sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Kenen puolella saa olla?

Katselin tässä hallikilpailuja, ja jouduin omituisten omantunnonongelmien riipomaksi. Haluaisin olla myös ajatuksiltani puhdas ja korrekti.

Tapaus 1: Pikajuoksijat telineissä, yksi valkoihoinen, loput mustia. Ajattelin olla sen ainoan valkoisen puolella, mutta huomasin että koko ajatus oli rasistinen. Mikään perustelu ei auttane, ei edes se että mustat hallitsevat juoksuratoja eräissä lajeissa täysin ylivoimaisesti. Valkoihoisen puolella ei varmaankaan sovi olla, muuten on rasisti.

Tapaus 2: Juoksijat telineissä, yksi värillinen, loput valkoisia. Pitääkö minun olla sen värillisen puolella, etten olisi rasisti? Jos olen yhden valkoisen puolella, ja hän on
2a) saksalainen, olenko uusnatsi?
2b) ruotsalainen, olenko epäisänmaallinen hurrin n*ssija?
2c) jenkki, olenko imperialismin kätyri?
Tapaus 3: Juoksijat lähtöviivalla, joukossa yksi suomalainen. Jos kannatan suomalaista, olenko äärioikeistolainen hurraaisänmaallinen tai joku persu? Meillehän on opetettu, että mitään Suomea tai suomalaisuutta ei ole, vaan sellainen on pelkkä 1800-lukulainen poliittinen konstruktio. Jos tämä suomalainen sattuu olemaan mustaihoinen, saako silloin häntä kannattaa? Kumpi tulee ensin, rotu vai kansalaisuus?

Tapaus 4: Naisuoksijat lähtöviivalla. Ajattelin kannattaa erästä venäläistä, sillä hän oli kasvoiltaan ja ilmeiltään poikkeuksellisen söpö. Peruin kannatukseni, koska huomasin että syyni olivat selvästi seksistisiä ja asiaan kuulumattomia. Olinhan oikeassa, olinhan?

Olen vanhastaan kannattanut HIFK:n jääkiekkojoukkuetta. Pitäisikö minun pyytää julkisesti anteeksi, ja peruuttaa kannatukseni, etten olisi kaukaloväkivallan kannattaja?

Ässien ja Lukon välisissä jääkiekko-otteluissa olen useimmiten kannattanut Lukkoa, koska se on pienemmästä kaupungista. Olenko sortunut syrjintään asuinpaikkakunnan vuoksi?

Kannatin sketsihahmo Sanna-Raipe Helmistä, ja olen kirjoittanutkin hänestä positiivisesti. Pitääkö minun nyt perua kaikki, koska Aamulehden nettisivuilla kerrotaan että Sanna-Raipe on häpäissyt sekä Ilvestä,  tamperelaisia, että otsatukkaa pitäviä naisia. Keneltä pyydän anteeksi? Naisilta varmaan toki ensimmäisenä?

Pitäisi saada pätevä lista suosituimmuusjärjestyksestä, ja siinä pitäisi olla tarkkoja yksilöintejä tuohon yllä esittämääni tapaan. Muuten on tosi vaikea yrittää kouluttaa itsestään korrektia. Tietysti ensimmäinen askel olisi, ettei kannattaisi tai suosisi ketään, vaan suhtautuisi kaikkeen varovaisen välinpitämättömästi. Eikö niin?


 

 

4 kommenttia:

 1. Niinpä niin. Ihmisellä, joka ajattelee asioita, on aina vaikeampaa kuin niillä, jotka vaan menee mitään miettimättä.

  Mie olin nuorena ihan sannaraipe. Kuopus siitä huomautti, kun kerroin nuoruudestani...

  VastaaPoista
 2. KR

  Katsoin kisoja minäkin, koska yleisurheilukisoja on kiva katsoa kun ei se jatkuva pallopelien pauhu ole päällä. Rentouttavaa. Ja mukava silläkin ven.urh. silmällä tsiigailla. ;)

  Kummaan kehään se johtaa: pian pituushyppytuloksiakaan ei saa ilmoittaa sentilleen - lopulta ei mitenkään, koska paremmuusjärjestys on heikomman syrjintää ja panettelua?!
  Kaikki voittakoot!

  Ja jos ei niin ainakin norjalainen.
  Vissiin se yks Aatu sotki termit norjalainen ja arjalainen?

  VastaaPoista
 3. Minusta tuntuu joskus ettei uskalla olla mitään mieltä mistään, jotta vain ei loukkaisi jotakuta. Paljon käytetään uuskieltä ja erilaisia kiertoilmaisuja, joilla ilmeisesti pyritään vaikuttamaan siihen miten asioista puhutaan. Joskus tuo hörhöily väsyttää. Tämä blogi on erilainen ja mielestäni virkistävä poikkeus valtavirrasta. Kiitos siitä.

  Eilen sain kuulla että on olemassa semmoinen tyyppi kuin Ludovico Einaudi. Hänellä on rauhoittavia pianon pimputuksia, uskoisin että tekin pidätte niistä: Youtubessa kappale "le onde", eli "aalto":
  http://www.youtube.com/watch?v=S3lFUeXR1LM

  Terveisin Jani

  VastaaPoista
 4. Miten se, että suomalaisuus on 1800-luvulla syntynyt poliittinen konstruktio, tekisi suomalaisuudesta vähemmän totta? Tätä minen ole koskaan ymmärtänyt.

  Minun mielestäni voi olla aivan hyvin ylpeästi suomalainen, vaikka koko käsitettä ei ollutkaan olemassa ennekuin Snellmann, Topelius ja kumppanit sen keksivät ja määrittelivät. Voisi sitä olla huonompiakin tapoja identifioida itsensä.

  VastaaPoista