torstai 8. elokuuta 2013

Waldeckisches Quartettspiel - matkamuisto 1952

Vuosia sitten kerroin vaihto-oppilasajastani Waldeckissa, pienessä mutta historialtaan vahvassa saksalaisessa ruhtinaskunnassa. Tuolta ajalta on minulle jäänyt monia suveniireja, kuten "ihan oikean prinsessan" tekemä pipo, sekä tämä kotiseutuaiheinen kvartettipeli - sitä siis pelataan kuten Hullunkurisia perheitä. Paperi ja kotelo ovat pula-ajan huonoa laatua, ja sen vuoksi korteilla ei ole juurikaan pelattu. "Perheet" eli paikkakunnat ovat tässä kyliä ja pikkukaupunkeja, joista monista voi vielä löytää tietoja varsinkin saksankielisestä Wikistä. Tässä ensimmäiset neljä "perhettä"; vain ensimmäisestä on piirroskuva.

Ruhtinaskunnan asuinlinna on pääkaupunki Arolsenissa, joka nykyisin on saanut nimensä eteen matkailijoita houkuttelevan attribuutin Bad. Tässä neljä seuraavaa sarjaa. Korbach lienee tässä olevista kaupungeista suurin, 23000 asukkaallaan suunnilleen Valkeakosken kokoinen. Sen ja useimpien muidenkin dokumentoitu historia on yli tuhatvuotinen.

Saksassa on suoritettu isot kuntaliitokset jo kauan sitten, niin että monet entiset kylät ja pikkukaupungit ovat nykyään isompien kaupunkien osia. Yllä oleva vajaan 4000 asukkaan Mengeringhausen on Waldeckin muinaisten kreivien linnoineen nyt Bad Arolsenin kaupunginosa. Alakuvan Rhoden, 2000 asukkaan pittoreski kukkulakaupunki linnoineen taas kuuluu Diemelstadtin kaupunkiin:

Sachsenbergin historia periytyy aina saksien ja frankkien aikoihin 500-luvulle. Sakseilla oli tuolloin linna siellä, kun taas frankit olivat linnoittaneet lähistöllä sijaitsevan Frankenbergin. Sachsenberg kuuluu nyt Lichtenfelsin kaupunkiin. Waldeckin vanha linna sijaitsee Ederin rannoilla. Tässä on vielä näkymä Rhodenin kukkulakaupunkiin, kopioituna suoraan paikkakunnan omilta sivuilta:

Ja lopuksi vielä Waldeckin ruhtinaskunnan kartta vuoden 1900 tienoilta:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti