lauantai 1. kesäkuuta 2013

Suomi on loistava maa, känisijät!

Poimin tämän kaavion Takkiraudan blogista, jossa myös on linkki alkuperäisiin lähteisiin. Kaaviossa pysty y-akseli esittää maiden vaurauden määrää, x-akseli taas PISA-menestystä. Koulutuksen merkitys vauraudelle on havainnollisen selvä. Suuret öljynviejät ovat vauraita heikommasta koulutuksesta huolimatta, mutta entä sitten kun öljynvienti joskus loppuu tai häiriintyy?

Entisissä sosialistimaissa koulutus on yleensä varsin hyvää, mutta vauraus on vielä kasvuvaiheessa sosialismin jäljiltä. Slovenia, Tšekki ja Slovakia ovat kärjessä, mutta sitten seuraakin Eesti, jonka koulutus on vapautuneista maista korkein. Nämä maat olivat myös Neuvostoliiton ikeen alla eniten länteen kallistuneita.

PISAn kärkimaat Suomi. Korea, Taiwan ja Japani ovat myös vauraudessa korkealla, toki kuitenkin erikoistapausten, kaupunkivaltioiden Singaporen ja Hong Kongin takana. Tässä on Suomen vahvuus myös tulevaisuudessa, ellei valtio lyhytnäköisyydessään lähde koulutuksen edellytyksiä karsimaan.

Huomiota herättää meitä vauraampi Ruotsi, joka kuitenkin on reippaasti meidän, Hollannin, Saksan, Englannin ja Ranskan takana opinnollisuudessa. Miksi? Usein kuultu selitys on, että Ruotsin tulosta heikentää ylisuuri sopeutumattomien maahanmuuttajien osuus, sekä koululaitoksen edellisestäkin johtuva vähittäinen  eriytyminen eliitti- ja rupukouluiksi. Olen joskus nähnyt tästä tilastojakin, mutta en tähän hätään heti sellaista löytänyt.

Suomen ja Pohjoismaiden menestystä on perusteltu myös opetuksen historiallisilla perinteillä, luterilaisuudella, sekä monilla muilla syillä, ja jotain perää näissäkin saattaa olla. Mutta se ihan ensimmäinen tämän kaavion viesteistä kohdistuu kyllä siihen vähäisehköön mutta äänekkääseen kansanosaan, joka herkeämättä jaksaa toistaa kuinka p...a maa Suomi on. Kaikki tosiasiat viittaavat siihen, että tämän sakin kohdalla väite kuvaa lähinnä heitä itseään. Valitettavasti media rakastaa näiden melskaajien ääntä ylenmääräisesti. "Vallankumouksellinen" rähjääminen on mediaseksikästä, käyttääkseni yhtä eniten inhoamistani muotisanoista. 

2 kommenttia:

 1. Känisijät? Mitkä känisijät? Kuka täällä muka känisee? Minä ainakaan mitään känise! Mutta miksei kukaan koskaan mitään kun kaikki aina vaan. Kai sitä ny kysyä saa. Saatana. Niin.

  VastaaPoista
 2. Blogisti ei varmaan tätä julkaise, koska luvassa on kehuja. Tämä ja kaksi tätä edeltävää blogimerkintääsi herättivät paljon toivoa ja iloa siitä, että tässä maassa on enemmänkin ihmisiä jotka ajattelevat ajatukset loppuun saakka ( itseäni en toki niillä ihmisillä tarkoita, heh).

  Olen nykyään aikamoinen konservatiivi ja traditionalisti - ja kun tämän ulos saattaa, niin heti oikeistolaiseksi siaksi tai leijonakaulakoru-fasistiksi leimataan. Hopeless...
  Rydman Koskista sentään näyttää tietävän ettei noilla kahdeksi viimeksi mainituilla
  ole mitään tekemistä ei-(yltiö)liberaalin vanhassa-vara-parempi -ihmisen kanssa millainen minä esim. olen. Sen lisäksi
  köyhän ja sorretun puolella voi olla kokonaan ilman vasemmistolaista painolastiakin, ihan helposti, kokeilkaa vaikka! Ja traditioita voi puolustaa ilman maastohousuja ja kuulapäätä. Ei näihin tarvita Marxia, ei Mussolinia, ei Greenpeacea ollenkaan. Tajusin vasta myöhemmällä iällä.

  Harmittaako sinuakin Rydman kun vain persut pistävät kapuloita rattaisiin arvo- ja markkinaliberalismin valtavirralle joka ulottuu nykyään maassamme vasureista, vihreistä kokoomuksen saakka? Minua ainakin harmittaa! Mikä demokratia tämä on: yksi valtava yleispuolue yhdessä hallituksessa ja yksi naurettavaksi tehty oppositiopuolue.
  Ja sen lisäksi pelkkä valtavirtamedian tarjoamien poliittisesti korrektien valmistotuuksien kyseenalaistaminen tekee ihmisestä vihapuhujan. Huh huh.

  Kuka hullu persu haluaisi olla? En minä ainakaan. Mutta tämä yhden totuuden aika pakottaa sellaiseksi elleivät mitkään muut tahot ala puhua ääneen tästä lumouksesta.

  No niin, mutta kiitos siis. Kyllä tämä blogisi on luotettavampi tiedonlähde kuin HS-Tiedonantaja.

  -jorma-

  VastaaPoista