tiistai 12. elokuuta 2014

Karrikoituja taidetyylejä


Italialainen taiteilija Marco Marilungo on tehnyt sarjan postikortteja, joissa parodisesti käydään läpi 1900-luvun taiteen modernistisia tyylisuuntia. Yllä ovat alkuperäiset, alla vielä kerran englanninkielellä.


Monissa pilapiirroksissaan Marilungo on myös tehnyt satiiria maalaustaiteesta - tai oikeammin sanottuna sen sivupoluista ja reuna-alueista.

En selitä kuvia ja tyylejä sen tarkemmin, niistä löytää hyviä kuvauksia vaikkapa Wikipediasta. Mutta esitänpä tässä kysymyksen. Miksi on niin vaikeaa tehdä karrikatyyrejä menneitten vuosisatojen maalaustyyleistä. Kyllähän moni taiteenharrastaja helposti erottaa monien mestareiden tyylit toisistaan, tyylikausista nyt puhumattakaan. Mutta menneisyyden mestariteokset vaatisivat karrikatyyrinkin tekijältä melkoista viivan taituruutta. Sitä paitsi karrikatyyrin tekeminen ei olisi edes helppoa, sillä vanhojen mestarien töistä on vaikeampi löytää sellaisia jo itse karrikatyyrin aineksia kuin 1900-luvun lyhytaikaisten "ismien" töistä.

Hyviä huomioita voi kyllä tehdä sommittelun perusteista, kuten alla olevassa somessa pyörineessä oivalluksessa. Kuvaan tappelusta Ukrainan parlamentissa tuli todella renessanssityylinen kompositio, kuten espanjankielinen lähettäjä toteaa. Monissa madonnakuvissa on tämän kaltainen asetelma, mutta  yritänpä löytää erään mielessäni olevan ristiltäotto-kuvan, joka vieläkin paremmin vastaa uutiskuvan rakennetta.
1 kommentti:

  1. Kyllä nauratti tuo kuva Ukrainan parlamentista. Ei se uutiskuvana naurata, mutta kun sen kehystää noin... sehän ON kuin taideteos. Piirroskuvat tyylisuunnista ovat hienoja, olen iloinen kun sain nähdä ne.
    Jani

    VastaaPoista