perjantai 5. joulukuuta 2014

Pyhä KrimPresidentti Putin ilmoitti äskettäin, että Krim on venäläisten pyhää maata, kuten Jerusalem juutalaisille ja muhamettilaisille.

Juutalaisten pyhä kaupunki Jerusalem on ollut jo hyvinkin 3000 vuotta. Muhammedin seuraajillekin se on ollut pyhä reippaat tuhat vuotta (vaikka sitä ei Koraani mainitsekaan). Krimin Venäjä valloitti vasta 1700-luvun lopulla, vain muutamia vuosikymmeniä ennen kuin se valloitti Suomen...

Historiahan on niinkuin hallitsijat milloinkin sen kirjoittavat. Pienoinen epäsuhta Jerusalemin ja Krimin pyhyyksien ajallisessa pituudessa on helposti väistetty Kremlistä tulleella bumagalla.

Venäläisten harmiksi Krimiä asuttivat aivan toiskieliset ja -uskoiset kansat, ja niiden uloskyöräämisessä imperiumilla oli melkoinen puuha vielä Neuvostoliiton aikana. Minulla on sattumalta Wiener Zeitung -nimisen sanomalehden vuosikertoja 1700-luvun lopulta mikrofilmeinä, ja sieltäpä luinkin hauskan uutisen: Venäjän (saksalaissyntyinen) keisarinna oli hyvyydessään päättänyt nostaa Krimin kansat sivistyksen pariin, ja määrännyt sen vuoksi venäjän ainoaksi sallituksi kieleksi siellä. Stalin joutui sitten vielä vähän paikkailemaan asiaa tunnetuin tavoin.

Presidentti Putin ilmoitti myös, että länsimaat olisivat ryhtyneet "patoamaan Venäjän nousevaa voimaa" ilmankin Ukrainan tapahtumia. Hän nimesi Yhdysvallat ja EU:n ainoiksi syyllisiksi syntyneeseen kriisiin, ja ilmoitti "lännen" halunneen sortaa Venäjää jopa vuosisatojen ajan. Tähän voisi tietysti sanoa, että jokaista laajentumis- ja valloitushaluista valtiota on aina yritetty vastapuolen toimesta padota. Venäjän valloituspyrkimykset alkoivat viimeistään 1500-luvulla, kun Moskova oli ottanut alueella ylivallan, eivätkä nämä pyrkimykset ole juurikaan muuttaneet muotoaan.

Lasten kiistoissa menetellään niin, että sortaja mielellään on olevinaan uhri, ja nimittelyt kuitataan vastaansanomattomasti: "Itse oot!" Putinia on nimitelty uudeksi Hitleriksi, ja nyt hän puolestaan vetäisi esiin korttinsa: "Itse olette hitlereitä, ja katsokaa miten hänen kävikään meitä vastaan!"

Epämiellyttävintä tämän hetken tilanteessa on se, että uhkailupuheita ja sotaisaa uhoamista ei Euroopassa juuri ole kuultu Hitlerin jälkeen. Ainoa heti mieleen tuleva tämäntapaisesti esiintyvä valtio on Pohjois-Korea. Mutta Venäjällä on moninkertainen voima siihen verrattuna. Tämä asetelma pelottaa aivan todella, varsinkin sen naapureita.

Hirmuinen vahinko tapahtuu, jos venäläisiä ihmisiä aletaan johtajansa puheitten vuoksi vihaamaan. Tšehovin ja Tolstoin synnyttänyt kulttuuri on liian hieno sylkykupiksi. Putin, älä tee pahaa Venäjälle - äläkä muillekaan!

(Kuvan tsaari oli valloittaja muiden mukana, moniaalla vihattukin, mutta Suomen kannalta ansaitusti arvostettu).

1 kommentti:

  1. Kari: "Epämiellyttävintä tämän hetken tilanteessa on se, että uhkailupuheita ja sotaisaa uhoamista ei Euroopassa juuri ole kuultu Hitlerin jälkeen."

    Kyllä on kuultu. Muistat varmaan miten 70-luvulla huhuiltiin internationalismin hengessä sosialismin voittoa. Suomessakin. Liput liehuivat yhtä, ellei vielä pelottavamammin, ja pyhä tehtävä oli "vapauttaa" "sorretut" kansat. Suutariksi onneksi jäi. Uskon että niin käy tässäkin.

    Venäjähän on hieno kulttuurin suurvalta. Henkinen suurvalta. Taide todistaa siitä. Osittain pidän jopa Putinin EU:n liberaaliarvoja kumartelemattomasta asenteesta, osa siitä on tervettä kapinaa meidän fundamentalistista markkina- ja arvovapauden hurmostamme vastaan. Mutta sodalla ei pidä ketään uhata. Antakoon Putin Ukrainan mennä menojaan EU-hullutukseen, vapaiden kansojen liittoon jossa ei ole kuin yksi todellinen arvo, euro. Minun silmissäni sen arvo on nolla mutta jos Ukraina pitää sitä maanpäällisenä taivaana, saakoon se sen. Kyllä Siperia opettaa sitten ettei EU+ NATO ole paratiisi.

    t. taantumuksen torvi

    VastaaPoista