perjantai 15. heinäkuuta 2011

Paunun pikavuoro ja tornitalon hissitehdas

Kysyin kerran tutulta paunulaiselta pikavuorokuskilta: "Eikös olekin totta, että Tampereelta lähtee paunulainen Helsinkiin karran tunnissa, ja Helsingistä Tampereelle samoin?" "Tottahan tuo", sanoi kuski. "Eikös myös siis ole totta että sekä Helsingin että Tampereen asemille tulee tämän linjan pikavuoro kerran tunnissa?" "Totta totta", vastasi kuski. "Mutta miten ihmeessä sitten meitä vastaan tulee paunulainen joka puoles tunti? Tuleeko niitä joltain välipysäkiltä lisää?" "Ei kai sentään?", ihmetteli kuski.

Perillä Helsingissä totesimme että juuri näin oli käynyt. Minne ihmeessä ne välivuorot sitten katosivat?

Eräs tuttavani on töissä kymmenkerroksisen tornitalon yhdeksännessä kerroksessa. Hän teki hisseistä merkillisen havainnon. Ylivoimaisesti suurin osa hisseistä tuli häntä hakemaan alhaalta käsin, vain ani harva tuli yläkerroksesta. Ystäväni teki loogisen päätelmän: Talon kellarissa oli hissitehdas, ja katolta vietiin sinne tulleet hissit jollakin helikopterilla pois.

Olin tässä aamusella vetäisemässä kalsareita jalkaan. Halkio oli aivan oikein eteen päin, mutta sitten huomasin että housut olivatkin nurin päin, saumat ulkopuolella. No, heilautin kalsarin oikein päin, sisäpuoli ja saumat sisään päin. Mutta nyt halkio olikin taakse päin, ja housut oli vielä kerran käännettävä jotta mahtuisivat päälle oikealla tavalla.

On tämä jokapäiväinenkin elämä ihmeitä täynnä.

7 kommenttia:

 1. No, ei se tiedemaailmassa aina sen paremmin ole: Amerikassa julkaistiin arvostetussa tiedelehdessä hiljattain, että light-limut lihottavat jollain toistaiseksi tuntemattomalla tavalla. Nimittäin ihmiset, jotka tapasivat juoda näitä kalorittomia kevytlimuja, olivat lihavampia kuin ne, jotka joivat tavallisia limuja tai eivät limuja lainkaan... Ei tullut mieleen, että syy-suhde olisi toisinpäin.

  VastaaPoista
 2. Taidat tietää kaikki vastaukset:)
  1) johtuu siitä että, busseja vastaan ajetaan suunnillen samaa vauhtia mikä tuplaa niiden suhteellisen nopeuden.
  2)Odotus arvoisesti 1/10 hisseistä tulee ylhäältä
  3)Jotain topologiaa...

  VastaaPoista
 3. "1) johtuu siitä että, busseja vastaan ajetaan suunnillen samaa vauhtia mikä tuplaa niiden suhteellisen nopeuden."

  Tässä on tietenkin olennaista, että vastaantulevien bussien välinen keskinäinen etäisyys säilyy samana alkuperäisen nopeuden v suhteen. Eli siis niiden väinen etäisyys on v*1h ja ne tulevat kohti nopeudella 2v. Voisi ajatella, että ne jollain turbomoottoreilla ajaisivat alusta asti päätepysäkkiä kohti nopeudella 2v, mutta silloin niiden välinen etäisyys olisi kumminkin tuo 2v*1h. Eli ne tulisivat tunnin välein.

  VastaaPoista
 4. Itse asiassa lähes joka toisella kerralla hissin voisi olettaa olevan pohjakerroksessa, jos ajatellaan, että hissiliikenteen tarkoituksena on päästä pohjakerroksen kautta ulos talosta tai taloon sisälle, eikä niinkään liikkua muiden kerrosten välillä.

  Asumiskäyttöön rakennetuissa kerrostaloissa hissi onkin yleensä (n. 50% tn.) juuri pohjakerroksessa.

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Eiku, nyt menin sekaisin. Käytän pieniä numeroita, sillä niitä on helppo laskea päässä. Hissiin menijöistä puolet menee alas ja puolet ylös. Alas menijöistä kaikki menee pohjakerrokseen. Ylös menijät menevät tasaisesti 9 ylempään kerrokseen. Siis todennäköisyys, että hissi on kerroksessa 10 on 1/2*1/9=1/18.

  VastaaPoista