torstai 6. syyskuuta 2012

Pitkin Via Appiaa

Kun tulin maininneeksi tiet, tuli tietysti mieleen Kaikkien Teiden Äiti, eli Via Appia joka johtaa Roomasta aina Napolinlahdelle asti. Suoraan se kulkee yli laaksojen ja kukkuloitten, ja sen varsilla on vieläkin paljon nähtävää. Näkisipä sen kaikessa loistossaan vaikkapa lempikeisarini Hadrianuksen ajan kuosissa!

Kuvassa yllä on nuorin poikani Via Appialla 1980-luvulla. Paikka on se jossa paikallisjunarata Roomasta Albanoon ja Velletriin ylittää tien, ja tuolloin Viaa oli avattu näiltä kohdin jo jonkin verran. Kepeistä näkee, että työt jatkuivat, mutta Google Earthin ilmakuvasta ei oikein erotu miten pitkälle työ nyt, lähes 30 vuotta myöhemmin, on edennyt.

Alla on vielä kartta samasta paikasta. Kun ilmakuvassa Rooma sijaitsee luoteessa, niin kartassa sinne mennään suoraan alas päin.

Silloin muinoin minulle tuli voittamaton halu kävellä Via Appiaa pitkin Roomaan. Matkaa sinne, S.Sebastianon portille, tuosta kohdasta on reilusti toista kymmentä kilometriä, joten suoritus kyllä olisi edellyttänyt huoltojoukkoja. 

Helpompi ja nopeammin elämyksiä antava lähtöpaikka olisi kyllä jokunen kilometri lähempänä Ikuista Kaupunkia, esimerkiksi siitä kohdasta lähtien kun Napolin pikajunarata alittaa tien. Siinä olisi heti suuri pyörömausoleumi Casal Rotondo tien oikealla puolella, ja varsin lähellä olisi myös Quintiliusten mahtavan villan rauniot. Ja kuten kartasta näkyy, antiikin jäännöksiä on sitten yhä tiheämmässä.

Tässä vielä Googlen ilmakuvaa tuosta paikasta:

No, tämä ajatus joutui sitten täyttymättömien toiveiden laajaan varastoon. Se olisi pitänyt toteuttaa heti, tavalla tai toisella. Nyt se on minulle jo täysin mahdoton. Ehkäpä poikani sen vielä tekeekin, ja näkee myös matkansa alussa tuon mahtavan villan jäännökset, ennen fataalia eksymistään myöhemmin vastaantuleviin katakombeihin. Quintiliusten villan jäänteet näkyvät ilmakuvassa ylhäällä keskellä, ja alla on netistä varastettu valokuva komeista jäänteistä:


3 kommenttia:

 1. Tässä kartassa esimerkiksi voi nähdä Via Appiaa kilometritolkulla, tässä asetuksena hybridi eli satelliitti+kartta.

  http://maps.nokia.com/41.7918419,12.5955056,15,0,0,hybrid.day

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kysymys olikin siitä onko kivetys paljastettu vain onko sen päällä maata. Tuo Nokian kartta on kyllä hieno. mutta tien päältä olisi saatava tuo harmaa viiva pois. Sitten ehkä kiveys (tai maa) erottuisi.

   Poista
 2. Tämmöisiä juttuja lukiessa tulee mieleen että kaivetaanko tulevaisuudessa esiin meidän E18 valtatietä.
  Ja ihmetellään mihin kaatui tämäkin järjestelmä.
  Taloista ei varmaan jää jäljelle mitään, kun eivät kestä edes ihmisikää.

  VastaaPoista