tiistai 2. joulukuuta 2014

Guggenheim-kilpailun parhaat

Guggenheim-kilpailun kuusi ehdotusta on nyt valittu. Olen katsellut näitä luonnoksia lähinnä kaupunkikuvan ja perusidean kannalta. En osaa sanoa mitään teknisistä, liikenteellisistä enkä museaalisista osatekijöistä. Kuusi jatkoon päässyttä ehdotusta on julkaistu tällä sivustolla, josta löytää myös ne yli 1700 muuta kilpailutyötä.

Minusta näyttäisi siltä, että kaksi ehdotusta nousee ylitse muiden. Minua miellyttää selvästi eniten ehdotus, jonka kolme viimeistä numeroa ovat 181.






























Viisi puulla päällystettyä tornia kohoaa rykelmänä, joinka keskelle jää "katedraalimainen" korkea ja katettu tila. Esteettisesti ottaen ne muodostavat moni-ilmeisen monumentaalisen kokonaisuuden, joka ei kuitenkaan liiaksi peitä takana olevia rakennuksia eikä varsinkaan Tähtitorninmäkeä. Tämän rakennuksen toivoisin Etelärannassa näkeväni, ja se pelaisi hyvin yhteen lähistön muiden monumentaalirakennusten, tuomiokirkon ja Uspenskin katedraalin kanssa.

Toiseksi parhaana pidän ehdotusta jonka kolme viimeistä numeroa ovat 895:




Tässä on aika söpö idea majakkatornista, joka selviää varsinkin viimeisestä kuvasta. Muu rakennusmassa on matalaa, eikä peitä tärkeitä taustojaan.

Muut ehdotukset ovat minua suorastaan vierastuttavia. Jatkon ulkopuolelle jääneiden joukossa on pari tässä mainittuja muistuttavaa kilpailutyötä, mutta en ole löytänyt yhtään niitä parempaa.


5 kommenttia:

  1. Tuosta ensimmäisestä ehdotuksesta tuli välittömästi mieleen "Stupor Mundin" eli keisari Fredrik II:n linna Apugliassa: http://en.wikipedia.org/wiki/Castel_del_Monte,_Apulia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvästä kannattaa ottaa vaikutteita. :)

      Poista
    2. Telkkarissa näyttivät näistä välähdyksiä, ja kyllähän tuo ensimmäinen niistä paras on. Tosiaan tuttua rakennusta muistuttaa. Castel del Monte-viinipullon etiketissä se aikoinaan esiintyi. Liekö arkkitehti siitä ottanut inspistä.

      Poista
  2. Niin,

    Ensimmäinen on jännä kapeine alaosineen. Tuli vaan mieleen että puolivälissä on yksi kaikkia torneja kiertävä taso ja se merkinnee että muutoin tarvitaan hissit joka tötteröön. Liikuntavammaiset ja huonojalkaiset ovat museossa arkipäivää ja siksi kaksikerroksinen laakea rakennus olisi siltä osin halvempi tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Torneissa on hissit niiden teräsbetonisessa rungossa. Totta ne tulevat kalliimmiksi. Minun arvioni koskee vain estetiikkaa, ei liikkumista tiloissa. Minä kuulun juuri siihen porukkaan joka ei kävellen pysty museoissa käymään...

      Poista