sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Vaikuttavaa arkkitehtuuria 4: Apollodoros ja Valintatalo Traianus & Co.

Skannasin vanhoja Rooma-diojani, ja törmäsin kahteen kuvaan jotka olin ottanut Trajanuksen forumin vieressä olevasta kauppahallista. Sen kaareva muoto toistaa viereisen forumin eksedran muotoa, ja lisärakennuksineen (sekä hyvin säilyneenä) se on viehättävä ja innostava vierailukohde. Kolmessa kerroksessa siinä on tavernoja ja kauppoja, varmaan varastojakin, ja lisärakennuksissa komeita halleja ja muita huoneita. Tässä ovat nuo kaksi kuvaani (kaikki kuvat suurenevat klikkaamalla):
  

Valokuvat Kari Rydman

Alemmassa kuvassa näkyy oikealla myös ylös johtava katu Via Biberatica eli Juoma(ri)katu. Sen nimen arvellaan juontuvan jo antiikin ajoilta. Tässä on perspektiiviluonnos kompleksista:
Kun Trajanuksen forumia rakennettiin, paikalla nousevan Quirinalis-kukkulan rinnettä leikattiin, ja seuraavan kuvan alempi osa havainnollistaa miten rakennukset jyrkennettyyn rinteeseen sijoitettiin:
(Guide archeologiche Laterza. Filippo Coarelli: Roma)


Arvellaan, että Trajanuksen pääarkkitehti Apollodoros Damaskolainen olisi suunnitellut myös nämä kauppahallit itse forumin mahtirakennusten oheen. Suuresta basilikasta ei ole jäljellä kuin keskiosan pylväitä, mutta keisarin pylväs uljaine "sarjakuvineen" on lähes ehjä - hallitsija sen huipulla on toki vaihtunut Pyhäksi Pietariksi.
Tämän näköinen on voinut olla forumin uljas Basilica Ulpia:
Apollodoroon töitä on ollut lisääkin Roomassa, mm. Mars-kentän Odeion, ja voi hän olla myös Pantheonin ja Venuksen - Roman kaksoistemppelin takana, vaikka keisari Hadrianuksella oli niihin myös omat tekijänoikeusintressinsä. Paljon on kirjoitettu Hadrianuksen ja Apollodoroon kohtalokkaasta välirikosta. Miehet saattoivat olla riidoissa, aika uskottavaakin se on, mutta nykyään epäillään suuresti vanhaa väitettä arkkitehdin teloittamisesta.

Apollodoros rakensi Trajanukselle useita riemukaaria, joista pari on jäljellä. Kaikkein kuuluisin ja aikalaisia eniten hämmästyttänyt rakennus, Tonavan ylittänyt silta (105 jKr.) sen sijaan purettiin puolitoistasataa vuotta myöhemmin, perääntyvien roomalaisten itsensä toimesta. Uskotaan, että Apollodoros on kuvattu rakentamansa sillan edessä, uhraavan keisarin vasemman olkapään takana:




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti