lauantai 5. lokakuuta 2013

Hakaristihysteriaa

Aamulehdessä ilmoitettiin joku päivä sitten, että olivatpa natsien käyttämät symbolit kuinka vanhoja ja arvokkaita tahansa, natsit ovat leimanneet ne sivistyskansojen mielissä ikuisiksi ajoiksi "pahoiksi". Minusta tämä ei ole sivistynyt mielipide. Se ei eroa millään tavalla maagisen ja taikauskoisen maailmankäsityksen perinteestä, jonka mukaan "paha" merkki, "paha" sana, "paha" silmä tai mikä tahansa muu senkaltainen ilmiö tuo automaattisesti "pahan" itsensä olemaan läsnä.

Tässä on natsien symbolinaan käyttämä swastika eli hakaristi. Sen esittäminen tässä ei tee minusta eikä lukijasta natsia millään maagisella tavalla.Seuraavissa kuvissa esiintyvistä swastikoista yksikään ei ole natsisymboli. Useissa tapauksissa nämä hakaristit ovat auringon tms. symboleja, tai sitten pelkkiä koristemuotoja, joita esiintyy kaikilla kansoilla ja kaikilla mantereilla.


Keskiaikaisesta kirkosta Saarenmaalla ja muinaisroomalaisesta lattiasta.

Roomalaisesta kirkosta ja hindujen teksteistä.

 
Japanilainen merkki. Suomalaiset merkit, joilla ei ole mitään tekemistä natsien kanssa.Suomen valtiollisesssa ornamentiikassa ei ole kysymys natsisymboleista.

Japanilainen temppeli.

Muinaiskreikkalainen kypärä.

Iranilainen koru.

Viinikan kirkko.

Kiilusilmäisimmät maagikot ovat usein vedonneet poliittiseen korrektiuteen, ja vaatineet tämän kaltaisten merkkien poistamista tai piilottamista näkösältä. Jos näin tehtäisiin, natsit ja sivistymättömyys olisivat voittaneet.

Tavaton tietämättömyys vallitsee myös "natsitervehdyksen" kohdalla. Se koskee sekä lapsellisia häiriökäyttäytyjiä että heidän kauhistelijoitaan. Roomalaisesta tervehdyksestä kehitelty natsiviittaus on varsin vaakasuora, ja kämmen on tiukasti suoraan ojennetun käsivarren suuntainen. Käden heilauttaminen eteen ylös, ja kämmenen kohottaminen ei ole natsitervehdys, vaan luonnollinen 'moikkaus' - silloinkin kun häirikkö ja hänen kauhistelijansa tietämättömyydessään toista luulee.

*

Aiheellisesti on huomautettu, että natsihysterian lietsomisella on nykyispoliittiset syyt, ja että sitä harrastavat erityisesti britit ja amerikkalaiset. Se, että kommunistisymbolit sirppi ja vasara ovat kokonaan toisessa asemassa, joskus suorastaan nostalgisesti käytettyjä, on myös poliittista perua. Niillä on yhä paljon myötäilijöitä ja kaipaajia myös älymystön piirissä, eikä Stalinin hirviömäisyyttä murhamiehenä korosteta kovinkaan paljon Hitleriin verrattuna. Sitä paitsi Stalinilla on varsin suojattu asema nykyisen Venäjän historiallisena suurmiehenä, ja Venäjän liehakoiminen on hyvin suurelle osalle vaikutusvaltaisista ihmisistä perinteinen tapa. Stalin oli sodan voittajia, ja voittajat ovat aina "hyvän" puolella "pahaa" vastaan, olivatpa sitten murhauttaneet miljoonia tai kymmeniä miljoonia ihmisiä.

Aika ajoin mediassa syttyvät natsikohut kertovat hyvin alkeellisesta tai sitten hyvin kyynisestä ajattelusta, ja edustavat joka tapauksessa karkeaa kaksinaismoraalia ja tekopyhää moralisointia. Sehän sopii mainiosti poliitikoille, joista liian harvoilla on kvartaalia pitempi ajantaju ja normaalijärkevän kohtuullinen ymmärrys.

Minusta on masentavaa, että vieläkin on pakko toistella tällaisia. Mikään ei muutu, ellei sitten julkitulevan typeryyden lisääntyminen merkitse myös typeryyden ja sivistymättömyyden todellista. lisääntymistä.


8 kommenttia:

 1. Eikös Valkoisen Ruusun kunniamerkin ketju ollut vielä Kekkosen presidenttikaudella hakaristikoristeinen? Kerrotaan anekdoottia, jonka mukaan presidentti de Gaulle, jolle ko. kunniamerkki myönnettiin, olisi (jostain kumman syystä!) ollut ketjun kanssa vähän ihmeissään; sittemmin ketjun kvastikat korvattiinkin hieman vähemmän kiistanalaisilla koristeaiheilla.

  ***

  Mihin mahtaa perustua yleinen käsitys kvastikan alkuperästä auringon symbolina? Toisenlaisiakin tulkintoja on. Frankfurtin koulukunnan sekopäisimpiin edustajiin kuulunut Wilhelm Reich ("Fasismin massapsykologia") oli sitä mieltä, että kyseessä on itse asiassa tyylilelty esitys seksiaktista, takapanosta suomeksi sanottuna. Tiedä sitten, kertooko tämä tulkinta enemmänkin Reichin omasta mielikuvituksesta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ketjua kai muutettiin, mutta kunniamerkissä svastika on jäljellä. Sanskritissa myötä- ja vastapäiväisellä merkillä on vähän erilainen kirjoitusasu - siinäkin oli pikku ero symboliikassa. Auringon lisäksi mainitaan onni ym. asiat. Hitler otti merkin käyttöönsä juuri sen vanhan arjalais-iranilaisen kytköksen vuoksi, talismaniksi. - Mitä Reichiin tulee, tuollaista hölmöä esitetään juuri kyynisen valehtelun vuoksi, ja se varmaan tosiaan kertoo Reichista enemmän kuin natseista.

   Poista
 2. Kyllähän se, kuule, niin on, että ainakin suomalaiset hakaristit suunniteltiin vartavasten ystävällismielistä naapurimaata ärsyttämään. Lue vaikka tästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, aina kannattaa valehdella, koska ylivoimainen enemmistö ihmisistä ei tiedä tai jaksa ottaa selvää. Mutta kyllä jätkällä on tapahtunut melkoista heiluntaa korvien tienoilla. Korvannut tuulettimet mennen tullen.

   Poista
 3. KR

  Ilmari Kianto poltti päreenäs perusteellisesti maanpetturuudesta syytettynä ollessaan kuulustelijalle, joka Ilmarin venäjän kielen taitoa piti selvänä osoituksena kommunismisympatioista.

  - Kuulkaas nyt! Venäjän kieli on ikivanha kulttuurikieli, jolla ei ole mitään tekemistä kommunismin kanssa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeassahan ukko oli, eikä Marx kirjoittanut venäjäksi! Mutta miten on mahdollista ettei kuulustelija tiennyt Suomen koulujen pakkovenäjästä mitään?

   Poista
 4. "Aika ajoin mediassa syttyvät natsikohut kertovat hyvin alkeellisesta tai sitten hyvin kyynisestä ajattelusta, ja edustavat joka tapauksessa karkeaa kaksinaismoraalia ja tekopyhää moralisointia. Sehän sopii mainiosti poliitikoille, joista liian harvoilla on kvartaalia pitempi ajantaju ja normaalijärkevän kohtuullinen ymmärrys."

  Hyvin sanottu. Entisessä Natsi-Saksassa hakaristitabu on välillä yllättävänkin voimakas: itävaltalainen vaimoni ei uskaltanut laittaa lomavalokuva-albumiin Wienin sotamuseossa huvittavasta Hitler-tyynystä otettua kuvaa, ja saksalainen tuttavamme naureskeli Helsingin sotamuseon myymälässä, ettei voisi kuvitella lähettävänsä Saksaan postikorttia, jossa on kuva vapaudenrististä.

  (Kirjoitin hiljattain itsekin aiheesta, ja eräs kommentti linkitti tänne.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin hyvän kirjoituksesi - olethan seurattavien blogien listallani, kuten ehkä huomasit.

   Poista