keskiviikko 31. joulukuuta 2014


Meidän vuotemme vaihtuu nyt, koska olemme roomalaisen kulttuurin jälkeläisiä. Itse roomalaiset aloittivat vuoden Ianuariuksesta jo tarunomaisena aikana, mutta viimeistään 153 eKr. Vuoden merkinnästä huomaamme kristillisen lisäyksen vanhaan roomalaisuuteen, mutta toisaaltahan juuri Rooman keisari myös määräsi kristinuskon valtionuskonnoksi. Joten älkäämme pullikoiko keisarin käskyä vastaan, vaan totelkaamme!

Sen sijaan älkäämme tehkö uudenvuodenlupauksia, älkäämme myöskään viettäkö "tipatonta tammikuuta". Nehän ovat pelkkää mielensekaannusta. Jukolan Juhani jo kehotti veljiä tekemään parannuksen "jo ensi maanantaista" alkaen. Tänään voisi aviomies luvata vaimolleen: "Ensi vuonna en enää lyö sinua!", ja alottaa pieksämisen hyvissä ajoin ennen kahdentoista lyöntejä. Ja juoppo voi rauhassa sanoa: "Ensi tammikuussa en ota tippaakaan! Joten kippis kaikki, otetaas taas, ja hyvää uutta vuotta!"

Jos ihminen katsoo että hänen elämässään on jotain parantamisen varaa, miksi hän ei tee sitä parannusta heti, vaan lykkää sen arvaamattomaan tulevaisuuteen? Laiskuuttaan, luulen. Ja myös meihin istutetusta jakomielisyydestä johtuen. Tämän huomaamme jo kieliopista. 

Me voimme kehottaa muita ihmisia olemaan kunnolla, mutta emme itseämme. Siihen meillä ei ole käyttösanaa. Tai näin arvelemme. Olla-verbillä ei muka ole imperatiivin yksikön 1. persoonaa. Onpas:

Ollon (esim. kiltisti)
Ollos  -"-
Olkoon  -"-
Olkaamme  -"-
Olkaatte  -"-
Olkoot  -"-

Olemme siis olevinamme ettemme itse voi päättää asioista, vaan meidän on muka käskettävä itseämme. Siis kuka käskee, ja ketä? Aivopuolisko toista? Yliminä aliminää? Omatunto... niin, onko se jokin ulkopuolinen olio?

Ei, kyllä me kukin olemme yksi ja jakamaton olio. Ja petämme itseämme jos vieritämme syyn jonkun toisen niskoille. Ollon siis sellainen ja sellainen, tästä siunatusta hetkestä alkaen kun asian oivalsin. Ja sinä, hän ja te päätätte itse omasta puolestanne. 

Siis hyvää ja turvallista uutta vuotta lukijoille!

10 kommenttia:

 1. Mietis poika kerran vielä mitä sanoit.

  Nimppari.......

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja mitäs hän nyt tällä tarkoittaa? :-)

   Poista
  2. Yllä kirjoittanut oli pikkusiskoni, joka on periaatteessa sitä mieltä että minä puhun levottomia. Nyt hän kuitenkin lupasi lukeakin jutun... :)

   Poista
 2. "Ollon" ???

  Kun tuommoisen sanan näin, luulin sen nähneeni väärin päin!
  Ei kai tuo ole suomenkieltä? Jos sen kuitenkin täytyy sellainen olla, se on varmaankin hyvin tuore uudissana á la Kari Rydman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä olekaan minun keksimäni, olen siitä aikoinani kuullut kielimiehiltä.

   Poista
  2. Minullekin ihan outo, mutta on se paljon parempi kuin kaameat olkaami ja olkaani, jotka ovat aivan sekundaaristi muodostettuja. Itse asiassa niin on myös olkaamme (koska olkaa jakautuu historiallisesti osiin olka-a), mutta eipä tuolla väliä.

   Täytyy ottaa käyttöön noin hieno sana. Onkohan tuota joskus mahdettu "oikeasti" käyttää, vai lieneekö hypoteettisempi muodostelma? Silloin tällöin tulee kova hinku käyttää kaiken maailman eksessiivejä (professorinta), eventiivejä (nähnisi) ja potentiaalin partisiippeja (mennevä), mutta harvoinpa kehtaa. Ja enää harvalle "Talo rakennettiin liian suuri" on luontevaa suomea. Sääli!

   Poista
 3. Samoin sinulle Kari: Turvallista ja rauhallista vuotta 2015!

  Kiitos kuluneen vuoden hienoista blogikirjoituksistasi!

  Ollon tekemättä tahallani pahaa pian alkavana uutena vuotena!

  Vieno

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vieno, tuo "tahallani" on oleellinen ja tärkeä lisäys! Hyvää uutta vuotta!

   Poista
 4. KR

  Ollon!
  Tuota olen koko ikäni hakenut - nyt sen sain!
  Kiitos.

  Ja kaikkea hyvää kaikille ja ennen kaikkea suhteellista terveyttä Sinulle ja Minulle.
  =
  Ollon, ollos terve!

  VastaaPoista
 5. Imperatiivit, optatiivit ja jussiivit pyörivät vieläin mielessäin. Miten kannattaisi muodostaa pehmeä käsky yksikön ensimmäiselle ja toiselle persoonalle — siis vastaavat kuin ollon, ollos — verbistä tehdä?

  Ollos tervehditty, arvon blogisti.
  Olkaat tervehdittyjä, näiden rivien lukijat.
  Nyt käyön nukkumaan.

  VastaaPoista