tiistai 19. maaliskuuta 2013

Moralismi ja moraalikatoMinisteri Hautalan ympärillä pyörineestä mediahullunmyllystä saattaa olla hyviäkin seuraamuksia. Pikkuhiljaa aletaan oivaltaa, että asian takana on hyvin paljon aivan muita asioita, jotka liittyvät jopa kansainväliseen valtiorikollisuuteen, sekä Venäjään ja tšetšeenien vapaustaisteluun. Tuota taustaa vasten Hautalan rikkeet ovat niin vähäisiä, että monet ihmiset voivat kertoa omista samankaltaisista "rikoksista".

Samalla paljastuu yhteiskuntien sisäinen ja yhä jyrkkenevä kahtiajakautuneisuus. Meillä ja muualla lisääntyvät samanaikaisesti sekä ankara moralismi, että kohtalokas moraalikato. Ne saattavat olla toinen toistaan laukaisevia tekijöitä.

Mutta ihmisten enemmistölle alkaa jo olla kuta kuinkin selvää, että hallitukset ajavat yhä täydellisempää valvontayhteiskuntaa, jossa lähes kaikki ihmisten keskeiset toimet ovat ankaran valvonnan alaisia, jopa lähes ajatusrikoksia myöten. Toisaalta kasvaa myös sellaisten ihmisten määrä, jotka ovat turvassa ja holhonnan ulottumattomissa, ja kykenevät esimerkiksi keräämään kokoon suunnattomia omaisuuksia kenenkään puuttumatta asiaan.

Meillä alkaa tavallinen kansa olla ankarammin holhottua kuin muinaisessa DDR:ssä. Samaan aikaan yläluokka toimii kuten kapitalismin tämänhetkisessä irvikuvassa Venäjällä. Talkoot ovat jo lähes kriminalisoituja, samoin kahden yksityishenkilön väliset vastavuoroiset avustamistoimet. Tämä rikkoo yhteiskunnan ja yhteisöllisyyden perusteita kohtalokkaalla tavalla, ja ajaa ihmiset hajalleen, erilleen toisistaan. Toisaalta heillä ei yleensä kuitenkaan ole mahdollisuuksia toimia sellaisilla vapailla individualistisilla tavoilla, joista he jatkuvasti saavat kuulla yläluokan harrastamina.

Onhan aivan selvää, että yhteiskunnan syvenevä kahtiajako ei voi jatkua loputtomiin. Jonkinlainen räjähdys odottaa nurkan takana. Siitä taas ei välttämättä ollenkaan seuraa paluuta jonkinlaiseen järkeväntuntuiseen kompromissiin, jossa markkinat toimivat valvotusti, mutta yksityisillä kansalaisilla on vähäisempi valvontakoneisto niskassaan.

Meille valehdellaan jatkuvasti. Hallitsijat valehtelevat, liike-elämä valehtelee, ja lopusta tekee selvän yhä paisuva, itseään kasvattava ja itserakas byrokratia. Vasemmisto ja vihreät näyttävät ajavan yhteiskuntaa kohti totalitarismia, oikeisto taas kohti lumevapautta, jossa tosiasiallisesti ovat vapaita vain harvat.

Entä harmaa talous, kysytte ehkä. Tiedämme että murskaavan ylivoimainen osa siitä liittyy erilaisiin suuriin liiketoimintoihin, häviävän pieni osa tavallisten ihmisten kympinvaihtoihin. Jälkimmäisten kimppuun on helppo käydä - onhan poliisillakin jo ilmiantonumerot kaikkien naapurikateisten kostajien käytettäväksi. Siihen suureen harmaaseen hallitukset eivät pääse käsiksi, eivätkä aina edes haluakaan.

Eihän tämä näytä hyvältä ollenkaan.

 

6 kommenttia:

 1. Juurikin näin.

  Itse näen parhaillaan televisiossa pyörivän tanskalaissarjan "Vallan linnake" ja maamme tilanteen välillä suuria yhtäläisyysmerkkejä.

  Olen surrut Hautalan kanssa otsikoihin päässyttä yrittäjää- hän saanee itsensä murskaavat sakot ja maksut osakseen.

  Suurin unelmani ja haaveeni olisi se, että Iltalehti ja Ilta-Sanomat näivetettäisiin pois olematta ostamatta niitä. Suurin rikos ihmisyyttä vastaan on ostaa iltapäivälehti tai Seiska.

  Voisimme aloittaa nonsaleeraamalla Seiskan ja iltapäivälehdet, ja jatkaa olemalla mukautumatta paskamediamme mukaan muuallakaan. Jos vanhus maksaa kaupassakävijälle vitosen tai kympin, niin sitten maksaa. Sillä ei ole merkitystä.

  VastaaPoista
 2. Kaksi kauheaa rikosta:
  Hammaslääkäri paikkaa it-miehen hampaan. It-mies korjaa kiitokseksi hammaslääkärin tietokoneen ja opettaa sen käyttöä.
  Naapurin rouva käy imuroimassa ja tamppaa matot. Mattojen omistaja antaa naapurinrouvalle ämpärillisen suppilovahveroita jotka oli ostanut tuttavaltaan.

  Ja taas käy niinkuin sananparressa: "Iso rosvo päältä kattoo kun pieniä hirtetään".

  VastaaPoista
 3. On jotenkin itkettävää, että harmaata taloutta vastaan taisteleva ministeri jää itse kiinni, eikä älyä erota. Eikö tämä ihmisparka tajua, että joka kerran kun hän suunsa avaa, kuulija sanoo mielessään "oviremontti" ja ministerin sanoma jää kerrassaan kuulematta. Hautalan uskottavuus ministerinä on mennyttä ikuisiksi ajoiksi. Uskon, että seuraavaksi hän siirtyy täydellä palkalla sairauslomalle, kunnes valtionhallinnosta löytyy sopiva, isopalkkainen virka. Siellä hän saa rauhassa jatkaa ihmisten kiusaamista.

  VastaaPoista
 4. 1984 on vasta tulossa...

  VastaaPoista
 5. KR

  seurannet aihettasi lipovaa sarjakirjoitustani matkalla Pietariin pääsiäismunia värjäämään?

  Tuo Jussin kommenttilinkki jotenkin kummittelee, että mikähän aprillipila siihen kätkeytyy: http://suomitanaan.blogspot.fi/2013/03/totuus-heidi-hautalan-bisneksista.html

  Ota näistä selvää!

  VastaaPoista
 6. Tärkeää on myös nimetä mistä aatemaailmasta tämä mainitsemasi eliitin kaksinaismoralismi sekä moralismi tulee vuonna 2013.

  Mielestäni se nousee juurikin libeeralin (ylemmän) keskiluokan maailmasta, hyvänä esimerkkinään vaikka vihreä ajatusmaailma, jossa ollaan usein demonisoimassa ihmistä ja ihmisen toimintaa rajoituksin, uhkakuvin,parannuksen vaatimuksin ja sormi pystyssä opetuksin. Samaan aikaan vaaditaan kuitenkin ihmisille täyttä vapautta klassisista, esim. kristillisistä, arvoista, kun vaaditaan luontonäkökohdin tilalle uudenlaista puritanismia. Minusta outo yhdistelmä tuo on.

  Yleensä tämän uusmoralismin ja arvovapauden sekasotkun maustaa myös hyvä asema ja hyvä toimeentulo yhteiskunnassa. Hautala, EU-parlamentti miljonääri ( rumasti sanottu, mutta...) on em. maailmankuvan suoranainen inkarnaatio. Ihmisenä en lähde häntä tuomitsemaan, valitettavasti hän joutui nyt vain malliksi ( ja sylkykupiksi) maamme jakautumisesta elinolosuhteistaan kamppailevan kansan ja uuden liberaalieliitin puoliskoihin.

  Harmaata taloutta enemmän olen huolissani tämän eliitin vieraantumisesta todellisesta maailmasta ja ihmisten hädästä odottamaan merenpinnan nousua ( jota ei ole vieläkään tullut!) ja maaliskuiden lämpenemisestä jota ei....katsokaa nyt itse, heh.  Jorma, Helsinki

  VastaaPoista