perjantai 2. elokuuta 2013

Miehitysjoukot Saksassa - vielä tänään!

Snowden-paljastusten yhteydessä on käynyt ilmi, että Saksa on sallinut USA:n ja Englannin tiedustelupalvelujen tehdä omien viranomaistensa kanssa töitä "ulkomaalaisten joukkojen suojaamiseksi". Nyt Saksa ilmoittaa purkaneensa tämän vakoilusopimuksen.

Venäjä veti Saksojen yhdistyessä kaikki joukkonsa pois. Mutta angloamerikkalaisia joukkoja Saksassa lienee noin 100 000 miestä, ja sen lisäksi USA:n ilmavoimien Euroopan-päämaja on Saksassa.

Vuonna 1986 karkasin syntymäpäiviä pakoon Italiaan, ystäväni hotelliin Rooman maaseudulla. Siellä sattui samaan aikaan olemaan Länsi-Saksan liittopäivien edustaja, jonka kanssa puhuin tuntikausia pelkästä saksanpuhumisen ilosta. Hän ihmetteli, miten me suomalaiset uskallamme asua Neuvostoliiton miehittämässä maassa. Hän ei ollut uskoa korviaan, kun kerroin, että mikäli Suomessa on jokunen neuvostosotilas, he kaikki ovat jollakin postilla maansa suurlähetystössä. Suomessa on vain suomalainen armeija.

Sen sijaan kysyin tältä saksalaiselta, miten he itse uskaltavat asua miehitetyssä maassaan. Tuolloin venäläisiä oli Itä-Saksassa puolisen miljoonaa, ja lännessä länsijoukkoja lähes yhtä paljon. Myös Italia oli edelleen miehitetty: aivan lähellä oli amerikkalaisten lentotukikohta, muun muassa.

Saksalainen loukkaantui vähän, ja sanoi että se on aivan eri asia. Lännessä on länsijoukkoja sen vuoksi että idässä on venäläisiä. Entä nyt? Venäläiset lähtivät, jenkit ja britit jäivät.

Olisi se outoa, jos täällä Suomessa kuljeskelisi vieraan valtion sotajoukkoja, joilla kaiken lisäksi olisi monia erioikeuksia! Kyllähän se vähän hermostuttaisi. Mutta 2. maailmansota ei ole ohi, ennenkuin Saksa on kokonaan omalla pohjallaan.

4 kommenttia:

 1. Katsoinpa tuossa toista tuntia sitten ohjelman Hamina Tattoosta vuodelta 2010. Siinä esiintyi mm. Yhdysvaltain Euroopan-joukkojen soittokunta ja kuoro. Kuoro on koottu sotilaista, ja soittokunnan jäsenet ovat ammattisotilasmuusikoita. Kokoonpanojen kotipaikkakunta on Ulm. Sotajoukkoja on varmaan riittävästi, kun tuommoinenkin joukko-osasto tarvitaan. Suomessa niitä taas vähennetään.

  Viron (Eestin:) soittokunta kuulosti siltä, miltä marssivan orkesterin pitääkin. Marssia, eikä mitään Michael Jacksonia.

  VastaaPoista
 2. Joskus 8 vuotta sitten kävimme lukiolaisporukalla ja parin opettajan kera Terijoella ja Viipurissa taistelupaikkoja katsastamassa Sampo Ahto oppaanamme. Matka oli mielenkiintoinen, ja yksityiskohdista mieleen jäi erityisesti se, kuinka eversti Ahto kerran tai kaksi puhui (ehkä leikillään, mutta leikissähän on aina mukana ripaus vakavuutta) tästä seudusta miehitettynä Suomena. Sen jälkeen olen katsonut Karjalan kannasta uusin silmin.

  VastaaPoista
 3. Kari, ne jenkkijoukot siellä Saksassa ovat kyllä ihan siksi koska saksalaiset itse, parlamentti, hallitus, liittokansleri niin haluavat. Toistuvasti asiasta päätetään myönteisesti sillä tavalla maan hallintoelimissä. Muissakin maissa sijaitsee Nato-tukikohtia ja siellä on amerikkalaisjoukkoja, mm. Italiassa ja Britanniassa
  ( ilmavoimia, merivoimia). Ihan suvereenejä valtioita.

  Me taas Suomessa emme tänne Nato-joukkoja halua emmekä halua itse niihin kuulua, koska luotamme kykyymme torjua ydinasevalta ja suurvalta Venäjän mahdollisen sotilaallisen iskun omin voimin. Se kyllä tuntuu aika liioittelevalta, jopa vitsikkäältä ajatukselta. Taktiikkanahan maamme politiikoilla on nykyään ajatella ettei sotilaallista uhkaa ole olemassa, vaan tulevaisuuden uhat ovat ennemminkin ympäristöuhkia. Itse ne kyllä maanpuolustus-kurssinsa käyneenä tietävät oikein hyvin mikä edelleen on, valitettavasti, mahdollista.

  Mutta Saksa on hieno maa. Ainakin ihan hyvä valtioksi. Ilman sitä Eurooppa olisi monella tapaa lirissä. Jos USA on koko maailman "poliisi" on Saksa sitä Euroopassa. ( Taloudellisesti nykyään vain, mikä on kyllä onnemme.) Hyvä niin. Minä nimittäin olen niin taantumuksellinen ja imperialistinen että näen edelleen rosvoja siellä sun täällä. Länsimainen kulttuuripiiri, jatkumo antiikista tänne saakka, ei ole nykyään kovin korkeassa kurssissa enää. Sitä ehkä pitää joskus jopa alkaa puolustaa. Siltä varalta ne joukot siellä Saksassakin ovat.
  Varmuuden vuoksi.

  Jorma, Hki

  VastaaPoista
 4. Luin jostain kirjotuksesta, kuinka joku brittiläinen korkeeupseeri oli kysynyt joltain suomalaiselta evp-upseerilta 70-luvunalkupuolella (en muista tarkasti)pitääkö paikkansa että suomessa on vanäläisä joukkoja,j johon suomalainen oli vastannut kyllä pitää, britti oli kysynt minne ne on sijoitettu, johon suomalainen vasta 1,5-2m maan sisään pitkin rajaa ..

  VastaaPoista