perjantai 22. helmikuuta 2013

Zeus, viettelijöistä suurin


Tämän kuvan idea lähti siitä, että taiteilijat ovat kautta historian usein esittäneet naishahmoja käsi syystä tai toisesta ylös nostettuna. Tuo ele on myös merkki halusta tulla huomatuksi, ja niinpä päätin tehdä eräänlaisen toisinnon aikaisemmasta "ulkomaalais"-satiirista, jonka esitän tämän jutun lopussa. Tässä jälkimmäisessä kaamea alien laskeutuu ilmasta, ja joukko vanhojen maalausten naisia suhtautuu tähän kiihkeän ihailevasti: "Ulkomaalainen! / Se on ulkomaalainen! / Katsokaa tytöt!".

Uudessa kuvassa ulkomaalaista esittää Zeus, joka tekee tarjouksen josta naiset eivät voi kieltäytyä, vaikka heidät olisi tehty terrakottasta tai pronssista... Taustan torneilla on luonnollisesti fallos-symbolin osa, mutta Eiffel-tornin kaaret määrittävät lisäksi kuvan kompositiota. Ja naiset edustavat monia aikakausia antiikista nykyisiin pussy-tyypin mielenosoittajiin.

Pieni pulma syntyi, kun julkaisin kuvan varhemman version lähipiirilleni. Näyttää siltä, että Casanovaa ja Lemminkäistä paljon suuremman ja tehokkaamman naisenkaatajan ylijumala Zeun suurteot alkavat olla tuntemattomia nuoremmille sukupolville. Sääli, sillä niiden kustannuksella on iloteltu jo kaksi ja puoli tuhatta vuotta. Zeus kun pystyi muuntautumaan miksi tahansa siitoshommiin innokkaasti ja salavihkaakin pyrkiessään. Tässä ihan lyhyt luettelo tunnetuimmista sankariteoista:

Hera, jumalatar < käki, 5 lasta
Aigina, nymfi < tuli, yksi poika
Antiópē, kuninkaantytär < satyyri, kaksospojat
Astería, titaanineito (joidenkin mukaan Zeun oma tytär) < kotka
Danáē, kuninkaantytär < kultasade, poika Perseus (suosittu maalauksenaihe)
Eurōpē, kuninkaantytär < sonni, kolme lasta
Kallistō, nymfi < jumalatar Artemis, yksi poika
Lēda, kuninkaantytär < joutsen, kaksoset Kastor ja Polydeukes (kaikkein suosituin maalauksenaihe)
Mnēmosýnē, Ouranoon ja Gaian titaanitytär, muistin jumalatar < paimenpoika, 12 muusaa
Persefónē (oma tytär äitijumalatar Dēmḗtērin kanssa) < käärme, yksi poika

Kuten tunnettua miehen komea univormu tai korkea asema tai suunnaton varallisuus saavat naisen hulluksi. Kuinka sitten ei ylijumala, joka voi tyydyttää ekstravaganteimmatkin eroottiset unelmat!

Ja tässä on tuo alussa mainittu kuva "ulkomaalaisesta" hurmaamassa naisia:


Kuvat suurenevat klikkaamalla. Tekstit ovat japanilaisessa haiku-muodossa (5-7-5 tavua).Ei kommentteja:

Lähetä kommentti