tiistai 3. syyskuuta 2013

Kivivuoren myllynkivet ja vanha kärrytie

Valkeakoskelainen mestariluontokuvaaja ja lintumies Jorma Ahola innostui hänkin kertomaan muinaisten tieurien löydöistään. Hänen luvallaan julkaisen muualla ilmestyneen kiinnostavan kuvauksen myös tässä. Kaikki valokuvat ovat Jorma Aholan, kartanpätkä Kansalaisen karttapaikasta.

Kartan alareunassa on Valkeakosken Pyörönmaa, oikealla ylhäällä punaisena merkitty Valkeakoskelta Kangasalle vievä Kaarina Maununtyttären tie, kaunis ja kiemurainen vanha maantie joka todellakin kulkee kuuluisan Liuksialan kuninkaankartanon ohi. Tiestä hiukan länteen on merkillinen Kivivuori, joka on ilmeisesti ollut eräs Aholan kuvaaman kärrypolun keskeinen tavoite ja päämäärä. Ahola on merkinnyt polun punavihreällä katkoviivalla; se kulkee etelälounaaseen kohti Kolunmaata, ja on epäilemättä jatkoa Pyörönmaasta sinne kulkevalle tielle. Kärrytie oli vielä 1960-luvun alussa kohtuullisen kulkukelpoinen, mutta sellainen se on nyt enää vain Kivivuoren päällä, Ahola kertoo; muutoin sille on käynyt kuten Selkätielle Allunkaisen ja Tunturivuoren seutuvilla - metsäkoneet ja hakkuut ovat tuhonneet sen suurimmaksi osaksi kangas- ja kosteikkomailla. (Muinaisesta Selkätiestä on muuten laaja ja kuvitettu selvitys Matti Vakkilaisen kirjassa Vanhoilla valtateillä).


Seuraavassa kuvassa näkyy, miten raudoitetut kärrynpyörät ovat kuluttaneet Kivivuoren kallioon sileät urat, jotka aikojen saatossa nyt ovat peittymässä sammalen ja jäkälän alle. Vieläkin tuota uraa näkyy hiukan kasvillisuuden alta. Kuva on otettu Kivivuoren eteläreunalta kartan vihreän ympyrän kohdalta.


Mutta mitä Kivivuoressa sitten oli niin kiinnostavaa? Kivivuori oli yksi niistä kallioalueista, joilta kallion liuskeisuuden johdosta saatiin helpohkosti maakuntaan myllynkiviä. Alla olevassa kuvassa näkyy Kivivuoren liuskeista porrasmaista rinnettä, ja siitä saa hyvän käsityksen siitä miksi juuri tuolta myllynkiviä niin mieluusti haettiin:

Vanhan kärrytien viereltä löytyy vieläkin todiste muinaisesta tarvekalujen valmistuksesta, haljennut ja sen vuoksi hylätty myllynkiviaihio:


Laajemmin voi Kivivuoren luonnosta lukea Valkeakosken lintuharrastajien blogista, jonne Ahola kirjoitti tämän vuoden vapunpäivänä retkiselostuksen. Siinä on lisää mainioita kuvia niin Kivivuoresta, sen viereisestä Kivijärvestä, kuin alueen eläimistä ja kasveista.
Kaikki kuvat suurenevat klikkaamalla, ja ne pääsevätkin oikeuksiinsa vasta suuressa koossa. Kiitos Aholan Jote tästä kuvakertomuksesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti