sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Euroopan ja länsimaiden kolme peruspylvästä

Tuomiokirkon pylväitä (Rita Trötschkes/Yle)

Euroopan kulttuuri, se mitä kutsumme länsimaiseksi, on rakentunut kolmen suuren pylvään varaan. Ne ovat

Helleeninen kulttuuri, taide, kirjallisuus ja filosofia. Sen seurannaiset elävät keskuudessamme yhä, monin muodoin ja tavoin. Kirjailijat ja teatteri palaavat niihin kaiken aikaa, hankkiakseen voimaa. Ajattelijat vetoavat Kreikan viisaihin uudestaan ja uudestaan, ja heidän käyttämänsä käsitteetkin ovat yhä käytössä. Ilman sitä olisimme raakalaisia.

Roomalainen oikeus. Sitä opetetaan yliopistoissa yhä, ja siihen perustuu nykyinenkin lainsäädäntömme olennaisilta osiltaan. Ilman sitä olisimme raakalaisia.

Hellenismin suodattimen läpi kypsynyt kristinusko. Ilman sen synnyttämää etiikkaa ja hyvyyden ideaa olisimme raakalaisia.

Kukin kansa on tuonut omia vivahteitaan tämän kolminaisuuden päälle.

Tämä on tärkeä muistaa näinä Pääsiäisen päivinä, jolloin monet pitävät "modernina" ja "coolina" rehvastella muka tietämättömyydellä näiden päivien perusmerkityksestä. 

Harva poliitikko ja tulevien vaalien ehdokas on erikseen ilmaissut kunnioitustaan näitä kulttuurimme ja elämämme peruspylväitä kohtaan. On silti syytä iloita niistä joilla on tieto ja käsitys siitä mille monin tavoin uhattuna oleva elämänmuotomme perustuu. Toivottavasti tällaiset ehdokkaat pääsevät vastaamaan Suomenkin tulevaisuudesta.9 kommenttia:

 1. Kristinuskon tunnustamisen kautta Soini ja Sipilä liittyvät em. arvojen tunnistajiin, tunnustajiin? Muut taitavat tunnustaa rahan (oikeisto) ja kaiken "vapauden" (vasemmisto) valtaa? Mites se meni se traditionalistien ajatus: elämämme ja tekomme ovat liitto meidän, menneiden sukupolvien ja tulevien sukupolvien välillä. Ei huono. Minulle suurin helleeni oli Rooman kansalainen j a juutalainen, apostoli Paavali, joka sovitti kristinuskon ja hellenismin toisiinsa juuri noinkin kuin Kari kirjoitti.

  Itse Pääsiäisen Herra sitten? No, ainakin varmasti juutalainen mies. Mitä muuta hän oli, jää sitten jokaisen omakohtaiseksi asiaksi, kun ei sitä voi ulkoakaan opettaa sen enempää uskon kuin epäuskonkaan suuntaan. Vaikka yritystä kovasti on, molemmilla puolilla. Nykyään enemmän kyllä tuon jälkimmäisen mukaan.

  t. t.t.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juutalaismiehille ja -naisille saamme olla kiitollisia varsin hyvästä uskonnosta (ja suuresta osasta etunimiämme). Juutalainen Freud puhui isänmurhasta. Olisiko tässä juutalaisvihan yksi syy? Liian lähellä, liian vieras?

   Poista
 2. Minulla on Kari teoria juutalaisvihasta. Siis mistä se johtuu. No, harva ihminen ajattelee että juutalaiset,(tai mikään muukaan kansa) ovat mikään valittu kansa jne. Mutta entäpä jos jossakin todella syvällä sisällämme, tiedostamattomissa kerroksissa, me sittenkin epäilemme, että entäpä jos sittenkin...

  Jos sellainen epävarmuus jää, siis että Jumalan tasa-arvo käsitys poikkeaakin hieman sosiaalidemokraattisesta käsityksestä ja juutalaisille on varattu jotakin....enemmän, niin mitä muuta me primitiiviset barbaarit teemme kuin sen mitä juutalaisille on tehty Saksassa, Venäjällä, Englannissa. Espanjassa, Puolassa...

  Jumalahan voi tehdä mitä haluaa. Valinnasta emme voi valittaa edes Haagin rauhantuomioistuimeen. Minun mielestäni Hänet tunnistaa muutenkin siitä että Hän tekee meille mitä haluaa millä perusteella haluaa tai ilman mitään perusteita. Sellainen Jumala voi valita kansan kansojen joukosta minkä tahansa how ever He will.

  Mutta jotain juutalaisissa joka tapauksessa on. Jotain, emme tiedä varmasti. Ja olipa itse Jeesuskin juutalainen. Ja senkö me haluamme unohtaa...

  t. t.t.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mokomat kehtaavat vielä häpeämättömästi olla yliedustettuina monilla taiteen ja tieteen aloilla. Tottahan tuommoinen fiksuus harmittaa, ja pakottaa keksimään salaliittoteorioita. :)

   Poista
 3. Karille - ja kaikille muillekin,jotka pääsiäistä tunnustavat - riemullista vasta alkanutta pääsiäisaikaa! Meillä on vielä lähes 40 vuorokautta aikaa juhlia tuota juhlien juhlaa!

  Kristus nousi kuolleista!
  Totisesti nousi!

  Vieno

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa toivotan sinulle Vieno. Ja sitten erinäisten viikkojen ja kevään edistymisen jälkeen tulee helluntai, ja Ritvalan neitojen helkakulkue!

   Poista
 4. Älkäämmekä unohtako, että helleeninen kulttuuri pohjautuu vahvasti Lähi-idän kulttuureille (tätä käsittelee esimerkiksi Jaakko Hämeen-Anttilan kirja Mare nostrum). Samaten keskiaikainen arabialais-islamilainen kulttuuri omaksui, kehitti ja välitti eteenpäin monia antiikin kulttuurin osa-alueita, esimerkiksi lääketiedettä, tähtitiedettä, matematiikkaa ja filosofiaa.

  VastaaPoista
 5. Timolle. Tuo keskiajan islam&tiede on hyvä tarina ja tottakin. Mutta aiheellisesti on kysytty: missä ovat 1700, 1800, 1900, 2000 -lukujen arabi-innovaatiot? Eivät missään. Mitä tapahtui? Alue pysähtyi kuin seinään ja 1700 -1800- lukujen ajoille ei voi heittää ikiselitystä kaikkeen, eli kolonialismiakaan (joka ei kyllä muutenkaan selitä tiettyjen maiden kehittymättömyydestä kuin murto-osan). Öljy on sitten se innovaatio ollut myöhemmin. Eli ilmainen armolahja arabeille maan povesta, mutta mitä muuta?

  Onko uskomme/ideologiamme kaikkien kulttuurien jotenkin primääriseen tasavertaisuuteen niin kova, että ohitamme tosiasiatkin? Jos rehellisesti katsoo, kyllä juutalais-kristillinen Eurooppa (ja sen seuraukset, USA, Kanada, Australia) ovat olleet ylivoimaisia. Kiina ja Japani ovat ainoat kilpailijat olleet. Maailma ei sittenkään taida olla sosialidemokraattinen lahjojen tasajako. Ihmisarvo on kaikilla sama, se on selvä, mutta kulttuureissa ja kulttuureissa on eroja, ja isoja.

  t. t.t.

  VastaaPoista
 6. Neljäs pyörä olisi Jeesuksen haaste Jahvelle että "niinkuin mekin anteeksi annamme velallisillemme". Mitä se on. Sitä että tuli jatkettua siitä mihin homma jäi kuudennen päivän iltana -ja lupaa vastaan oltiinhan ihmiseen puhallettu tekijänsä henki vai mitä se jumankuvallisuus tarkoittaa. Kysyisin piispalta jos Suomesta löytyisi.

  Pakkotyön oheen kävi mahdolliseksi organisoida yhteisöjä luotolla ilman että se aina johti orjuuttamiseen. Tuli näet se Juhlavuosi ja velkojen anteeksianto, niin muuten Ateenassakin, Solonin reformit tunnetuimpina. Nyttemmin meillä on osakatteellinen pankki- eli luotto/luottamus/lähimmäisenrakkaus -instituutio. Tuo "osa" tarkoittaa ettei tarvihe olla kultaa koko setelistön edestä. Innovaatio purskahti esiin samalla kun jokunen pappismies ja peruukintekijä tekivät kehräämisen ja kutomisen valmistuksen koneita Englannissa. Teollisena vallankumouksenahan aikakausi tunnetaan. Väärän rahan pankkeja oli satoja 1700-luvun jälkipuoliskolla.

  Siitä sitten systematisoitui katastrofien opettamina ja antaessa uutta empiriaa, jota ei oltu taivaista valmiina ihmisille annettu ainesosiksi, kuitenkin materiaa tätä pelastusooopperaa säveltää ja pelata.

  Hullua kuinka olemattomasti kulttuurin ydinasiaa tunnetaan.

  Uusinta uutta asiassa on velkojen ikiaikaistaminen -Ruotsista mm. Sieltähän tulee pitkä sarja alan innovaatioita. Nordean luojista Hans Dahlborg kerkesi jo tehdä muistelmansa. Hän mainitsi, että hehän ne pitkät asuntoluotot Suomeen asensivat (= luottovolyymien kasvua+luottokohteen arvonnousua). Suomesta puolestaan he hoksasivat varallisuusvakuutuksen. Se on omaisuuden organisoiminen ulkomaalaisen vakuutusyhtiön hoitoon ns. kapitalisaatiosopimuksena. Omaisuus saadaan pois näkyvistä ja tuotto myös. Vakuutuskauden päätyttyä vakuutuksen haltija vaikka perillinen rakastajatar tai muu tärkeä voi nostaa potin. Kukaan ei tiedä ja vain itsestä on kiinni ilmoittautuuko verollepantavaksi.

  Tällaisia sopimuksia ei ole kuin joitakin satoja kertoo alan professori Heikki Niskakangas Kauppalehdessä 30.10.2014. Niskakangas on Juha Sipilän serkku ja Sipilähän vapautti itsensä sidonnaisuuksista myymällä loputkin liiketoimensa 2013. Iltalehdessä valppaasti seurattiin veroseuraamuksia ja 4.11.2014 pettyneinä ilmoitettiin ettei niitä ole. Toimittaja soitti ja tapasikin kiusaantuneen pääministerikandidaatin. "Nyt Sipilä on verotietojen perusteella pienituloisin oppositiojohtaja 114606 euron tuloillaan." Tivattaessa kuinka tämä tuli mahdollliseksi, siis että miljonäärillä voi olla alta 200 000 euron pääomatulot, vastasi Sipilä: "Nehän vaihtelevat hurjasti vuosittain. Viime vuoden tulot ovat tässä ja sillä selvä." En äänestä.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista