei liittynyt taipumusta puhetulvaan, myös aggressiivinen itsensä mainostaminen Samppa Linnan tapaan oli mahdotonta.

Sanna-Raipen hahmosta sanottiin, ettei se kehittynyt tarpeeksi. Itse olin aikaisemmin sitä mieltä, ettei sen olisi tarvinnutkaan, vaan että käsikirjoittajien olisi pitänyt luoda jatkuvasti uusia tilanteita tytön ympärille. Olin ehkä vähän väärässä, ja mietin nyt ankarasti miten tuota kehittymistä olisi voinut tapahtua. Mitä sanottaisiin tästä: Sanna-Raipe olisi ihastunut! Ei varmastikaan some-Karimiin eikä ainakaan Samppa Linnaan, mutta kukaties vähän reppanaan, vähän myös epäsosiaaliseen wannabe-rokkariin Veli Sikiöön. Tyttö olisi muina naisina liikkunut tämän lähistöllä, vilkuillut silmäkulmasta, ja tehnyt jopa jotain kömpelöitä lähestymisyrityksiäkin. Jotka goottipoika tietysti olisi vähän hämillään aluksi torjunut.

Voisin kuvitella, että Sanna-Raipe ei olisikaan kadonnut seuraavista lähetyksistä, vaan seisoskelisi jossain sivummalla tai taemmalla, ja kun juontaja häntä siitä moittisi, Veli Sikiö pontevasti puolustaisi tyttöä, sanoisi että "se on mun seurassa"... 

Joka tapauksessa Tampere ja Ilves ovat saaneet Sanna-Raipesta hellyttävän sympaattisen PR-hahmon. Toivottavasti hänelle on sopivaa käyttöä tuollaisiin tehtäviin. Toivottavasti myös sadat ja tuhannet pienet tytöt muistavat häntä vielä pitkään omissa leikeissään:

Anu Rantaniemi


1 kommentti:

  1. Sanna Raipe oli nerokas ja suloinen hahmo. Todellakin harmitti kun jopa se rasittava Samppakin voitti sen

    VastaaPoista