maanantai 8. lokakuuta 2012

Belle Selene

Kunnallisvaalien kuumetessa tapahtuu onnettomia ylilyöntejä. Per Looks -sivulla annetaan ymmärtää että perussuomalaiset ehdokkaat ovat rumia juntteja. Syyttävä sormi osoittaa tällä hetkellä vihreitä. Samantekevää, nykyään on varsin yleistäkin korostaa ihmisen ulkonäköä, ja tehdä siitä liian pitkälle meneviä päätelmiä. 

Okei, otetaanpa sitten esimerkiksi perussuomalaisten helsinkiläinen ehdokas Belle Selene Xia. En kuitenkaan kehu häntä ulkonäön vuoksi, vaikka hän edustaakin aasialaista kauneutta parhaimmillaan:
Monien aasialaisten tapaan Ms. Xia on omaksunut länsimaiset etunimet. En tiedä hänen kiinalaisia(?) etunimiään, mutta paremmin osuvaa länsimaista nimeä olisi vaikea kuvitella. Belle Selene kääntyisi suomeksi "Kaunis Kuutar". Selḗnē (Σελήνη) oli kreikkalaisten kuunjumalatar, hänen veljensä oli auringonjumala Helios, ja sisarensa aamuruskon jumalatar Eos.

Jokainen, joka tuntee vähänkin kiinalaista ja japanilaista runoutta, tietää kuinka tärkeä osuus siinä mielenmaisemassa on kauniilla kuulla. Parempaa nimeä on aasialaiselle kaunottarelle vaikea keksiä! 
Ms. Xian kunniaksi liitin tähän roomalaisen veistoksen Lunasta eli Selḗnēstä. Hänellä on hiuksissaan kuunsirppi, kuten toisella kuuhun liitetyllä jumalattarella Dianalla. Toivottavasti vaalit menevät hyvin!


6 kommenttia:

 1. Jaha... että sama se, mitä päätöksiä tekevät, kunhan näyttävät hyvältä?

  VastaaPoista
 2. Näinkö siinä luki? Mitäpä jos lukisit jutun uudestaan! Et kai halua näyttää ihmiseltä, joka lukiessaan sanan "perussuomalainen" saa hepulin? Olisiko kumminkin ollut kulttuurihistoriallinen huomautus etunimistä? Ei siis mitään politiikkaa...

  VastaaPoista
 3. Kirjoitit Kauniista Kuuttaresta kiinalaisen runouden näkökulmasta. Olisikohan aika päivittää Kuutar tähän päivään hänen ihmisoikeuksia sivuavista mielipiteistään? Vai eivätkö ne liian brutaaleina sovi blogistin aihevalikoimiin? (Muuten koululaisena 1950-luvun lopulla toimittamasi paksu "Musiikin maailma" kului kirjastosta lainattuna ahkerasti käsissäni.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä tosiaan ole törmännyt naisen kannanottoihin. Ei aavistustakaan mitä hän on sanonut. - Hauska että joku vielä muistaa tuon vanhan kirjan!

   Poista
  2. Tässä ote HS:n nettipainoksesta 21.2.2014:

   Valtuustoryhmän johdon ja Xian välejä hiersi myös Xian tammi–helmikuun vaihteessa käymä sähköpostikirjeenvaihto Kiinan ihmisoikeuksia käsitelleen seminaarin järjestäjien kanssa.

   Viesteissä Xia ottaa jyrkästi kantaa Kiinan viranomaisten vainoamaa Falun Gong -liikettä vastaan.

   ”Levitätte pelkoa, väkivaltaa ja kaaosta. Haluatte kaataa Kiinan hallitusta päästäkseen itse valtaan”, Xia kirjoittaa HS:n haltuunsa saamissa viesteissä.

   Myöhemmässä viestissä Xia kirjoitti näin: ”Kuten jo sanoin, ihminen, jonka tavoitteena on tuhota Kiinaa ja kaataa Kiinan hallitusta, on maanpetturi ja ansaitsee kuolemantuomio.”

   Valtuustoryhmää johtava Lindell tyrmää Xian kirjoituksen vihapuheeksi.
   http://www.hs.fi/kaupunki/Perussuomalaiset+erottivat+Xian+T%C3%A4ysin+holtitonta+k%C3%A4yt%C3%B6st%C3%A4/a1392952014365

   Poista
  3. Kävin katsomassa tuon ja muutaman muunkin tekstin netistä. Täytyy sanoa että rva Xian kiinalaisteksti oli lievästi sanoen yllättävä. Ja kummastelen myös hänen tarvettaan laatia tuollainen julkilausuma. Njet harašoo...

   Poista