keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Jäähyväiset, toinen versioTässä on toinen YouTube-versio Mahlerin Das Lied von der Erden päätösosasta. Se on live-taltiointi konsertista Leipzigin Gewandhausissa toukokuussa 2011, solistina ruotsalainen Anna Larsson, kapellimestarina Fabio Luisi, ja orkesterina tietysti kuuluisa Gewandhausorchester.

Suosittelen tätä esitystä Ferrierin ja Walterin esityksen rinnalle. Ensinnäkin äänitys on tietysti aivan toista luokkaa kuin vuonna 1952. Orkesterin värikkäät yksityskohdat kuuluvat selkeästi, ja kuvat soittajista vahvistavat vaikutelmaa entisestään. Anna Larsson laulaa oikein hyvin, ja voi nykyaikaisen tekniikan ansiosta käyttää myös hiljaista pianissimoa. Samanlaista valtavan vahvaa linjaa kuin Ferrierillä hän ei tosin saa aikaan, ja se vaikuttaa hiukan heikentävästi hurmioituneimmissa kohdissa. Kapellimestari on ottanut onkeensa Mahlerille tyypillisen esitysohjeen "Zeit lassen" ("Antakaa aikaa"), ja poimii herkänherkkiä yksityiskohtia esiin orkesterista. Makuasia on tietysti, rikkuuko siten tuo Walterin esityksen suuri linja - minusta ei kuitenkaan liikaa.

Siis: kun Ferrierin suurenmoinen esitys on korvissa ja mielessä, tämä moderni esitys antaa siihen tervetullutta tuoreutta. Suosittelen!

3 kommenttia:

 1. Minulle tämä on "se" levytys.

  http://open.spotify.com/album/6L2aMLoVV2UxQSmVwVPDlX

  http://youtu.be/5_WtRMCUiqs

  VastaaPoista
 2. Minulle tämä on "se" levytys.

  http://open.spotify.com/album/6L2aMLoVV2UxQSmVwVPDlX

  http://youtu.be/5_WtRMCUiqs

  VastaaPoista
 3. Mahler on mielisäveltäjäni, ollut jo kauan.
  Eniten hänen 10:stä sinfoniastaan pidän toisesta ja neljännestä, jonka lopussa (varsinkin Elly Amelingin laulamana) ihmisääniosuus on taivaallinen, kaapaisee syvältä sitä kuunnellessa.

  Jo pelkkä sana Mahler saa hänen sävellyksensä, minkä tahansa niistä, soimaan mielessä.

  Mahler on yksi elämäni valoisimpia puolia, vaikka monet hänen sävellyksistään ovat surumielisiä, niin kuin tämä, jonka olet pannut tähän bloggaukseesi (jota parhaillaan kuuntelen).

  VastaaPoista