lauantai 13. joulukuuta 2014

Lemmenmaisema: Leda hylkäsi joutsenen ja otti Davidin salarakkaakseen!


Tapahtumien taustaksi seuraavaa:

Leda oli Aitolian kuninkaantytär ja Spartan kuninkaan Tyndareoon vaimo. Zeus oli iskenyt silmänsä kauniiseen kuningattareen, ja yllätti tämän turvaa etsivän joutsenen hahmossa. Sen seurauksena Leda muni joukon munia, joista syntyivät Helénē (sittemmin Troian Helenana tunnettu kaunotar), Klytaimnēstra (oikea ilkiö naiseksi), sekä pojat Kastor ja Polydeukes (Pollux). Ja kansainvälinen kiistahan sitten seurasikin. — Leonardo maalasi Ledasta suunnattoman suositun kuvan, jota aikalaiset kopioivat ahkerasti. Tässä on eräs näistä kopioista.
Kuningas David kirjoitti Joseph Hellerin avustamana muistelmansa (God knows, 1984, suom. Herra tietää), jossa hän omalta kannaltaan aika vekkulisti selvitteli myös aika reipasta rakkauselämäänsä. Erityisen vihainen hän oli Michelangelolle tämän veistämästä muotokuvasta. "Eihän tuo ole edes juutalainen", David parahti.
Maiseman on maalannut Gainsborough tai joku hänen seuraajansa, ja se on (olevinaan) tyypillinen englantilainen näkymä. Epätodellisuudessaan se siis sopii oikein hyvin Ledan ja Davidin kohtauksen taustalle.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti