torstai 18. huhtikuuta 2013

Meitä petetään!

Meitä petetään kaiken aikaa. Kauppiaat, mainostajat, poliitikot, tutkijat ja media pettävät meitä, ja kielikin pettää kun sitä on hiottu ja säädelty erilaisiin petostehtäviin soveltuvammaksi. Kun sanotaan että jokin 'kehittyy', me luulemme että asiat muka paranevat. "Kehitämme palveluitamme" tarkoittaa, että taas jokin palvelu lakkaa olemasta. "Virtaviivaistamme tuotantoamme" tarkoittaa suurin piirtein samaa, vaikka me vanhastaan luulimme että 'virtaviivaisuus' tarkoittaa jotakin hienoa muotoilua jonka avulla autolla voi ajaa vieläkin kovempaa. Mikään ei ole meille enää 'vaikeaa', vaan korkeintaan 'haasteellista', ja mehän toki aina selviämme haasteista, esimerkiksi palveluita karsimalla tai laatua huonontamalla.

Kun kauppiaat alkoivat hinnoitella yhdeksiköillä, he yrittivät petkuttaa asiakkaita luulemaan ostostaan oleellisesti halvemmaksi kuin se oli. Kun hinta on "vain" 99,90, he luulevat että me luulemme hinnan olevan vain joitakin kymppejä, eikä täyttä sataa. Kiitos vaan luottamuksesta. Lähikauppa tarjosi hernesoppapurkkia hintaan 9,99 markkaa, ja koska pennit olivat vielä olemassa, tarjosin kassalle tasarahaa. Ei onnistunut. Kassakone tunsi muka vain täydet kymmenpennit. Minulta puuttui se penni ylihinnasta, ja purkki jäi kassalle. Kauppias sanoi että "kyllähän tuo nyt pitäisi tietää" ja että "eihän se tarjoushinta sitä tarkoita että sillä pitäisi myydä".

Juu. Eivätkä mainoksetkaan sitä tarkoita että se mitä ne väittävät olisi muka totta. "Kyllähän se kaikkien pitäisi tietää", he sanovat. Naisille tarjotaan tököttiä, joka "pidentää ripsiä 67 prosenttia". Ja varmemmaksi vakuudeksi näytetään naista jonka tekoripset näyttävät 200-prosenttisilta niin että huonosilmäisetkin vakuuttuvat. Miehille taas tarjotaan "täysin vaarattomia" pillereitä, joiden ansiosta se elin jossa miehen aivot useimmin sijaitsevat pitenee nopeasti ja rajusti. "Koska naisesi vaatii", huijarit vakuuttavat sen naisen puolesta.

Naisille kohdistettua huijausmainontaa puolustellaan sillä, että naisilla on "oikeus unelmoida". Onhan heillä toki, ja myös oikeus maksaa hirmuisia summia tyhjästä. Koska unelmoida "täytyy", naisen on tehtävä mitä naisen on tehtävä. Niin yksinkertaista se on.

Mutta nyt on tullut ihmeaine johon mielelläni uskoisin. Televisiossa kerrottiin, että vain 20% ulkonäön muutoksista johtuu vanhenemisesta, ja että "veden syvyyksistä nousee" aine joka hoitelee pois sen 80 prosenttia. Ihan totta. Omin silmin näin että ruudussa nousi kuplia! Sieltä se aine oli tosiaan tulossa! Vahingokseni en muista ihmeaineen nimeä, mutta yritän löytää kosmetologin avukseni. Nyt olen vain huolissani siitä että minulta häipyy se 80 prosenttia vanhuuden merkeistä. Olisin silloin noin 16-17-vuotias, eikä minua huolittaisi edes äänestämään. Minulle riittäisi että sanottaisiko vain 50% vanhuudesta katoaisi. Olisin silloin paljon alle neljänkymmenen, oikeastaan siis vain kolmekymppiä ja risat! Se riittäisi oikein hyvin.

Ainoa huoleni tämän ohella on se että ihmeaine vaikuttaisi myös aivoihin. Toki olin tuossa iässä kovasti älykäs ja lahjakas, mutta viisaudessa oli kyllä melkoisesti vajetta. Niin että josko saisin pitää nykyisen pääni, ja vain ulkonäkö ja vetreys paranisivat?

"Ennen-ja-jälkeen"-ideologian mukaisesti liitän tähän kuvani sellaisena jolta näyttäisin jos olisin tuota ihmeainetta täysin mitoin käyttänyt:3 kommenttia:

 1. Mikä on lyyran halkaisija?

  VastaaPoista
 2. Juuri tuolla tavalla ennen haastettiin riitaa... Toivottavasti sinä et ole samalla asialla! :)
  Mutta lyyran koko on normaali. Kaksikielisellä perheellä ja suvulla ei ollut mitään intressiä elvistellä enempää isolla kuin pienelläkään. Ne tappelut olivat meistä naurettavia, ja ovat sitä edelleenkin.

  VastaaPoista
 3. Hra Prof. kirjuutti: "Eivätkä mainoksetkaan sitä tarkoita että se mitä ne väittävät olisi muka totta." -- Wanhassa elämässäni muuan liki guruna pidetty mainosmies opetti vakavalla naamalla rahapulaista nuorta toimittajaa sivutoimiseen sanalliseen prostituutioon, jotta "mainoshan kertoo siitä, millainen asian toivottaisiin olevan"...

  VastaaPoista